Как да отгледаме ароматни подправки у дома?

31.03.2020
2020-03-31 15:26:00

Снимки: pixabay.com

Няма нищо по-прекрасно от уханието на прясно сготвена храна с аромат от свежи подправки. Цветни саксийки с билки и подправки наредени на перваза на прозореца в кухнята. Прекрасно, нали?

Ако сте мечтали да отглеждате у дома, в кухнята си, свежи подправки, които да прибавяте към своите гозби, това вече не е трудно! Сега е точно подходящият период за засяването им.

Да, но какво се случва ако кухнята ни е малка, мястото не достига, а и нямаме прозорец. Решение има и това са нашите миксове от подправки, които ще ви помогнат да сбъднете мечтата си. Нужен ви е само компактен общ съд за подправки, в който да засадите семената или малки саксийки.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ У ДОМА?Вярно, количеството от подправки няма да е голямо, но ще имате подръка микс от най-популярните и често използвани подправки в кухнята и то съвсем пресни. Освен това ще бъдат и чудесна декорация за кухнята.

За начинаещите представяме миксът Подправки на диск на полската фирма Тораф. Пакетът съдържа 4 диска с популярни и често използвани в кухнята билки и подправки като босилек, мента, лук и магданоз.

Благодарение на използването на дискове, вие ще можете бързо и лесно да ги засадите. Всичко, което трябва да направите, е да поставите диска в саксия и да го покриете с тънък слой пръст.

След това е нужно само да поливате и да не ги оставяте да изсъхнат. Семената на подправките в диска са идеални за целогодишно засяване в саксия. Пакетът съдържа 4 диска със семена с диаметър 8 см.

Следващият микс, на който може да се доверите, е Ароматна кухня. Смес от няколко популярни и обичани подправки: босилек, чубрица, майорана, риган и мащерка. Те стимулират апетита и улесняват храносмилането.

От тези растения можете да получите пресни или сушени билки, които можете да използвате при приготвяне на месо, рибни сосове, печива и много други ястия. Посейте от средата на III до VI в саксии. Пресни подправки ще може да берете от юни до октомври.

За напредналите и тези, които имат градина, може да разгледате цялото разнообразие, което ви предлагаме от билки и подправки. При нас ще откриете семена за различни сортове от добре познатите ви: 

  • босилекКАК ДА ОТГЛЕДАМЕ АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ У ДОМА?
  • копър
  • магданоз
  • мащерка
  • мента
  • розмарин
  • рукола
  • риган
  • целина

Но също така и много не толкова популярни. Например:

Артишок

Артишокът е многогодишно растение, което достига височина до 2 м. За консумация се използва сърцевината на недоузрелите цветни съзвездия на растението, които са богати на калий, белтъчини и витамини. Консумира се сварен или консервиран.

Артишокът е топлолюбиво растение, затова му изберете слънчево място в градината. Предпочита умерена влажност. Реколта от артишока се получава на втората година. Насажденията с артишок се култивират на 3-4 години.

Борагине (краставична трева)

Наричана още пореч или „лечебна краставица“. Това е едногодишна билка, идваща от Сирия, но натурализирана в целия Средиземноморски басейн, а така също и в Европа, Северна Африка и Иран. Достига височина от 60-100 cм с власинки по цялото стъбло и листа.

Листата са разклонени, обикновени и дълги 5-15 cм. Цветовете са малки, сини и розови, с пет тесни, триъгълни издължения. Дава много семена и се самозасява, като така расте и се разпространява на мястото, където е било посадено или засято за първи път.

В местата с мек климат поречът цъфти през повечето време на годината. Листата имат вкус на прясна краставица и се използват за салати и супи. Цветовете имат сладък, подобен на мед вкус и често се използват за декорация на десерти. Замразени в ледени кубчета, цветовете стават екзотични охладители на напитки.

Поречът е богат на олеинова и палмитинова киселини, които имат хипохолестеролемичен ефект. Регулира метаболизма и хормоналната сuстема на човека. Поречът облекчава и лекува настинки, бронхити и инфекции на дихателните пътища, благодарение на противовъзпалителните си качества.

Валериана или още позната като дилянка

Тя е многогодишно тревисто растение. Все по-често се използват листата от нея и се прибавят към салати. Но за лечебни цели по принцип се използват корените на растението.

Образува мощно коренище, дълго 2-4 см и дебело около 2 см, с многобройни шнуровидни сочни коренови разклонения, които на дължина достигат до 10-12 см, а на дебелина 1-4 мм. Към върха тя се разклонява и завършва със съцветие. Цветовете са малки, с приятен аромат, събрани в метловидно съцветие.

През първата година след засяването, валерианата образува розетка, а през втората формира цветоносни стъбла, цъфти и дава семена. За получаване на корени обаче валерианата трябва да се отглежда като едногодишна култура.

Тя не е чувствителна към ниските температури - не измръзва при температура -15-20 градуса, дори и до -30 градуса не се наблюдава измръзване.

Естрагон

Естрагонът има уникален и специфичен аромат. Известен е още под името тарос. Подходящ е за подправка към различни ястия, супи и др. Сега вече може да ги използвате и пресен, отгледан от вас самите.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ У ДОМА?

Кориандър

Той е едногодишно растение от семейството на магданоза. В кулинарията се използват листата, които наподобяват тези на магданоза, но имат по-силна и пикантна миризма. Използва се като подправка за различни супи, ястия и салати.

Кресон

Той е бързорастящо едногодишно градинско растение. Най-ценни са листата, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират. Използва се в кулинарията главно за салати и като допълнение в сандвичи. Подходящ е за ястия с яйца и извара, подправя добре супи и сосове. Вкусът му е свеж и далечно напомня този на хряна. Листата на кресона са богати на витамини от групата В, С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор.

Майорана

Тя е топлолюбиво тревисто растение, достигащо височина 30 - 40 см. Има приятен аромат и леко тръпчив вкус. Съдържа етерично масло, витамин С, провитамин А, пектин и други.

Ревен

Ревенът е многогодишно растение с добре развита коренова система и здрави стъбла в червеникав цвят. Те могат да достигнат до няколко метра дължина.КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ У ДОМА?

Листата, които се намират в основата на растението са по-големи от всички останали. Те растат на гъсти и силни дръжки в зелен и червен цвят, дължината на които може да достигне до половин метър и широчина - 3-4 см.

Ревенът има доста кратък вегетационен период и дава богата реколта. В кулинарията се използва месестите дръжки на ревена. Те съдържат голямо количество витамин С, каротин, захар, органични киселини, пектин, калиеви и калциеви соли и др.

Съвет: Използвайте само младите дръжки на ревена, защото в по-старите се натрупва оксалова киселина, която не само че не е полезна, но и дори е вредна за организма.

Трагопогон Scorzobianca

Коренът на Scorzobianca е нежно сладникав, има диуретични, пречистващи свойства и е богат на витамини и минерални соли. Листата са отлични за супи.

Освен вкусни билките и подправките са и много полезни за организма ни, затова не се лишавайте от това богатство на природата.