Грижи за овошките през вегетацията

07.03.2019
2019-03-07 00:00:00

Снимка: Pixabay.com

За да се радваме на богата реколта от плодове, грижата за овощните дървета трябва да започне още сега.

1. След оформянето на короните и резитбата, е момента за първото подхранване. Заедно с оформянето на чашките, под дърветата се разхвърля минерално органичния тор A-Z Fert. Органичното вещество, доставено от AZ Fert, стимулира развитието на корена и абсорбцията; също така благоприятства развитието на полезна микрофлора и фауна около корените. Освен това AZ Fert подобрява развитието на добри микроорганизми в почвата и предотвратява растежа на почвените патогени, тъй като съдържа в себе си инокулат от полезната гъба Trichoderma charzianum. Тя унищожава патогенните гъбички в почвата и подпомага развитието на корена. Почва с по-високо съдържание на органични вещества е по-тъмна, по-топла и подобрява растежа на младите растения. AZ Fert се препоръчва за торене на всякакъв вид култури и почви.

2. С повишаването на температурите и затоплянето на повърхността на почвата, препоръчваме употребата на Root Guard. Това е продукт с високо ниво на технологични иновации, който комбинира хранителния компонент с действието на стимулатора на растежа. Прилагането на Root Guard подпомага оформянето на по-здрави и устойчиви корени. Root Guard е богат на аминокиселини, хуминови киселини и морски водорасли и осигурява биостимулиращ ефект, който води до развитие на здрави корени и по-добро абсорбиране и усвояване на всички хранителни вещества.

3. Една от най-важните фетофази на овощните дървета е фазата на цъфтежа. През този период ви препоръчваме използването на препарата Micrap Boro 11, който има висока концентрация на борен етаноламин. Борът е основен микронутриент и играе важна роля при оплождането на растенията. Доказано е, че той стимулира удължаването на поленовата тръба, като по този начин улеснява оплождането; регулира клетъчното размножение и благоприятства за по-високи добиви. В Micrap Boro 11 борът образува комплекс с етаноламин, който се оказа най-подходящият вариант за осигуряване на елемента в растението. Приложението му е 2-3 пъти преди края на цъфтежа или в случайте на патологични промени в следствие липсата на Бор.

4. С наливането на плодовете, се увеличава и потреблението на растениятa от хранителни вещества. Използването в този период на микрокристалния комбиниран тор Гран Фолиар 20-20-20 + Микро ще достави в необходимия баланс трите основни хранителни елемента Азот, Фосфор и Калий. Допълнителен ефект в изхранването на плодовете имат и пълният набор от микроелементи, добавени в този комбиниран тор. По този начин се достига ефекта на здрави, добре отглеждани култури.

5. Изключително значение в развитието на плодовете има елементът Калций. Липсата му води до появата на каменисти клетки в плодовете на крушата и дюлята, горчивите ядки при ябълката, разпукването на плода на черешата. Приложението на Магни Кал - азотно-калиев течен тор, с добавен Калций, помага ефективно в борбата с преодоляване нуждите на растенията от калций. Продуктът може да се използва многократно през 10 дена, приложен чрез напръскване.

6. Като самостоятелен течен тор по време на вегетацията на овощните растения препоръчваме да се прилага МатурандоТой е течен тор, богат на фосфор (15%) и калий ( 20%), получени от най-висококачествени суровини. Благодарение на негова формула, съдържаща висок процент хелатирани с EDTA микронутриенти, абсорбцията на продукта е по-бърза. Продуктът не съдържа сулфати, карбонати и хлориди и може да се използва както за третиране на листа, така и на корени. Maturando може да се прилага по време на фазите на растеж и узряване на плодовете и има незабавен положителен ефект върху качеството и количеството на продукцията. Калият и фосфорът, съдържащи се в Maturando, спомагат за синтеза на захари и за увеличаването на плодовия и зеленчукови аромати.

Автор: инж. агроном И. Георгиева