Грижа за стайните цветя през зимата

16.12.2022
2022-12-16 10:52:00

Снимки: Pixabay.com

През зимата денят става по-къс и съответно цветята у дома получават по-малко слънчева светлина. Освен това заради отоплението влажността в стаите се променя. Всичко това налага допълнителни грижи за стайните растения, за да им осигурим нужния комфорт. Трябва да имате предвид, че всяко растение изисква специфични грижи в този период. Например, орхидеята не понася течение и затова не е добре да я оставяте на перваза на прозореца, а поливките на кактуса трябва да се намалят драстично.

Осигурете комфорт на стайните растения

Експертите препоръчват да поливаме растенията у дома с вода със стайна температура. Това осигурява благоприятни условия за корените. Добре е да оставите водата да престои няколко дни, за да предпазим цветята от хлора и други вредни съставки.

Най-големият проблем през зимата е сухият въздух в домовете ни, заради отоплението и най-вече климатиците. Почти всички растения не понасят сухия въздух и страдат от него. Затова ви препоръчваме да използвате овлажнители. Ако не разполагате с такъв, може да използвате стария метод с поставянето на съдове с вода в стаята или върху самите отоплителни тела, ако е възможно. Поддържането на оптимална влажност в статите е добре не само за цветята, но и за нас самите.

ГРИЖА ЗА СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

Следвайте следните препоръки:

  • Не оставяйте растения близо до отворен прозорец. Някои от тях могат да се разболеят и при контакт на листата със студено стъкло.
  • Липсата на достатъчно светлина е проблем за растенията. Затова е добре да им осигурите допълнително светлина чрез фитолампи. А ако нямате такава възможност ги преместете на място, което е най-дълго огрявано от слънцето.
  • Поставете подложки от стиропор или плат под саксиите, ако первазите на прозорците са студени.
  • Когато купувате ново растение през студения сезон, погрижете се  предварително за затоплянето му при транспортирането. Използвайте кутия и няколко слоя найлон.

Декоративно-листни растения

Често в домовете си отглеждаме фикус, антуриум, бръшлян, бегония и други зелени растения. През зимата те практически престават да се развиват и преминават в състояние на пълен покой. Затова за тях не е необходимо специално подхранване или често поливане. Използвайте фитолампи и поддържайте определено ниво на влажност, можете да ги наторявате веднъж на няколко месеца.

Следете за растежа на растенията. Ако стъблата започват да се издължават това е сигурен знак, че светлината не им е достатъчна. Завъртайте саксията на всеки две седмици, така всички части на растението ще получават нужното количество светлина.

Не прекалявайте с овлажняването и пръскането с пулверизатор. Правете това внимателно, за да не нараните листата на растението. Винаги след това осигурете защита от течение. Големите листа могат периодично да се третират с мека, влажна кърпа или гъба.

Лятноцъфтящи цветя

Импатиенсът, фуксията и други лятноцъфтящи цветя през зимата набират сила. Те не изискват специални грижи, просто трябва да се поливат периодично. Ако въздухът е прекалено сух, листата ще пожълтеят и ще опадат. Влажността в помещението не трябва да пада под 50%.

ГРИЖА ЗА СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

Цветя, които цъфтят през зимата

Каланхоето и азалията цъфтята през зимата. Те и другите подобни на тях цветя се нуждаят от редовно поливане и торене. Специалистите съветват да не местим често саксиите с цветята на ново място, защото това може да доведе до опадване на пъпките. Трябва своевременно да премахвате прецъфтелите и изсъхналите части. За наторяване на този вид цветя ви препоръчваме, специалния тор на полската фирма Планта Флорео за азалии и рододендрони.

Луковични цветя

Обикновено в края на есента листата на луковичните растения опадват и те „заспиват“. До затоплянето на времето е добре да прекратите поливането. Желателно е да поставите саксиите с луковиците на прохладно място. През това време рядко, например веднъж месечно, може леко да навлажнявате горния слой на почвата с престояла вода със стайна температура. Поливайте внимателно около ръба на саксията, за да не повредите луковицата.

Ако обаче растението продължава да се развива и не губи листата си, тогава му осигурете умерено поливане и защита от течение. Възрастните растения могат да бъдат подпомогнати да преминат в "режим на заспиване". За да направите това, спрете напълно поливането.

За подхранване и осигуряване на всички необходими хранителни вещества, използвайте Флорео за луковични растения.

ГРИЖА ЗА СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

Сукуленти и кактуси

Тези видове изискват минимални грижи. Трябва обаче да имате предвид, че поддържането на топлината в къщата не компенсира необходимото количество светлина. В резултат на това много растения не цъфтят и се издължават, губейки своята привлекателност. През зимата е желателно постепенно да се намали количеството на поливането, за да се осигури прохлада. Отделните кактуси могат да издържат на студове до -4 градуса. Предлагаме ви два варианта за подхранване на този вид растения: Течен тор за кактуси на Планта и  Течен тор за кактуси на фирма Секлос.

ГРИЖА ЗА СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

Теменужки

Понижаването на температурата е опасно за това цвете. Ако саксийните теменужки са на перваза на прозореца, трябва да им осигурите защита от течение и студ. Предпочитаната температура е 18-22 градуса. При стойности под 16 градуса абсорбцията на въглероден диоксид намалява и движението на водата спира. При преохлаждане на почвата може да се появи кореново гниене или гъбички.

ГРИЖА ЗА СТАЙНИТЕ ЦВЕТЯ ПРЕЗ ЗИМАТА

Орхидеите

През декември и януари орхидеите не се наторяват. Поливането е препоръчително да е веднъж седмично. Желателно е да се осигури приток на чист въздух, но без течение. Опитайте се редовно да пръскате растението с пулверизатор. Можете да го правите всеки ден, но в топла стая. Когато стаята е хладна, влагата може да причини хипотермия. Подхранвайте орхидеите със специалния тор на Планта за орхидеи.

При правилна грижа през пролетта стайните цветя ще започнат да се събуждат и ще ви зарадват с красиви цветове.