Екзотичният плод кивано

25.05.2021
2021-05-25 08:31:00

Снимки: Pixabay.com

Кивано е екзотичен плод, който все още не е добре познат у нас, но в последните години все повече градинари го засяват в градините си. Той е родом от Африка и затова често е наричан африканска краставица.

Киваното е едногодишно, катерещо растение, което достига височина до 2 метра. Затова трябва да му осигурите опора, към която да привържете стъблото. Кивано е тревиста лиана, от семейство Тиквови, подвид – краставица. Има вегетационен период между 75-86 дни.

Плодовете има оранжев цвят и повърхността им е обсипана с шипове. Достигат тегло около 200-300 грама. Кората им има жълто-оранжев цвят, а вътрешността е подобна на желе с леко тръпчив вкус. Всъщност вкусът е смесица между краставица, банан, лайм и авокадо. Изключително интересен и необичаен.

Полезни свойства

Тъй като плодът е непознат, ще ви представим първо неговите полезни качества. Той има универсален състав. Съдържа вода, въглехидрати, протеини, мазнини в различни количества.

Освен това е богат на витамини А, В, С, както и на макро- и микроелементи (желязо, калций, цинк, калий, магнезий, манган). Кивано се смята за нискокалоричен продукт, поради което се използва и в диетичното хранене.

Още ползи:

  • Ако редовно включвате кивано в менюто си, можете бързо да укрепите имунитета си.
  • Киваното, както и краставицата, съдържа голямо количество вода и така ни помага да балансираме нейните нива в организма ни.
  • Високото съдържание на калий тонизира мускулите и влияе добре на работата на сърцето.
  • Препоръчително е за хората, страдащи от заболявания на храносмилателния тракт, да консумират сок от кивано. Фибрите, съдържащи се в плодовете, се абсорбират чудесно и стимулират перисталтиката и спомагат за пречистването на организма от вредните вещества. 

Отглеждане на киваното в градината

Ако сте готови да експериментирате и искате да засеете този екзотичен плод в градината си, ще ви дадем насоки как да направите това.

ЕКЗОТИЧНИЯТ ПЛОД КИВАНО

Отглеждане на разсад

Това трябва да стане месец преди засаждането на открито, което става края на април – началото на май.

Семената се засяват в саксия или друг съд с диаметър не по-малък от 8-10 см. в плодородна почва. Преди да ги пресадите на открито е добре саксиите с разсада да ги оставите за около 2 седмици в оранжерия. В градината киваното се засажда едва когато опасността от измръзване е отминала.

Киваното се засажда на 2 или 3 реда, между които трябва да оставите разстояние от 40 см.  Разстоянието мeжду растенията е 35-40 см.

Място

Киваното обича слънчевата светлина, затова е добре мястото да е слънчево. Но бъдете внимателни киваното не понася преките слънчеви лъчи, затова е добре мястото да е защитено от тях, както и от ветрове.

Ако засеете растението на сянка, плодовете няма да узреят. Оптималната температура за доброто му развитие е около 25 градуса. Ако температурите паднат под 12 градуса, растежът спира.

Най-предпочитаните места за засаждането на киваното са около огради и стени, ориентирани на юг.

ЕКЗОТИЧНИЯТ ПЛОД КИВАНО

Почва

Киваното обича рохкава, лека и водопропусклива почва. Не понася нито засушаването, нито преполиването. Затова бъдете внимателни и му осигурете регулярен, необилен полив.

Грижи за киваното

Плевене и поливане

Почвата около киваното трябва да разрохквате постоянно и да премахвате всички плевели. Поливайте регулярно 2-3 пъти седмично и то ако времето не е много горещо. При по-високи температури проверявайте влажността на почвата около растението и при необходимост поливайте ежедневно. Поливането трябва да става рано сутрин или надвечер.

Подхранване

Това растение обича да бъде торено. Редувайте органични с комплексни минерални торове. Освен това е добре да внасяте листно полезни микроелементи.

Болести и вредители

Всъщност киваното е изключително устойчиво на болести и вредители, затова и неговото отглеждане е изключително лесно.

ЕКЗОТИЧНИЯТ ПЛОД КИВАНО

Събиране на реколтата

Киваното се бере през август, когато плодовете станат ярко оранжеви. След това може да ги съхранявате няколко месеца, без да ги замразявате или да ги прибирате в хладилник.

Как да консумираме киваното?

Както вероятно и сами сте се досетили кората на киваното не се консумира. Плодът се разрязва на две и неговете нежна вътрешност се изгребва с лъжичка. Това е начинът на неговата консумация.

Естествено, както и всеки плод, най-полезен и вкусен е когато се консумира пресен, току-що откъснат. Тогава ще можете да получите всички полезни вещества, които съдържа в себе си. Прясно откъснатото кивано е най-богато на витамините PP и аскорбиновата киселина, които имат най-благоприятен ефект върху имунната система.

Много прибавят киваното към сладка и компоти, за да им придадат екзотичен вкус. Други консервират неузрелите плодове като краставици, вкусът им става подобен, но са определено много по-оригинални.

Вътрешността се използва за приготвянето на салати и десерти. Киваното може да добавяте към коктейли, сандвичи, дори и към основни ястия.

Ако сте любопитни и желаете да посадите кивано - при нас може да си закупите семена. Нашите агрономи ще ви помогнат със съвети при отглеждането му. Можете да разчитате на тях и ако срещнете някакви затруднения при отглеждането на киваното.