Есенното подрязване на розите е важно

07.11.2023
2023-11-07 11:47:00

Снимки: Pixabay.com

Подготовката на розите за зимата е дълъг, сложен и нелек процес. Есенната резитба е важна част от него.

Като цяло розата е капризно и трудно за отглеждане цвете. Разбира се, можете да не се стараете много и да наторите през есента розите с калиеви и фосфорни торове, да ги покриете за зимата и да приключите със зазимяването. Но това е крайно недостатъчно. Задължително е да направите есенно подрязване.

Процедурата не е трудна, но е изключително полезна, защото ще даде на храстите допълнителен ресурс за растеж. Резитбата или подрязването може да се направи в края на лятото или началото на есента. Не бива обаче да закъснявате, защото ако не го направите до средата на есента, издънките няма да имат възможност да узреят до първите слани. Ако досега никога не сте подрязвали през есента Вашите рози, направете го колкото се може по-скоро. Защото в крайна сметка всяко растение има определен ресурс и ако не се спазва правилната агротехника то ще спре да се развива. Затова направете колкото се може по-скоро резитбата, ако досега сте я пропускали.

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

Издънките

Базалните (основни) издънки, както е ясно от името им, започват от основата на храста или по-точно в зоната на присаждане. Те са много важни за розата, защото:

  • Придават пищен, разкошен вид на храста
  • Подмладяват насажденията

Издънките от базален тип се делят на два вида – обикновени издънки и издънки с пъпки. Това е изключително важно. Винаги преди подрязването внимателно разглеждайте летораста дали има или няма пъпки.

Защо е важно подрязването?

Есенната резитба на розовите храсти спира вегетацията и най-вече движението на соковете. Защото според агрономите не ниските температури са причина за невъзможността розите да преживеят зимата. Причината всъщност се крие във високите ноемврийски, а понякога и декемврийски температури. Тъй като времето е топло, листата още не са опадали и розите продължават вегетацията си и движението на соковете. Но при настъпването на студовете през януари, тези сокове замръзват и нарушават тъканта на растението. С есенната резитба вие слагате край на движението на соковете и на опасността от измръзване.

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

След отстраняване на точката на растеж (говорим за горната част) на базалната издънка, храстът престава да изразходва ценни вещества за развитието и растежа на тази част. Силите се насочват към развитието на самия храст, а не към малките издънки, които по принцип не са необходими.

Неузрелите издънки трябва да бъдат подрязани, за да имат време да узреят преди зимата. След като узрее издънката ще зимува спокойно, а през пролетта ще образува здрави пъпки. През новия сезон от нея ще излязат добри издънки, които след това ще дадат изобилен красив цъфтеж.

Не се препоръчва прищипване при издънки с пъпки. Стъблата, които имат пъпки, ще узреят сами до зимата, без да се подрязват. Лесно е да се разграничите узрелите издънки от тези, които не са узрели.

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

Преди да започнете подрязването на розите внимателно огледайте храста.

Неузрелите издънки ще различите по следните признаци:

  • Те са меки и гъвкави, а не крехки;
  • имат червеникав оттенък (различна интензивност) на стъблата и листата;
  • силни бодли, които не се чупят, а се огъват;
  • воднистост, прекомерна сочност и зеленикав оттенък на стъблото при рязане.

Узрелите издънки се характеризират с:

  • издънките и листата им са зелени;
  • самата структура е твърда, вдървесена, негъвкава
  • бодлите са крехки;
  • бяло стъбло при отрязване.

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

Как се прави прищипването?

Открили сте базалните издънки. Огледали сте ги добре за пъпки и не сте открили такива. Тогава трябва да пристъпите към т.нар. прищипване. При базалните, неузрели издънки трябва да премахнете върха колкото е възможно повече до втория лист. Те са меки и просто се отчупват (ножици не са необходими).

След като приключите с прищипването е необходимо да подхраните розите. За целта използвайте торове богати на калий или комбинация от калий и магнезий. Торът ще усили регенерацията и така издънките ще могат да узреят до периода на покой. Ние Ви предлагаме специалният тор за рози на Планта, минерален тор за рози, а също и  универсалния есенен тор на същата фирма. Добре е след прищипването да използвате и овощарска замазка, за да защитите розата от болести.  

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

Нашите агрономи препоръчват и добавянето на Био Хийл. Той е уникален продукт, не само защото е богат на хуминови киселини, но и поради наличието на Trichoderma harzianum и 5% екстракти от морски водорасли. Trichoderma harzianum унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа.

Дру препоръчван продукт е и Алга микс. Това е органичен продукт и съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията. Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви.

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

Още за зазимяването на розите

Друга важна дейност е загърлянето. То обикновено се прави с почва около розата. Но бъдете внимателни, тя трябва да е добре почистена от растителни остатъци листа, клони и др. Това се прави, защото спорите на брашнестата мана и други гъбни болести се запазват и презимуват именно в растителните остатъци. На пролет при благоприятни условия много бързо се развиват и разпространяват върху младите растения.  

За „завивка“ може да използвате и пясък. Внимавайте с оборкия тор, който също често се използва с тази цел. Той може да предизвика изгаряне на леторастите, тъй като отделя топлина по време на угниването. Същото може да се получи и с корените на новозасадените растения.

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

Препоръчваме ви оборския тор на полската фирма Планта. Той е богат на леснодостъпни хранителни вещества, необходими за правилния растеж на растенията и ценни органични материали, който поддържа влажността на почвата, предотвратява ерозията, и също така стимулира развитието на кореновата система. Богатият състав на продукта има положителен ефект върху количеството и качеството на добива и здравето на растенията. Системната употреба по време на вегетация осигурява оптимални условия за развитие. Внася се наесен, за по-пълно разлагане през зимата.

ЕСЕННОТО ПОДРЯЗВАНЕ НА РОЗИТЕ Е ВАЖНО

Резитба, подхранване и защита за зимата – това са основните дейности, които трябва да извършите, за да сте сигурни, че Вашите рози ще ви зарадват с красиви цветове следващата година.

В нашия каталог ще намерите изключително разнообразие от красиви рози, които ще направят градината ви като излязла от приказка.