Екзотичната красота на бугенвилията

21.06.2021
2021-06-21 14:14:00

Снимки: Pixabay.com

Бугенвилията е родом от Бразилия. Цветето е кръстено на френския мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил (1729-1811), който я открива и пренася в Европа при първата си околосветска експедиция.

Тя е ефектно цвете, което у нас се отглежда най-вече като стайно. Багрите, в които цъфти, са изключително разнообразни - бели, жълти, оранжеви, лилави, кървавочервени и керемиденочервени. Има дори и такива сортове, които променят цвета си по време на цъфтежа.

Интересното при нея, е че това което мислим за цветове всъщност са ярки прицветници, които скриват невзрачни кремави цветове. Всъщност макар и екзотична бугенвилията никак не е придирчива към условията на отглеждане и грижите, които се полагат за нея.

В Бразилия бугенвилията расте и цъфти целогодишно, без период на покой. При нашите условия обаче не е така. Тя е топлолюбиво растение и може да издържи понижение на температурата само до 5 градуса, ако стане по-студено може да загине.

Имайте го предвид ако решите да отглеждате бугенвилията в градината. В този случай най-вероятно ще се наложи да я защитите за зимните месеци или да я приберете на закрито.

Когато се отглежда на закрито като стайно растение бугенвилията има ясно изразен период на покой и не цъфти целогодишно, но ако й осигурите условия на отглеждане, близки до тези в родината й, тя може да цъфти няколко пъти в годината и да ви радва с красотата си.

Светлина

Бугенвилията има нужда от много светлина, затова трябва да й изберете най-слънчевото място. Ако я отглеждате у дома подходящ е южен или западен прозорец.

Трябва да знаете, че през деня цветето трябва да бъде огрявано поне 5 часа от слънчевите лъчи. Само ако светлината му е достатъчна неговият растеж ще е нормален и ще цъфти обилно. Ако не му достига светлина стъблата му са издължени и не цъфти.

ЕКЗОТИЧНАТА КРАСОТА НА БУГЕНВИЛИЯТА

Температура

Помещението, където се намира бугенвилията трябва да се проветрява редовно. Но, внимавайте, цветето трябва да е защитено от течение. През лятото, когато времето е топло е добре да изнесете бугенвилията на чист въздух – на терасата или в градината. В този случай трябва да изберете такова място, което да е защитено от валежи и поривите на вятъра.

През зимата може да внесете растението на остъклена тераса, която обаче трябва да е отоплена и добре осветена. Температурата не трябва да пада под 10 градуса.

Трябва да имате предвид, че бугенвилията реагира негативно на честите смени на мястото й още повече ако условията се влошат. В този случай могат да опадат цветовете и листата. Но ако върнете цветето на предишното му място, с по-добри условия, след време то ще се възстанови и ще се появят нови листа.

През пролетта и лятото, когато е интензивният растеж на бугенвилията температурата в стаята трябва да е около 22- 25 градуса. В периода на покой може да пренесете цветето в по-хладно помещение, но температурата не бива да пада под 12 градуса.

Ако оставите бугенвилията на топло през зимата трябва да й осигурите допълнително осветление. Тя се нуждае от светлина около 12 часа на ден. В този случай растението няма да има период на покой и ще ви зарадва с красиви цветове.

Влажност на въздуха

Бугенвилията се нуждае от повишена влажност на въздуха. Точно това е причината тя да има нужда от постоянно овлажняване с пулверизатор. Но бъдете много внимателни, когато бугенвилията цъфти – не бива пръски вода да попадат върху прицветниците.

Най-добре е да овлажнявате въздуха около цветето, за да сте спокойни, че няма да му навредите. Когато цветето не цъфти, може да овлажнявате листата му от двете страни, това ще му се отрази добре.

Влажността може да се повиши и като поставите съд с вода около цветето или ако използвате електрически овлажнител на въздуха.

Водата, която използвате за поливане и пръскане, не трябва да е от чешмата. Трябва да е престояла и със стайна температура.

ЕКЗОТИЧНАТА КРАСОТА НА БУГЕНВИЛИЯТА

Поливане

Поливайте растението обилно по време на растежа през пролетно-летния сезон. Почвата трябва винаги да бъде влажна. Средно поливките трябва да са 1-2 на седем дена. Що се отнася до количеството вода, която е нужна -  поливайте цветето докато не започне да изтича вода от дупките на саксията.

Бъдете много внимателни макар и влаголюбиво цветето не харесва задържането на вода. Затова събралата се вода в чинийката трябва веднага да я излеете.

С настъпването на есента поливките постепенно се намаляват, за да може растението да се подготви за престоящия сезон на покой. В перода от ноември до февруари бугенвилията се полива малко и рядко – примерно 1 път на 15-20 дена, като следите все пак почвата да не изсъхва.

Колкото по-топло е в стаята, толкова по-чести трябва да бъдат поливките. Ако през зимата всички листа на бугенвилията са опадали, поливането се прекъсва до края на периода на покой.

Подхранване

Благодарение на правилното и навременно подхранване бугенвилията ще расте добре и ще цъфти пищно. Най-добре е да използвате течните торове, за цъфтящи цветя, с повишено съдържание на калий, фосфор и желязо.

Те съдържат всичко необходимо за подхранване на бугенвилията. Торенето се извършва от началото на пролетта до втората половина на есента. Не торете цветето с торове с високо съдържание на азот, защото той се отразява лошо на цъфтежа. 

Саксия

Саксията, която ще използвате за бугенвилията трябва да е малко по-голяма от обема на корените й заедно с пръстта. Ако изберете прекалено голям съд цветето ще расте предимно на корени и листа и няма да цъфти.

Саксията трябва да е висока, но не твърде широка. Добре е на дъното на саксията да направите 30-40 мм дренажен слой.

Ние ви предлагаме изключително разнообразие от сортове и видове бугенвилия, от които да изберете своя цвят. От нашите агрономи може да получите съвети за правилното й отглеждане.

В нашия сайт може да поръчате всички препарати или торове, от които ще имате нужда.