Как да изберем подходящ тор за разсад?

25.01.2024
2024-01-25 16:44:00

Отглеждането на разсад за зеленчуци не е трудно, но е важно да се спазват някои основни изисквания, за да растат младите растения правилно и да осигурят богата реколта. 

Освен основните моменти – температура, влажност, светлина, не бива да забравяме и подхранването. Важно е то да започне от самото начало на вегетацията, за да се оформят здрави корени и младото растение да се развие правилно. 

Нашите агрономи препоръчат:

  • Подхранването на почвата да започне още преди засяването на семената. Добрата основа ще осигури и правилното развитие. 
  • Използвайте само органични торове. Така ще сте сигурни, че няма да навредите на природата, на здравето си и най-вече вкусът на получените зеленчуци ще е невероятен. 

Торове за началото

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ТОР ЗА РАЗСАД?

Преди да засеете семената третирайте почвата с Био Хийл. Това е изключителен продукт. Той съдържа хуминови екстракти от леонардит, както и уникалната гъба Trichoderma harzianum и 5% екстракти от морски водорасли. 

Trichoderma harzianum унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа. 

Съчетанието от всички тези полезни вещества в продукта гарантира, редица предимства като:

  • елиминиране на патогенни гъби от почвата;
  • повишаване устойчивостта на растенията при внезапни и температурни промени, стрес и заболявания;
  • стимулира растежа;
  • подпомага натрупването на полезни микроорганизми около корените;
  • намалява засоленоста на почвата;
  • подобрява кълняемостта на семената и растежа на разсада;
  • подпомага развитието на кореновата система;
  • повишава обема на катионния обмен и абсорбцията на хранителните елементи.

Друг изключително полезен продукт, с който да подобрите почвата преди да засеете семената е Микоризата. Тя е симбиоза между растенията и микрогъбичките в почвата. Микрогъбите осигуряват на растенията хранителни вещества, главно фосфати и нитрати, улесняват достъпа на вода в корените. 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ТОР ЗА РАЗСАД?

От корените на растенията към микрогъбичките преминават въглехидрати, които са жизненоважни за съществуването им. Чрез тази симбиоза силно се стимулира растежът на корените, което кара растенията да цъфтят и да растат с по-добри размери. 

В допълнение - повишава  се тяхната поносимост към патогени, екстремно време и лоши почвени  условия. Микоризата също помага за подобряване структурата на почвата. Агрегирането на почвата се променя в положителна насока  благодарение на мрежата от хифи, които образуват микоризиращите гъби. 

Други предимства на микоризата са:

  • Перфектно се смесва с всички субстрати
  • Повишава абсорбцията на вода
  • Подобрява структурата на почвата и агрегацията
  • Повишава съдържанието на хумус
  • Може да се използва в биологичното земеделие

И двата продукти е добре да се използват по време на цялата вегетация, защото те действат благоприятно през всички фази на развитие.

Почвеният подобрител на Секлос е нов продукт, който бързо стана популярен сред клиентите ни, заради доброто си действие. Той представлява органична паста за подобряване на почвата. 

Съдържа естествени, биологично активни органични вещества. Предназначена за подобряване на градинската и оранжерийната почва, за ускоряване на компостирането на биологични отпадъци. 

Особено подходяща за използване в песъчливи, бедни и изтощени почви. Органичните вещества, съдържащи се в пастата, имат положително влияние върху биологичните, физичните и химичните свойства на почвата. 

Те значително подобряват структурата й, включително аерацията на кореновата зона на растенията и порьозността на почвата, увеличават хумусния слой и активизират микробиологичната активност на почвата, намалявайки възможностите за ерозия. 

При правилно използване на подобрителя на почвата разсадът на зеленчуци и цветя, луковици, грудки и кореноплодни зеленчуци, ягодоплодни, плодови и декоративни храсти и дървесни разсади се вкореняват по-добре. 

Подобрителят има положителен ефект върху фотосинтезата, помага за защита срещу хлороза на листата или други физиологични заболявания. Поради нежното си действие е особено подходящ при отглеждане на млади, саксийни или контейнерни растения.

Торове за следващите етапи

Ще предложим на Вашето внимание няколко интересни продукта на фирмата Секлос, за стимулиране развитието на растенията. Биоактиваторът на корени  може да се прилага през цялата година. 

Биологично активният торфен екстракт е предназначен за третиране на семена, резници, кълнове, разсад, насаждения, пресадени растения. Друг продукт, подходящ за употреба в началните етапи на развитие на растенията е растежният биоактиватор Baltijos

Това е течен биостимулатор за цялостно активиране на растежа. Може да се прилага през цялата година. Натурален, биологично активен екстракт от торф за силен и здравословен растеж. 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ТОР ЗА РАЗСАД?

Предназначение: ускорява растежа, увеличава и обогатява цъфтежа, влияе положително върху образуването на цветни пъпки, повишава добива, стимулира развитието на кореновата система, подобрява усвояването на хранителните вещества, повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятни условия на растеж.

Един продукт, който нашите агрономи препоръчват да се използва от момента на пикирането, засаждането на разсадите в лехата, до начало на плододаване за формиране на мощна коренова система и пълноценно усвояване на хранителните вещества. 

Това е Root Guard. Това е продукт с високо съдържание на вещества получени по специална RS technology, съчетаващ хранителни и стимулиращи растежа елементи. В него има добавена полезната почвена гъба Trichoderma harzianum. 

Различни експериментални приложения доказват, че този микроорганизъм е в състояние да установи взаимна връзка с корените на растенията и да ограничи растежа на патогени чрез хиперпаразитизъм. 

Хранителният компонент на Root Guard (аминокиселини, хуминови киселини и морски водорасли Ascophyllum nodosum) осигурява биостимулиращ ефект, който води до развитие на корените и по-добро усвояване на всички хранителни елементи. 

Това от своя страна води до балансирано вегетативно развитие. Основните  ефекти от приложението на този биологичен стимулант на растежа е образуването на по-голям брой корени, които растат по-здрави и енергични. 

Root Guard може да се прилага през всеки период от годината, при условие че температурата на почвата не е твърде ниска. Пролетните и есенните приложения са предпочитани, тъй като развитието на корените е в най-добрата си фаза.

Схема на подхранване на разсада

Добре е торенето да става по схема. Нашите агрономи ще ви помогнат в изготвянето на такава за всеки зеленчук, но тук ще поставим най-общите рамки на торене на разсада, които да ви послужат като ориентир. 

Първото внасяне на тор трябва да стане след формирането на два същински листа. Второто подхранване следва да бъде седмица по-късно, а следващите – веднъж на всеки десет дни.

Как правилно да торим?

Торенето може да се прави чрез поливки или листно. И двата метода са изключително ефективни. Препоръчва се редуване на двата метода. Важно е да спазвате точната дозировка и да не превишавате посочените норми, защото макар и органични, препаратите са силно биологично активни. 

Нашите агрономи са на Ваше разположение за консултация и съвет през всички етапи от отглеждането на разсада и можете да се допитате до тях при възникнал проблем.