Как да изберем подходящ торф за разсад?

09.02.2024
2024-02-09 14:37:00

Снимки: Pixabay.com

Какво представлява торфа?

Торфът представлява тъмнокафява маса от неразложени напълно растителни остатъци, образува се при блатни условия. Торфът се образува при анаеробни условия и при висока влажност.  Освен органичното вещество, торфът съдържа още минерали и вода. 

В зависимост от коя част на пластта идва торфът, има три вида:

  • кисел
  • алкален
  • неутрален

Как действа?

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ТОРФ ЗА РАЗСАД?Всъщност торфът има много приложения – като гориво, като тор и като почвен субстрат. Тъй като е богат на въглероден двуокис той бързо се възпламенява и това е причината да се използва като гориво. 

Като тор се използва предимно при сухи почви, защото той задържа много вода, а също така и при заразени с гъбични инфекции растения, защото клетките не могат да оцелеят в негово присъствие и по този начин той предпазва растенията. 

Най-широко е приложението му в почвените субстрати, които са изключително подходящи за отглеждане на разсади, цветя в саксии, градински растения и тревни площи. 

Причината: поради високата си абсорбация на влага по-голяма дори от собственото му тегло, торфът има способността да дава на растенията точно толкова влага, колкото им e нужна. 

Този процес се случва и с полезните хранителни вещества - за да не излязат те на повърхността на почвата, торфът ги задържа в себе си. 

Помага ли наистина?

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ТОРФ ЗА РАЗСАД?

Торфът е доказано по-добър за отглеждане на разсади и стайни растения от обикновената градинска почва. 

На първо място задържа влага и хранителни вещества, които отдава на растението, когато то има нужда, не съдържа плевели, стерилен е т.е. отсъствие на семена от плевели и различни патогени, рохкав и проветрив е, а това дава възможност корените да се развиват добре. 

Какви видове торф се използват?

Предлагаме изключително разнообразие от торф:

  • за кактуси, 
  • за орхидеи
  • за азалии, 
  • за драцени
  • за иглолистни растения и др. 

Най-търсен е универсалният торф, който е подходящ за всички растения – стайни и градински. Много е важно да изберете правилен торф, когато отглеждате разсади. 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ТОРФ ЗА РАЗСАД?

Защото младите растения имат специфични нужди по-различни от следващите етапи от вегетативното им развитие. 

Затова е много важно още в началото да им осигурява всички необходими хранителни вещества и допълнителни минерали, за да се развиват и след това добре и да ви зарадват с богата реколта.  

Ние предлагаме специални торфени смеси за разсади и млади растения, които ще гарантират успешен старт на вашите растения. 

Как да изберем подходящ торф за разсад?

Торфът за разсади трябва да отговаря на няколко важни условия:

  • да е с фина структура, за да може да гарантира дружно и равномерно поникване на семената, да подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане.
  • да е рохкав и порест, за да се развие добре кореновата система на растенията
  • да е допълнително обогатен с микроелементи и NPK торове
  • да е с pH 5.5 - 6.5

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ТОРФ ЗА РАЗСАД?

Нашите торфени смеси са от проверени доставчици. В производството им са използвани само чисти органични материали и натурални минерални добавки.

Заключение

Торфените субстрати създават благоприятни условия за развитие на корените, съхраняват добре водата, те са леки и проветриви и освен това са стерилни, т.е. без плевелни семена

Ако имате нужда от консултация, какъв торф да изберете нашите агрономи са на Ваше разположение, за да ви дадат професионален съвет.