Доматите Зерси и Такадо – отличниците на 2020 г.

03.11.2020
2020-11-03 15:28:00

Аграра ООД е официален представител на холандската фирма Китано сийдс. През тази стопанска година много производители на зеленчуци ни се довериха и избраха да заложат на доматите Зерси Ф1 и Такадо Ф1. Ние поддържаме обратна връзка с нашите клиенти, следим отблизо резултатите и успехите им. Консултираме ги подробно във всеки един етап от производствения процес: от избора на семена, торф, торове и стимуланти на растежа до първите цветове и обилната реколта. В интернет страницата ни ще откриете споделените успехи на нашите клиенти. Може да видите как изглежда на практика сортът Такадо Ф1 както и готовата за пазара продукция от Зерси Ф1.

Сортът Зерси Ф1 е индетерминантен/ колов домат/, с мощен хабитус. Той е средноранен, формира по 5- 6 плода на китка. Плодовете са едри с тегло до 320-350 гр, с наситено розов цвят, без зелен пръстен. Доматът Зерси Ф1 е с непуклива и нежна кожица, с фин много сладък вкус. Месото на домата е плътно, плодът не е воднист. Сортът Зерси Ф1 е предназначен за свежа консумация, издръжлив е на лагеруване около две седмици и повече, предназначен е предимно за отглеждане в оранжерии, но на открито също се представя отлично. Една от много важните характеристики на домат Зерси Ф1 е устойчивостта му на редица гъбни болести: фузариум, вертицилиум, листна плесен, ТМВ, също така и на нематода. За производителите на домати този сорт е от особено значение, може да разчитате на него, заради дългия беритбен период, качествените и вкусни плодове, устойчивостта на заболявания.

Сорт Такадо Ф1 е един от фаворитите за приза Домат на годината! Това е индетерминантен, ранозреещ сорт хибриден домат. Растенията формират мощни стъбла. Важна характеристика на сорта е, че може да се използва за първа и втора реколта. Растенията понасят много добре високи температури и издържат стресови състояния. Плодовете са интензивно розови, с плътно и много сладко месо, изравнени. Теглото им достига до 350 гр. На китка броят на плодовете достига до 6. Отличните вкусови качества на Такадо Ф1 се запазват много дълго време след откъсване. 

Такадо Ф1 е много издръжлив на транспортиране, може да лагерува до две и повече седмици. Важна сортова особеност, която производителите на домати търсят е устойчивостта на Такадо Ф1 на нематода. Сортът е устойчив и на гъбни и вирусни заболявания като фузариум, вертицилиум, листни петна, листна плесен, ТМВ.

Автор: инж. агроном И. Георгиева