Грижа за черешовите дървета през есента

01.10.2020
2020-10-01 15:35:00

Снимка: Pixabay.com

Черешите са любим плод. Сочни, сладки и много полезни. Почти няма градина, в която да няма черешово дърво. Какви грижи обаче трябва да положим за тях през есента, за да се радваме на сладките им плодове и догодина.

  • Прекопаване и поливане

През есента е добре да окопаете почвата около ствола на черешовото дърво. Оформете кръг и полейте добре веднага след окопаването. Водата не трябва да е много студена. Добре е няколко градуса над тази на въздуха. 

  • Торене

Торенето обикновено се комбинира с поливането, тъй като това помага на хранителните вещества да достигнат до корените на дървото по-бързо. Колкото по-рано наторите дървото, толкова по-добре.

Може да използвате специални есенни торове, които предлагаме. В тях има по-малко азот, тъй като той активира процесите на растеж и влошава зимната устойчивост на растенията. Обикновено есенните формули са богати на калий и фосфор. Компостът и минералните торове също са подходящи. Можете да пропуснете торенето, но реколтата ще бъде по-слаба. 

  • Резитба

През есента е добре да направите резитба на черешовите дървета. Премахнете старите и болни клони. След това не забравяте да намажете местата, на които сте рязали, със специалната ни овощарска замазка с мед. Присъствието на мед прави формулата уникална по рода си. Подобрява устойчивостта на растенията към атаките на гъбични заболявания и вредители. Замазката е готова за употреба. Прилага се с четка или шпатула. Подходяща е и за всички видове присадки. 

  • Пръскане

Черешовите дървета се пръскат през есента след падането на първите слани. Препоръчваме ви да използвате биологичните препарати на фирма Биона. Много подходящи за този период са: Биона Кобре, Биона Енхансър и Биона Сулфо куик.

Биона Кобре е комплексен меден разтвор. Той подобрява имунната система, коригира дефицитите на мед и предпазва от гъбни заболявания.

Биона Сулфо куик - Биона Сулфо куик е микс от микронутриенти, Манган, Цинк и 31% Бионалична сяра. Продуктът осигурява по-голяма физическа устойчивост на болести, причинени от патогените на брашнестата мана. Разработен е на базата на органична сяра със системно възходящо и низходящо действие. Индуцира защитните сили на растенията, подобрява калусообразуването, повишава нивата на образуването на хлорофил.

Биона Енхансър - е натурален и екологичен фосфорен олеат, чиито главни съставки са фосфор (6%) и калий (1%). Биона Енхансър има различни приложения и предимства: почиства медената роса след вредителите, има овоциден ефект, също така е подкиселяващ продукт и повърхностно активно вещество.

  • Варосване

Стволовите на възрастните черешови дървета е добре да бъдат варосани. Варосването защитава стволовете от слънчев пригор, има и предпазно действие срещу някои лишеи и пазарити. Препоръчваме ви да използвате висококачествената вар на полската фирма Планта. 

Така вашите черешови дървета ще са подготвени за зимата и ще ви зарадват с обилен плод догодина.