Фритилария (Ходжово лале) и Еремурус – екзотика в градината!

21.01.2019
2019-01-21 00:00:00

Снимка: Pixabay

Сигурно сте забелязали как понякога, гледайки градина или цветна композиция, погледът ви бива привлечен от някое цвете, което има различен външен вид. Неговото присъствие като че ли разказва за далечни пътешествия и носи полъх на непознати, екзотични земи. То има силата да ни накара да помечтаем и да се откъснем от проблемите на ежедневието.

Такива две цветя искаме да ви предсатвим днес. Те никога не остават незабелязани – Фритиларията (Ходжово лале) и Еремурусът.

Ходжовото лале е красиво, нежно цвете, от семейство Кремови/Лилиеви. За негова родина се смятат териториите на Афганистан, Иран, Хималаите. Ще го срещнете под няколко наименования – Фритилария, Ведрица и Короната на императора. То наистина има аристократичен вид с високото си около 90 см стъбло, в края на което, точно като корона, е разположен венец от обърнати надолу камбанки, а над тях малки зелени листа. Цъфти през април-май в различни цветове – червено, оранжево, жълто, розово, бяло, кремаво, зелено, лилаво, но има и шарени разновидности.

Фритиларията (Ходжово лале) не е капризно цвете. То е луковично растение и може да се отглежда като едногодишно или многогодишно. Това, което е важно да запомните, е да поддържате почвата влажна, но и в същото време тя трябва да е добре дренирана, защото задържането на вода, води до загниване на луковиците. Може да се засажда от семена и луковици. Луковиците се засаждат от началото на септември до края на ноември, а семената през пролетта или есента.

Избирайки мястото му в градината, помислете добре, защото то не обича да променя местоположението си. Вирее добре на слънце, но и на полусянка. Размножава се чрез разделяне на младите луковици на 2-3 години.

Освен красиво, Ходжовото лале може да бъде и полезно, защото отделя ароматни сокове и миризмата им прогонва къртиците и слепите кучета.

Бъдете внимателни, тъй като всички части на растението съдържат отровни вещества и трябва да се пази от деца и домашни любимци.

Еремурусът – никога не остава незабелязан. Родът включва около 60 вида. В България е познат още като пустинна свещ, лилия, лисича опашка. Неговата родина е Централна Азия, но успешно вирее и по нашите географски ширини.

Еремурусът достига височина около 160 см и наистина прилича на свещ или опашка. Стъблото е осеяно с малки цветчета, със звездовидна форма в различни цветове – жълти, бели, по-рядко розови. Той не обича влагата. Застоялата вода и калните почви могат бързо да убият растението, затова почвата, върху която вирее, трябва да е добре дренирана.

Луковиците се засяват на слънце и завет на разстояние 15-20 см една от друга през август до декември. Красивите му цветове ще ви зарадват още през ранната пролет и ще им се наслаждавате до юли. Размножава се чрез разделяне на туфите. През пролетта много внимателно отделете младите луковици и ги засейте.

Цялото разнообразие от цветове и видове на двете екзотични цветя ви предлагаме да разгледате на нашия сайт.