4 реколти репички за един сезон

05.05.2022
2022-05-05 15:36:00

Снимки: Pixabay.com

Репичките са бързорастящ зеленчук. Тяхната родина е Китай, откъдето в Европа ги донася Марко Поло. Репичките са красиви, много вкусни и не на последно място изключително полезни. Те съдържат витамини, минерални соли, микроелементи – така необходими на организма ни след дългата зима. Освен това репичките перфектно премахват токсините и разграждат мазнините. Това качество ги прави важен хранителен елемент за хората с наднормено тегло.

Отглеждане на репички

Репичките принадлежат към семейството на зелето (кръстоцветните). Това е едногодишна студоустойчива кореноплодна култура, характеризираща се с ранна зрялост. Репичките са много полезни да се консумират през пролетта, защото осигуряват витамини на организма ни, който е изтощен от зимата. За съжаление обаче те трябва да се консумират пресни и са трудни за съхранение.

Семената на репичките покълват при температура 12-14 градуса, но по-добре е да е в интервала между 18-20 градуса. Поникват дружно в рамките на 4-5 дена. За да избегнете напукването, трябва да засявате репичките в рохкава почва, която е добре да е слабокисела и песъчлива. Оформянето на репичките започва при температура 12-14 градуса и завършва при 18-20 градуса.

4 РЕКОЛТИ РЕПИЧКИ ЗА ЕДИН СЕЗОН

Опитните градинари прибягват към покриване на репичките с найлон, за да ги предпазят от резки застудявания и спадове на температурите до минус 3 – минус 4 градуса. Към покриване на репичките се прибягва и при дълъг ден, когато репичките започват да растат нагоре без да образуват кореноплоди. Липсата на кореноплоди може да се дължи на следните причини:

  • Недостатъчна влага в почвата
  • Висока температура на въздуха
  • Гъсто засяване
  • Сенчесто място

Репичките се нуждаят от поливане през 2-3 дена. Чрез поливките се намалява температурата на почвата и въздуха близо до земята. Липсата на влага се изразява чрез загрубяване на сърцевината. Гъстото засяване изисква разреждане.

Отглеждане на репички за различни реколти

Най-ранната реколта от репички се получава от култури, засети преди зимата или в началото на пролетта.
Втората реколта

се засява в последните дни на май или началота на юни. Вече е почти лято, характеризиращо се с дълги светли дни и изисква използването на специална агротехника.

За да отгледате едри репички при второто засяване трябва да изберете внимателно мястото за лехите. Репичките трябва да получават обилно количество светлина в сутрешните и следобедните часове, но същевременно да са леко засенчени по време на силното обедно слънце. В бразди с дълбочина 1,5-2 см се засяват избрани едри семена, едно по едно. Отгоре семената са покриват със смес от пясък и торф в съотношение 1:1. След това покрийте лехата с черен найлон или агротекстил. В следващите 10-12 дена найлонът се маха сутрин и се поставя вечер от 19.00 до 9.00 ч на другия ден. По този начин покълналите растения получават 12-часов ден и не образуват стрели. Кореноплодите се наливат след 18-25 дена. Точният срок обаче зависи от температурите на въздуха, влагата и сорта.

4 РЕКОЛТИ РЕПИЧКИ ЗА ЕДИН СЕЗОН

Третата реколта 

се засява в началото на юли. Тъй като обикновено третата реколта се засява в почва, освободена от други култури, задължително трябва да я подхраните преди това. Внимавайте, почвата, в която ще засявате репички, в никакъв случай не трябва да се наторява с пресен тор. Растенията се нуждаят от обилно поливане и регулиране на продължителността на светлата част на деня, както при второто засаждане.

Четвъртата реколта репички

се отглежда в оранжерии, които са освободени от домати, пипер, краставици и др. Времето на засяване е края на август-началото на септември. През този период денят вече става по-къс и не е необходимо да използвате затъмняващо фолио. Ще е необходимо обаче да покривате разсада с найлон, за да го предпазите от измръзване през студените нощи.

4 РЕКОЛТИ РЕПИЧКИ ЗА ЕДИН СЕЗОН

Подхранване на репичките:

Специалистите на Аграра препоръчват да подхранвате репичките със следните торове, като редувате поливките:

Алга микс - органичен продукт, който съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията. Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подобрява кълняемостта на семената, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

Микрап Микро микс - съдържа балансиран микс от най-важните микронутриенти. Продуктът може да се използва за предотвратяване и лечение на болести, причинени от недостиг на микронутриенти. Всеки микронутриент, включен в състава на Микрап Микро Микс, влияе положително върху развитието на растенията. Желязото, медта и молибденът са от съществено значение за фотосинтезата; борът и цинкът стимулират поникването и възстановяването на младите тъкани; магнезият и манганът действат като катализатори в много ензимни процеси; кобалтът (който присъства и във витамин В12) е доказано, че влияе положително върху растежа на растенията. Балансираното приемане на микронутриенти подхранва почвата. Микрап Микро Микс е съвсем нов синтетичен продукт, който може да се използва и за третиране на листа.

4 РЕКОЛТИ РЕПИЧКИ ЗА ЕДИН СЕЗОН

Биохумус за зеленчуци на Планта –  Многокомпонентен естествен тор, предназначен за подхранване на зеленчуци и плодове. Влияе на правилния растеж и развитие на растенията. Осигурява необходимите хранителни вещества и подобрява състоянието на растенията.

Грижите, които полагате за отглеждането на репички, ще бъдат възнаградени с богата и вкусна реколта.