Грижа за лозата през август

08.10.2018
2018-10-08 00:00:00

Снимка: Pixabay

Много от лозарите смятат, че през месец август гроздето няма нужда от защита. Важно е само да узрее добре. Истината е, че грижата за лозята не бива да спира. През август също има опасност да се развият сериозни болести.

Ето за какво трябва да внимавате:

При високи температури (над 30 градуса) през месец август развитието на маната спира. При захлаждания и превалявания, ако такива се случат, болестта обаче може да бъде опасна за младите, неплододаващи лози. В такъв случай пръсканията продължават. При късните сортове грозде пръскането се прави при поява на новия прираст на леторастите, в който се образуват асимилати, необходими за изхранване на гроздето. Пръска се с бордолезов разтвор или други медсъдържащи фунгициди.

През последния месец на лятото продължава и опасността от развитието на оидиума (брашнестата мана). Болестта може да причини големи повреди по гроздето, особено по късните десертни и винени сортове. За оидиума по лозата са одобрени голям брой препарати – системни, системно-контактни с лечебно и предпазно действие и контактни с предпазно действие. Някои от тях обаче са с дълъг карантинен срок.

Подходящи за третиране през този стадий на развитие на лозата са следните фунгициди:

- Кабрио ТОП – 20 г (карантинен срок 28 дни),

- Луна експирианс- 1,2- 4 мл при винени сортове (карантинен срок 14 дни),

- Систан супер 24ЕК – 1 мл (карантинен срок 14 дни),

- Таленд 25ЕК – 2 мл предпазно и 2,5 мл лечебно, до 4 третирания през 10-14 дни (карантинен срок 28 дни),

- Топаз 100ЕК – 1,5 мл (карантинен срок 28 дни),

- Топ плюс ВП – 10 г ,

- Топсин М 70 ВДГ – 10 г,

- Флинт макс 75ВГ – 1,6 г,

- Фоликур 250 ЕК – 4 мл (карантинен срок 14 дни),

- Шавит Ф 72 ВДГ – 20 г (карантинен срок 20 дни),

- Куадрис 25 СК – 7,5 мл (карантинен срок за грозде 21 дни).

Посочените количества препарати са за 10л вода.

При прилагане на контактни фунгициди интервалът между отделните пръскания е 7 дни, а при системните – около 14 дни. Борбата срещу оидиума продължава до прошарване на гроздето.

През месец август опасно за лозите е и сивото (ботритисно) гниене. При чести превалявания и висока влажност сивото гниене може бързо да се развие и да причини значителни повреди по започващите да узряват зърна на ранозреещите сортове. Обикновено заразата прониква в зърната през ранички получени от гроздови молци, акари, градушка, повреди от оидиум, механични повреди. Те загниват и се превръщат в огнища за зараза, от които болестта лесно преминава по близките здрави зърна в гроздовете.

Одобрени фунгициди за сивото гниене по гроздето са:

- Кабрио ТОП – 20 г (карантинен срок 28 дни),

- Куадрис 25ЕК – 7,5 мл (карантинен срок за лоза 21 дни),

- Шавит Ф 72 ВДГ – 20 г (карантинен срок 20 дни).

Фунгицидите: Кабрио ТОП, Шавит Ф 72 ВДГ и Куадрис 25СК са одобрени и за трите болести по лозата – мана, оидиум и сиво гниене. Топсин М 70 ВДГ и Топ плюс 70ВП са одобрени за оидиума и сиво гниене по лозата в доза 10г.

Дозите са посочени за 10л работен разтвор.

Третото поколение на шарения гроздов молец се развива също през август. Летежът на пеперудите продължава до средата на септември. Пеперудите снасят яйцата си по започващите да узряват и по узрелите зърна, като ги оплитат слабо в копринени нишки.

Одобрени препарати за гроздовите молци са:

- Вазтак нов 100ЕК - 1,25 мл (карантинен срок за грозде 14 дни),

- Децис 2,5ЕК - 4 мл (карантинен срок 7 дни),

- Карате зеон 5КС - 2 мл (карантинен срок 10 дни),

- Шерпа 100ЕК – 5 мл (карантинен срок за лоза 7 дни),

- Нексид 015КС - 3 мл (карантинен срок за грозде 10 дни).

Изборът на подходящ препарат при провежданите през август пръскания трябва да бъде напълно съобразен с времето на узряването на различните сортове лози, за да може карантинният срок да бъде спазен напълно.