Екзотичната Мелотрия (Мексиканска краставица)

13.04.2021
2021-04-13 13:43:00

Снимки: pixabay.com

Melothria scabra е позната с много имена – мексиканска краставица, мелотрия, бейби диня и още много. Интересните малки плодове привличат все повече вниманието върху себе си и стават все по-популярни.

А причината, разбира се, е във вкуса им. Той определено е изненадващ и екзотичен. Напомня на вкуса на краставица смесен с лимон. Някои го определят на маринова краставица.

Растението Melothria scabra е вид пълзящо растение от семейство Тиквови (Cucurbitaceae), отглеждано заради ядливите си плодове. То не е претенциозно и се отглежда лесно. Прилича на декоративна лоза – катерещи се лиани, които освен всичко друго цъфтят и с красиви цветове.

Така че може да го използвате и като декоративно растение за украса на беседки, стени, веранди. Малките свежи плодчета са бонус към красотата. Те наистина са интересни и вкусни. Любими са на децата, а добивите са впечатляващи.

Растението е родом от Мексико и Централна Америка, където се нарича sandiita (малка диня). Първоначално то расте с бавни темпове, но в крайна сметка може да достигне височина около 3 метра.

ЕКЗОТИЧНАТА МЕЛОТРИЯ (МЕКСИКАНСКА КРАСТАВИЦА)

Негово голямо предимство е, че е устойчиво на суша и вредители. Предпочита слънчеви места с плодородна и равномерно влажна почва. Растението дава на един корен и мъжки и женски цветове. Те са малки, с наситен жълт цвят. Плодовете се развиват в основата на женския цвят.

Плодовете имат продълговата форма, светлозелен цвят и тъмни ивици. На външен вид много приличат наистина на малки дини. Вътрешността им е бяла, с лек зеленикав оттенък и хрупкава сърцевина. Има семки.

Вкусът й е много подобен на обикновена краставица, като има лек привкус на кисело мляко. Дава плодове по време на целия летен сезон. Засява се през пролетта – от април до май.

Малките краставички са изключително вкусни. Консумират се без белене. Могат да се добавят към свежи салати, с тях да се приготвят туршии и да се мариноват. Но пресни са изключително свежи. Подправени със зехтин и чесън те са невероятно вкусни и ще внесат екзотика и вкус на трапезата.  

Освен вкусна, мексиканската краставица е и полезна. Тъй като прилича на обикновената краставица нейният химичен състав е подобен.

Обикновено той се състои от следните елементи:

  • голямо количество вода
  • микроелементи (фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк, калий)
  • витамини
  • антиоксиданти и фибри

Плодовете на мелотрия са с ниско съдържание на калории, което е изключително важно за здравословното хранене.

Полезни свойства на мелотрията:

  • антиоксидантно
  • стимулира кръвообращението
  • забавя стареенето

При нас може да поръчате семена на екзотичната мелотрия и да я засеете в градината си. Нашите агрономи ще ви консултират и дадат полезни съвети за отглеждането й.

Тя ще ви зарадва с високи добиви и екзотичен вкус и оригинален външен вид, който веднага ще привлече вниманието върху себе си. Бъдете оригинални, отгледайте мелотрия и впечатлете всички!