Грижи за хортензията през пролетта

08.05.2023
2023-05-08 15:30:00

Снимки: Pixabay.com

Градинската хортензия е много често срещано растение. В повечето градини има традиционен дървовиден сорт, великолепна метлица и много други по-редки сортове. Това растение е доста капризно по отношение на грижите. Още в началото на пролетта изисква внимание. Правилността на грижите гарантира обилен цъфтеж.

В миналото в градините можеше да се намерят само обикновени дървовидни хортензии с големи бели цветове. Напоследък започнаха да се появяват много нови видове, които градинарите ентусиазирано отглеждат. Дори тези, които не се смятат за почитатели на хортензията, не устояват на изкушениято да я имат. А на пазара се появяват все повече и повече нови сортове.

ГРИЖИ ЗА ХОРТЕНЗИЯТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

От една страна, това растение не изисква специални грижи и внимание - достатъчно топлина и защита през зимата. От друга, дори най-обикновеният сорт не може да бъде оставен без грижи. Ако не обърнете достатъчно внимание на хортензиите, храстите се формират неправилно, изсъхват и практически не цъфтят. Какво трябва да направите с настъпването на пролетта, за да осигрите на Вашите цветя правилните грижи?

Свалете покритието

Най-силно защитаващото покритие е нужно за най-топлолюбивите сортове, например хортензии с големи листа. Този сорт е чувствителен и неиздръжлив на ниски температури и затова трябва да е добре защитен. Покритието се поставя на въздушно-сух принцип. Със затоплянето на времето хортензиите, които са защитени с покритие, трябва да се проветрят. От април можете постепенно да го премахнете.

ГРИЖИ ЗА ХОРТЕНЗИЯТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Най-добре е да премахнете всеки слой изолация при облачно време, така адаптирането е много по-лесно. Покривният найлон или фолио могат да причинят прегряване, това не трябва да се допуска. Загряващите покрития трябва да се премахнат, когато започне образуването и растежа на пъпките. В случай на застудяване през нощта е по-добре да се покрие с нетъкан материал в един слой.

Сортовете Sargent и Oakleaf за зимния период трябва да бъдат мулчирани, за да предотвратите смъртта на корените. За това можете да използвате торф или компост, натрошена кора или окосена трева. След зимуването е необходимо отстраняване на мулча и разкопаване в основата на хортензията. Това се прави още през май и със задължителното разрохкване на почвата.

Резитба

Всеки сорт хортензия изисква резитба, но всеки тип има свои собствени изисквания за тази процедура. Тази важна операция не трябва да засяга издънките, които ще образуват съцветия.

В градините най-често се отглеждат дървовидни сортове хортензии. Те образуват цветове върху новообразуваните леторасти. Ето защо през април те подлежат на задължително подрязване. Трябва да го направите рано, преди началото на потока от сок.

ГРИЖИ ЗА ХОРТЕНЗИЯТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Дървовидният храст се подрязва до 5 пъпка. За сгъстяване някои издънки се отрязват до самата основа близо до почвата. Щадящият метод на резитба включва рязане само върховете на издънките, които са цъфтели през изминалата година. В този случай тази година ще се образуват съцветия, но ще са дребни. В процеса на подрязване е важно да се отстранят изкривените, мъртви и слаби издънки.

За хортензия Paniculata подрязването изпълнява функциите на оформяне и почистване. Качествената резитба подпомага цъфтежа. При силно подрязване на две пъпки хортензията цъфти по-късно, но цъфти по-мощно. Умереното подрязване до четири пъпки дава среден обем на цъфтежа. Слабото подрязване включва изрязване само на миналогодишните съцветия.

Всеки сорт и вид на самото растение изисква индивидуален подход към процеса на подрязване. Тук е важно да се вземе предвид състоянието на цветето и желания резултат по отношение на времето и изобилието на цъфтеж. Във всеки случай това е творчески процес с индивидуален подход към всяко растение.

Някои, особено топлолюбиви сортове хортензии се нуждаят само от санитарна резитба след появата на пъпките, за да се подобри целият храст и неговата естетика.

ГРИЖИ ЗА ХОРТЕНЗИЯТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Торене

За пълноценен растеж и обилен цъфтеж през пролетта е необходимо растението да се подхрани. Веднага след отстраняването на мулча се извършва подхранване с помощта на азотни и сложни торове. Смесите могат да бъдат органични или органоминерални или изцяло минерални. Използвайте според предписанието на опаковката. Ние Ви препоръчваме специалните торове за хортензии.

Торът трябва да се прилага в течна форма, от 2 до 5 литра на храст, в зависимост от размера и възрастта на хортензията. Сухите торове се внасят в почвата чрез плитко разрохкване директно под храста. След това следва поливане.

ГРИЖИ ЗА ХОРТЕНЗИЯТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Поливане

Макар че е влаголюбиво растение, хортензията е в състояние да понася засушаване през лятото, но през пролетта изисква обилно поливане с престояла вода, която се затопля под слънчевите лъчи. Понякога няколко капки лимонена киселина или оцет могат да се използват за подкисляване на неутрални почви. Това важи особено за алкалните почви. При поливане мулчиращият слой се премахва и след това се връща на мястото.

Предлагаме ви и специалния ни Оцветител за хортензии (алуминиев сулфат). Алуминиевият сулфат бързо прониква в структурата на цветята, променяйки цвета им от розово до синьо. Понижаването на pH на субстратите влияе благоприятно на целия храст и променя цвета. Препоръчва се препаратът да се използва от началото на март до края на октомври. При почви с високо алкално pH, промяната на цвета на хортензията може да настъпи чак на следващия сезон. Препоръчва се употребата на препарата под формата на воден разтвор.  Доза: 10г/2л - приложение - чрез поливка и листно на всеки 2 седмици.