Искате да засеете петунии през февруари? Ето как да отгледате здрав разсад

16.02.2023
2023-02-16 20:32:00

Снимки: Pixabay.com

Петуниите могат да цъфтят още през май, но за целта трябва да засадите разсад още през февруари. За да отгледате здрав разсад е важно да знаете някои тънкости. Не че процеса е особено сложен, но има моменти, когато е по-добре да не бързате, а да изчакате оптималното време за засяване на семената. При нас ще намерите изключително разнообразие на различни видове петунии. Ето някои съвети, от нашите специалисти:

Кога да засеем семената?

Ако искате Вашите петунии да започнат да ви радват с цветовете си още през май - ще трябва да побързате. Семената трябва да се засяват три месеца преди засаждането на разсада на открито. Подходящото време за това са месеците февруари или март. Точните дати варират според региона.

ИСКАТЕ ДА ЗАСЕЕТЕ ПЕТУНИИ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ? ЕТО КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ ЗДРАВ РАЗСАД

Петуниите се нуждаят от светлина, така че ако нямате възможност или желание да използвате специални лампи, по-добре е да започнете да сеете не по-рано от средата на март. Ако избързате и светлината не е достатъчна - разсадът ще се издължи и ще бъде слаб. Ако не осигурите достатъчно и качествени грижи на разсада още докато е млад, след това петунията няма да цъфти с цялата си пищност.

Допълнителното осветление е задължително условие за ранен разсад. Мощна фитолампа ще ви помогне да го осигурите.

Препоръчваме Ви да използвате специалния почвен биоактиватор за корениТой активира растежа на корените. Може да се прилага през цялата година. Предназначен е за третиране на семена, резници, кълнове, разсад, насаждения, пресадени растения.

 Каква почва да изберем?

За сеитба на семена се нуждаете от възможно най-рохкава и лека почва. Трябва да е мека и да се „топи“ в ръцете. Важно е да е неутрална по отношение на киселинността. Оптималните стойности на pH са между 6 и 6,5. За петуниите е подходяща почва, която се основава на торф. Ние ви предлагаме специалния ни торф за разсади на литовската фирма Сулинкиай. Субстрат с фина структура, допълнително обогатен с микроелементи и NPK торове. Професионално подготвен и готов за употреба субстрат за сеитба на семена, разсад и резници. В производството на субстрата Suliflor Premium Propagation са използвани само чисти органични материали и натурални минерални добавки. Фината структура на сместа подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане.

ИСКАТЕ ДА ЗАСЕЕТЕ ПЕТУНИИ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ? ЕТО КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ ЗДРАВ РАЗСАД

В какво да посадите петунията?

Един от важните въпроси е какъв съд да изберем за петуниите. Трябва да е плитък. Височина от 4-5 сантиметра ще бъде достатъчна. Не трябва да е и голям. За пет семена е подходящ контейнер с обем 250-300 милилитра.

Как да засеете семената на петунията?

Първо напълнете половината контейнер с пръст и след това го полейте обилно. След това внимателно изравнете повърхността и притиснете почвата.

Ако семената са с обвивка можете да ги разпръснете с клечка за зъби. А ако са без – тогава е достатъчно да ги разсипете по повърхността. Важно е да имате предвид, че колкото по-равномерно ги разпределите, толкова по-лесно ще пикирате разсада.

След засяване гранулираните семена трябва да се навлажнят със спрей. Пръскането помага за омекотяване на черупката.

ИСКАТЕ ДА ЗАСЕЕТЕ ПЕТУНИИ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ? ЕТО КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ ЗДРАВ РАЗСАД

Покрийте контейнера с фолио или стъклен похлупак и след това поставете на топло място, докато поникнат. Препоръчителната температура на въздуха е 25° C. Ще получите миниатюрна оранжерия.

Много е важно да не заравяте семената, не ги поръсвайте с пръст при засаждане. Семената на петуниите са малки и няма да могат да поникнат. Необходимо е да се сее повърхностно.

ИСКАТЕ ДА ЗАСЕЕТЕ ПЕТУНИИ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ? ЕТО КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ ЗДРАВ РАЗСАД

С какво да подхранваме?

Препоръчваме ви специалния кристален тор за петунии на полската фирма Планта. Благодарение на богатото съдържание на макро и микроелементи, осигурява обилен и дълготраен цъфтеж на растенията. Продуктът стига за 250л разтвор.

Нашите агрономи са на Ваше разположение за още полезни съвети и консултации, от които се нуждаете.