Доузряване на доматите у дома

20.10.2023
2023-10-20 17:29:00

Снимки: Pixabay.com

60% от общата реколта домати може да е неузряла в резултат на климатичните и метеорологичните условия. Какво да правим? Ако си спомняте нашите баби оставяха доматите да доузреят на перваза на прозореца у дома. Можете и вие да приложите тази изпитана техника. В статията ще ви разкажем как да направите всичко правилно, за да получите отлични резултати и максимално узрели плодове.

Кога да оберем доматите?

Ако вашият регион е дъждовен и хладен в края на лятото и началото на есента, не чакайте доматите да узреят напълно на стърковете. Това е малко вероятно да се случи, но може да бъдат нападнати от болести. Затова оберете плодовете зелени и ги оставете да доузряват у дома.

Етапи на зрялост:ДОУЗРЯВАНЕ НА ДОМАТИТЕ У ДОМА

  • Зелен цвят – неузрели плодове.
  • Недоузрял - жълто-оранжев или млечнозелен.
  • Зрелите домати са розови, жълти или червени - в зависимост от сорта.

На какъв етап е добре да оберете недоузрелите домати?

Ако плодовете са със стандартен размер и семената на среза са 100% развити, не се колебайте да приберете реколтата и да я оставите да доузрее. По-добре е да оставите много малките и почти неразвити домати на стъблото, защото те няма как да узреят в домашни условия.

Огледайте насажденията за болни, заразени стъркове. Ако установите такива, премахнете ги и ги унищожете, преди инфекцията да се разпространи.

Приберете реколтата преди температурата да падне под +5 градуса, ако температурите паднат и доматите измръзнат няма как да доузряват след това.

ДОУЗРЯВАНЕ НА ДОМАТИТЕ У ДОМААко отглеждате доматите в оранжерия

При отглеждане на домати в оранжерии се препоръчва да ги откъснете леко неузрели - когато плодовете им са светлооранжеви. Точният срок за прибиране на реколтата се определя в зависимост от конкретния сорт и времето на засаждане на разсада. Имайте предвид, че в оранжериите обикновено се засаждат доста придирчиви сортове и те не са устойчиви на студено време.

Правила за прибиране на реколтата

Обирайте доматите, когато узреят - средно това се прави на всеки няколко дни. Уверете се, че доматите не са презрели, защото в този случай те не издържат дълго и вкусът им се влошава.

Препоръчва се беритбата да се прави в сухо време, сутрин - преди слънцето да започне да пече. С помощта на остри ножици внимателно отстранете плодовете и дръжките. Не докосвайте кожата - повредата намалява срока на годност и може да доведе до образуване на мухъл и гниене.

Веднага сортирайте доматите в зависимост от степента на зрялост и изхвърлете повредените и болни плодове.

ДОУЗРЯВАНЕ НА ДОМАТИТЕ У ДОМАОсобености на доузряването на доматите в домашни условия

Най-лесният начин е да подредите събраните домати на рафтове във влажна и добре проветрива зона. Температурата на въздуха трябва да бъде между 20 и 25 градуса. Проверявайте плодовете на всеки 2-5 дни - отстранявайте узрелите и повредените.

За да ускорите процеса, можете да увеличите температурата на въздуха в помещението до 28 градуса и да осигурите ярко осветление. Друг популярен метод е редуването на недоузрели, зелени и зрели червени плодове. Зрелите домати отделят газ етилен, който активира узряването.

Вторият метод на зреене е послоен. Неузрелите плодове се поставят на няколко слоя в съд, покрит с хартия или изсушени дървени стърготини, и се затварят леко с капак (трябва да влиза въздух). Оптималната влажност ще бъде 80-85%, температурата е 12-15 градуса. Времето за узряване е до 30-40 дни, ускоряването може да се извърши с помощта на описаните по-горе методи.

Някои градинари практикуват узряване на стъблото. За целта растенията се изкопават от лехите с корените, след което пръстта се изтърсва и се окачват в топло, сухо и проветриво помещение с кореновите части нагоре. В този случай е важно да се уверите, че храстите не се докосват: това ще попречи на нормалната вентилация.