Грижи за стайните растения

08.07.2019
2019-07-08 00:00:00

Снимка: Pixabay.com 

Голяма част от растенията, които отглеждаме в домовете си, произхождат от малките ширини на земното кълбо. Това означава, че се нуждаят от специфични условия и от грижи, съответстващи на биологията им.

По-голямата част от стайните цветя през лятото могат да бъдат изнесени на тераси, балкони или в двора. Много е важно да припомним, че адаптацията им от стайната обстановка към външната среда трябва да става постепенно. Много хора правят една и съща грешка всяка година. Изнасят стайните си растения веднага при повишаването на пролетните температури, излагайки ги под ярките лъчи на слънцето. Това изгаря изнежените листа на растенията, а често води и до загуба на самото растение. За да не се стига до там, през пролетта изнесете растенията на засенчено място, обилно осветено, но без директна слънчева светлина. След около седмица вече може да изнесете растенията на открито, но само тези от тях, които понасят директните слънчеви лъчи. Това са палмите, кротоните, някои фикуси, кактусите, сукулентните и др.

Подхранването и внасянето на активни вещества е от голямо значение. На пазара има богата гама от торове за стайни растения и изборът е голям. Не бихме искали да даваме оценки и да заявяваме категорично: тези са по-добри, тези са най-добри. Искаме да ви представим торовете на италианската фирма Хидро ферт както и един по-различен начин за подхранване на растенията у дома.

Торовете и препаратите на Хидро ферт са направени с изключително внимание към съставките. За да предпазите стайните растения от болести по корените и от почвени патогени, използвайте препарата Био хийл, внасяйки го с поливната вода в норма 40- 50 гр на 10 л вода. Поливайте един път в месеца. Препаратът, освен че предпазва корените на растенията от гниене, подхранва и увеличава тяхната листна маса.

За да усилите образуването на нови листа, прилагайте Хидро голд супер 30 мл и кристалния Гран фолиар 20:20:20 15 гр в 10 л вода чрез напръскване. Тази комбинация ще усили фотосинтезата, растенията ще засилят метаболизма си и ще се облистят за много кратко време.

Един изключително добър препарат за подхранване на стайните растения е Хидро алга- 100% морски водорасли, които набавят отличен набор от едни от най-важните хранителни елементи.

За предпазване на растенията от вредители - акари, белокрилка, щитоносни въшки, пръскайте с калиев сапун. Той прави своеобразен филм върху листата, като задушава вредителите и техните яйца.

Автор: инж. агроном И. Георгиева