Есенното торене – как и защо?

01.10.2020
2020-10-01 14:49:00

Снимка: pixabay.com

Есента е прекрасен сезон. Стопаните събират последните плодове на своя труд. Гроздето, ябълките, крушите са обрани, зимнината е направена, картофите са складирани за зимата. И като че ли идва време за почивка. За да се радвате обаче на богата реколта и догодина, сега е време да се погрижите за есенното торене.

Защо е нужно?

Октомври-ноември е подходящият момент да се погрижите за многогодишните трайни насаждения, за храстите и овощните дървета – за да им помогнете да преживеят по-леко зимата и да ви зарадват с обилен плод и догодина. Трябва да подготвите почвата за бъдещите насаждения. Не забравяйте да обърнете внимание и на моравата. Така че времето за почивка е все още далеч.

Какви торове да използваме?

Важно е есенните торове да съдържат по-малко азот и повече калий, фосфор, калций - елементи, които повишават устойчивостта на растенията към неблагоприятни фактори и допринасят за образуването на нови пъпки и издънки.

За Ваше улеснение ви предлагаме специалните ни торове за есенно подхранване. Те са специфични за различните насаждения, за да им осигурят всичко необходимо.

Есенна универсална тор: Тя е подходяща за повечето градински растения. Специалната й формула се характеризира с повишено съдържание на фосфор и калий. Тази тор укрепва растенията, предпазва ги от ниски температури и подпомага развитието им в началото на пролетта. Съдържание: P:9-K:20 (CaO-4 + MgO-4 + SO3-15)

Есенна тор за трева: това е специална тор за вашата морава. Правилно балансираният състав увеличава устойчивостта на растенията към болести и вредители. Разходна норма: 3кг/100м2.

Есенна тор за всички видове храсти и иглолистни дървета: укрепва растенията и ги подготвя за зимата. Повишеното съдържание на калий влияе върху дървесния процес, като повишава устойчивостта на замръзване и ниските температури.  Съдържание: P:K (CaO:MgO:SO3) - 9:20 (3:4:15).

Не забравяйте и стайните растения!

Предлагаме ви специален есенно-зимен течен тор за стайни растения. Той е универсален и е предназначен за хранене на всички саксийни растения в периода на намален достъп до слънчева светлина. Ограниченото съдържание на азот и повишеното съдържание на фосфор и калий, както и оптимално балансираното съдържание на микроелементи, имат положителен ефект върху правилното развитие на растенията.

Как да торим?

Може да посипете есенната тор направо върху почвата, но не е желателно, тъй като в суха форма хранителните вещества не се усвояват добре от растенията. Много по-ефективно ще бъде внасянето на есенните торове под формата на воден разтвор, който бързо прониква до корените и подхранва цялото растение.

Необходимото количество тор, което трябва да използвате, най-често е указано на опаковката. Нормите на квадратен метър вероятно ще са посочени под формата на таблица.

Не прекалявайте с торенето!

Използването на повече тор от количеството, посочено на етикета, не е необходимо, защото няма да е от полза за растенията.

Не пропускайте есенното торене!

То е важно, защото ще даде на растенията сила да преживеят зимата и ще подготвят почвата за следващите насаждения. Затова, за да се радвате на богата реколта и догодина, не пропускайте есенното торене.