Ефективни начини да се справим с мравките на моравата и в градината

13.10.2022
2022-10-13 11:51:00

Снимки: Pixabay.com

Омръзна ли ви от мравуняците в моравата и цветната ви градина? Не сте сами. Те могат да причинят големи неудобства, а също и да представляват опасност за хората и животните.

Има няколко различни метода, които можете да използвате, за да се отървете от мравките, но не всички са еднакво ефективни. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните и ще ви помогнем да разберете кой е най-подходящ за вашата ситуация.

Защо цветята привличат мравките?

Има няколко причини. Най-голямата примамка за тях е сладкият нектар, който отделят цветята. Освен това мравките се хранят и с насекомите, които живеят по цветята – листни въшки и други. Влажността в цветните лехи е друг фактор, който ги привлича.

ЕФЕКТИВНИ НАЧИНИ ДА СЕ СПРАВИМ С МРАВКИТЕ НА МОРАВАТА И В ГРАДИНАТА

Един от начините да предотвратите привличането на мравки във вашата цветна градина е да инсталирате бариери около градината. Могат да се използват и инсектицидни спрейове или примамки. Поддържайте градината си чиста, като премахвате отпадъците и падналите листа.

Защо моравата привлича мравките?

Основната причина е, че там има храна за тях. Ако на вашата морава има много насекоми, мравките ще бъдат привлечени от този източник на храна. Друга причина е, че условията на „зеления килим“ са идеални за техните колонии. Ако почвата е рохкава и влажна, ще им бъде по-лесно да построят домовете си. Освен това, ако моравата ви е сенчеста, това е комфортна среда за живот.

За да предотвратите всичко това, е важно да предприемете няколко прости стъпки. Първо се убедете, че на вашата ливада няма храна за мравките. Това означава да я почистите от всички насекоми.

ЕФЕКТИВНИ НАЧИНИ ДА СЕ СПРАВИМ С МРАВКИТЕ НА МОРАВАТА И В ГРАДИНАТА

Второ, създайте елементи от ландшафта, които ще пречат на изграждането на тяхното жилище, като могили или повдигнати лехи.

И накрая, осигурете подходящ дренаж и слънчева светлина, така че условията на моравата ви да не са благоприятни за колониите на мравките.

Начини да се справим с мравките

Има няколко начина, които можете да използвате, за да се спасите от мравките. Най-разпространените са химическите, физическите и биологичните.

Химическите методи включват използването на пестициди. Те са ефективни, но могат да навредят на другите живи организми, живеещи на моравата  като например пчелите и пеперудите. Освен това пестицидите могат да бъдат токсични за човека, ако не се използват правилно.

Препоръчваме ви употребата на няколко продукта, които ще ви помогнат в борбата с мравките:

Добол 2 МГ против мравки -  високоефективна примамка, която мравките носят в гнездата си и хранят ларвите и царицата. Една седмица по-късно цялата колония загива.

ЕФЕКТИВНИ НАЧИНИ ДА СЕ СПРАВИМ С МРАВКИТЕ НА МОРАВАТА И В ГРАДИНАТА

Диатомична пудра за контрол на вредители - Продукт с естествен произход за механична борба с вредни за растенията пълзящи насекоми, кърлежи, охлюви и плужеци. Консистенцията е абразивни микрочастици. Острите ръбове увреждат външната обвивка на вредителите, те вече не могат да задържат влагата в тялото си и умират от дехидратация. Препаратът се използва за третиране на повърхности на пътеки на вредители, гнезда, потенциални канавки или места за струпване или дори самите вредители.

Физическите включват използването на лопата или друг инструмент. Това може да бъде ефективен начин, но е важно да се уверите, че премахвате всички мравки, за да не изградят ново гнездо на същото място.

Биологичните включват използването на паразити. Например, някои използват нематоди, малки червеи, които ядат мравки. Важно е да се уверите, че пускате нематодите на правилното място, така че те наистина да ги намерят и изядат.

Ние предлагаме биогранули за борба с мравките. Това са готови за употреба примамки, подходящи за контролиране на мравки. Биопрепаратът премахва всички видове мравки. Съдържание - денатониев бензоат.

Най-ефективният метод зависи от размера на мравуняка и вида на мравката, която го изгражда. Ако е малък, най-добре е да го изхвърлите физически, например като го изгребете с лопата. Ако е голям, ще ви е необходим химически метод, като пръскане с инсектицид. Ако не сте сигурни коя опция да приложите, консултирайте се с нашите агрономи, те ще ви дадат професионален съвет.

Най-добрите домашни средства

Има няколко начина да се отървете от мравуняците, като използвате продукти, които имате в дома си. Оцет и сол могат да се използват, за да ги убият напълно. Нека разгледаме всеки метод поотделно.

ЕФЕКТИВНИ НАЧИНИ ДА СЕ СПРАВИМ С МРАВКИТЕ НА МОРАВАТА И В ГРАДИНАТА

Оцет

Оцетната киселина е отровна за мравките и ще ги убие, ако влязат в контакт с нея.  Можете да направите разтвор на оцет, като смесите една част оцет с три части вода. Напръскайте този разтвор директно върху мравуняка, докато се накисне, или го изсипете около основата на могилата, така че мравките да трябва да преминат през него.

Сол

Солта е друг ефективен начин. Тя дехидратира и убива мравките. Поръсете сол директно върху мравуняка или направете разтвор на солена вода, като смесите една част сол с две части вода. Изсипете този разтвор на хълма и изчакайте.

Подходящото време за действие

Най-доброто време на годината да се отървете от мравуняците е пролетта или есента. През пролетта мравките излизат от зимен сън и търсят храна. Това е времето, когато е най-вероятно да построят своите жилища и да разширят своите колонии. Есента е друго добро време, защото те се подготвят за зимата и са по-малко активни.

Най-доброто време е рано сутрин или късно вечер, когато навън е по-хладно и те са по-малко активни. Трябва също така да избягвате пръскането на инсектициди в горещи дни или на пряка слънчева светлина, тъй като това може да доведе до твърде бързото им изпаряване и неефективност.