Грижи за лилиумите след като прецъфтят

25.08.2023
2023-08-25 16:08:00

Снимки: Pixabay.com

Цъфтящите лилиуми са атракцията на лятото, но след като прецъфтят, тези красиви цветя изискват специални грижи и внимание. Ако полагате правилните грижи за тях, следващото лято ще ви зарадват с още по-красиви цветове.

Отрязване на цветоносите – кога?

Лилиумите са луковични растения, което означава, че тяхната луковица трябва да расте и да натрупва хранителни вещества. Това изисква да се запази надземната част на растението, която участва във фотосинтезата. Следователно не трябва да го премахвате твърде рано, защото в този случай луковицата ще бъде много по-зле подготвена за зимата, което означава, че ще има много по-малко сили да цъфти през новия сезон: цветята ще бъдат по-малки и не така обилни.

ГРИЖИ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

Цветоносът с листата не е нужно да се премахва, но когато цветовете на лилиума увяхнат задължително трябва да отрежете горната част на стъблото, където започват да се формират семенните шушулки. Защо трябва да го правим? Причината е, че така растението няма да губи енергия в образуването на семена, а ще я използва да храни луковицата.

Какво ще се случи с растението без такава резитба? Всъщност нищо непоправимо няма да му се случи, тоест луковицата няма да умре. Но най-вероятно ще издребнее, тоест ще цъфти през следващата година по-слабо, отколкото би могла, ако тази проста процедура беше извършена. А дъщерните луковици след отстраняването на цветоноса ще се образуват по-бързо, тъй като растението няма да има алтернативна възможност за възпроизвеждане.

Останалата част от стъблото трябва да остане до есента. Отрежете я, когато листата изсъхнат и пожълтеят. По принцип цветоносите на лилиумите, които са изпълнили предназначението си, могат да бъдат премахнати  без проблем и наесен, когато почиствате градината. Премахнете ги внимателно развийте, не дърпайте, за да не издърпате случайно луковицата. Или можете да оставите „пънове“ с височина около 10 сантиметра, за да не забравите за вашите насаждения до пролетта (звучи смешно, но често се случва).

Деление и пресаждане на лилиумите – кога?

По принцип това може да става по всяко време. Но важно е да разберем в който период е най-удачно да се прави. Отговорът е очевиден: когато лилиумите преминават в латентно състояние, тъй като през този период пресаждането не нарушава никакви важни процеси, тоест няма да повлияе на развитието на цветята и последващия им цъфтеж.

Състоянието на покой, в зависимост от вида и сорта лилиуми и местния климат, може да настъпи както през втората половина на август, така и в началото на септември. Много е лесно да се определи, че е дошло: надземната част на растението увяхвя през този период.

ГРИЖИ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

В повечето случаи да изкопавате луковиците всяка година няма смисъл, с изключение само на топлолюбиви видове, които се отглеждат в студен климат, т.е. процедурата се извършва само в следните случаи:

  • когато растението е нараснало прекомерно (необходимо е да се копае и разделя, в противен случай луковиците ще бъдат по-малки, рискът от заболявания ще се увеличи в пренаселени условия);
  • лилиумите показват признаци на заболяване (необходимо е да се изкопаят, за да се обработят луковиците и да се засадят отново, така че болестта да не се развие);
  • лилиумът е засаден неуспешно (всеки прави грешки и е по-добре да ги коригирате навреме);
  • имате желание да размножите растението, което харесвате: за това не е необходимо да чакате, докато дъщерните луковици пораснат, защото можете да изкопаете луковицата и да използвате нейните люспи);
  • лилиумът е топлолюбив (например ориенталски хибриди) и изкопаването гарантира неговата безопасност.

Някои цветари съхраняват изкопаните лилиуми, но е по-добре веднага да ги засадите на ново място, така че да имат време да се вкоренят преди замръзване и да цъфтят добре през следващия сезон. Луковиците от топлолюбиви видове се съхраняват във влажен субстрат (торф, дървени стърготини, мъх и други подобни) при хладни условия (обикновено се използва хладилник). Не забравяйте да направите дупки в торбата за вентилация и редовно проверявайте посадъчния материал, който може да изсъхне или, обратно, да плесеняса.

ГРИЖИ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

Поливат ли се лилиумите след като прецъфтят?

Тук трябва основно да се съсредоточим върху времето и малко върху почвата. Ако почвата в цветната леха е изсъхнала, разбира се, растенията трябва да се поливат: стъблата и листата се нуждаят от влага, за да не увяхват преждевременно, защото бъдещето на луковицата също зависи от състоянието на надземната част на растението.

От друга страна, август рядко е сух: през нощта росата пада обилно, през деня вали редовно, което не позволява на почвата да изсъхне. Следователно, от чисто практична гледна точка, поливането на лилиумите по това време просто не е необходимо.

Ако почвата в градината се различава по плътност и капацитет на влага не се престаравайте с поливането: температурата пада до края на лятото, тоест излишната влага може дори да провокира гниене или заболяване. Ако почвата в градината е песъчлива и изсъхва лесно и бързо, тогава умереното поливане, съобразено с времето, може да е от полза за растенията.

Подходящи торове

За да помогнете на луковицата да придобие сила, да се подготви за зимуване и да постави добра основа за цъфтеж през новия сезон, трябва да използвате калиеви и фосфорни торове. Идеалното решение са специализирани комплексни формули за луковици, балансирани според нуждите на растенията: Тор за луковични растения

По това време не използвайте торове с високо съдържание на азот - те стимулират растежа и възпрепятстват узряването на луковицата. Подхранването трябва да се извърши не по-късно от август - преди надземната част на растението да изсъхне. Когато лилиумите преминават в латентно състояние, торенето е неподходящо: хранителните вещества по това време практически не се усвояват.

ГРИЖИ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ

Как да подготвим лилиумите за зимата?

Студоустойчивите видове и сортове лилиуми не се нуждаят от специална подготовка за зимата, тъй като те преживяват студа добре под снежната покривка. Можете само да мулчирате почвата и да поставите клонки или храсти за задържане на снега.

Основните трудности обикновено се свързват не със зимния студ, а с дълга топла есен, която провокира преждевременно събуждане на луковиците, въпреки че такова преждевременно събуждане обикновено не причинява сериозни щети на здрава, силна луковица, въпреки че цъфтежът следващото лято може бъде донякъде отслабен.