Естествена трева – красива декорация за празника

30.03.2020
2020-03-30 16:55:00

Снимки: pixabay.com

Великден наближава. И макар, че ще го посрещнем в условия на пандемия и социална изолация не пречи да си подарим малко красота за празника. Много често за декорация на Великденската трапеза се използва изкуствена трева, поставена в различни кошници или съдове, в която се подреждат шарените яйца. Ние ви предлагаме да отгледате сами естествена трева, която да използвате за декорация.

Свежата трева ще ни напомни, че пролетта идва, а с нея и надеждата. Надеждата че и това изпитание ще премине, а ние ще излезем от него по-мъдри и по-добри.

Какви семена може да използвате, за да получите свежа зелена полянка у дома?ЕСТЕСТВЕНА ТРЕВА – КРАСИВА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ПРАЗНИКА

Предлагаме на Вашето внимание семена за великденски овес. Овесът може да засеете във всякакъв съд, който ще използвате за декорация. Нужно е само да покриете семената с тънък слой почва и да ги поливате редовно.

Поставете съда на топло място, за да успее да поникне. А дори и да не успеете точно за Великден, никога не е късно да си подарим малко свежест и красота у дома.

Друга идея е да насеете в малки формички или дори яйчени черупки кресон – той расте бързо и е много свеж. Освен за украса, може да го използвате и като подправка. Подходящ е за салати и като допълнение в сандвичи.

Чудесно се вписва и в ястия с яйца и извара, подправя добре супи и сосове. Вкусът му е свеж и леко напомня този на хряна. Листата на кресона са богати на витамини от групата В, С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор.

Разбира се, може да използвате и различни бързоникнещи тревни смеси . Засейте го на около половин см и покрийте леко с пръст. Поливайте, но не прекалено. За около 10-тина дена най-вероятно ще имате свежа трева у дома.

Какви съдове може да използвате?

Може да използвате каквито ви харесват съдове – купи, керамични фигури, чаши, саксии или каквото ви дойде на ума.

Много добра идея са нашите биоразградими формички от торф. Те са изработени от естествен материал и стоят много красиво със свежата зелена трева в тях.

ЕСТЕСТВЕНА ТРЕВА – КРАСИВА ДЕКОРАЦИЯ ЗА ПРАЗНИКАДруго по-нестандартно предложение е да използвате счупени яйчени черупки. Не забравяйте да ги измиете добре. Те се вписват прекрасно в декорацията за празника с поникналата зелена трева вътре в тях.

За допълнителна украса чудесно ще ви послужи рафията, която предлагаме. Освен да украсите съдовете с нея, може да я използвате и за оформяне на гнезда. Тя е естествен материал и стои изключително красиво.

Полезен съвет 

За да ускорите процеса на поникването може да покриете в началото съда с прозрачно домакинско фолио. След като поникне тревата, махнете фолиото, за да може да расте свободно.