Как да отгледаме аспержи?

16.03.2020
2020-03-16 11:05:00

Снимки: pixabay.com

Аспержите са един наистина уникален зеленчук! В тях се съдържа аминокиселината триптофан, една от 20-те основни аминокиселини, които човешкото тяло не произвежда. Това означава, че трябва да се набавя с храната.

Тази аминокиселина е основна за производството на серотонин - най- общо казано, хормонът на щастието. Не случайно се казва, че хора, които са в постоянно лошо настроение страдат от липсата на серотонин.

Градинарите наричат аспержите Кралският зеленчук, заради уникалния им химичен състав от Селен, Фосфор, Калий, Желязо, аминокиселини, витамини.

аспержи- отглежданеОтглеждане

Аспержите са многогодишни растения от семейство Аспарагусови. Тревисти непретенциозни растения, които могат да се отглеждат на едно място до 20 години.

Кралският зеленчук достига височина до 150 см. Издънките на аспержите, които ще се консумират, се развиват от спящи пъпки по корените на 4-тата година след изникването.

Растението издържа на ниски температури до -30 градуса, макар че пролетни температури от -5 могат да нанесат повреди на издънките.

Размножаване

Аспержите се размножават по няколко начина - чрез семена, издънки, делене на коренището и резници.

Засаждането на коренищата става рано напролет или наесен. Разстоянието помежду им е 30 см, а между редовете 60 см. Дълбочината на засаждането е 30 см.

Отглеждането на аспержи от семена не е много популярно, макар че дава завиден резултат. Семената се накисват за 48 часа. Нашия съвет е да добавите към водата стимулант на растежа, например 4 г Био хийл/1 л вода.

След това засейте семената в подготвен субстрат, предназначен на семена и млади растения, като добавите малко пясък. Оросявайте периодично, недопускайте изсушаване на повърхностния слой или постоянна влага.

Температурата, необходима за покълването на семената е 25- 27 градуса. Покълването става за около 40- 45 дни.

Разделянето на коренищата, ако отглеждате аспержи от коренища, става рано напролет, като внимавате всеки корен да има по едно стъбло.

Грижи за аспержитеаспержи

Те се свеждат до

  • окопаване,
  • поливане,
  • подхранване.

Аспержите не понасят задържането на вода или засушаването. Затова е необходимо да се поддържа умерена влажност около тях, като поливането е систематично, на малки интервали и умерено.

При засаждане на аспержите почвата трябва да е наторена с троен суперфосфат и калиев сулфат. Напролет може да се тори с комбинирани торове.

Ние препоръчваме да се използват био торовете на фирма Хидроферт - А-Z Fert и Bio Land. Както вече сме описали в нашите статии, тези торове подобряват почвената структура, подхранват отлично, а включената в тях полезна гъба Триходерма харзианум, предпазва от почвени патогени.

Аспержите са силно устойчиви на заболявания, почти не се нападат от вредители.

Съвет на агронома:

При засаждане на закупени коренища, направете поливка с био стимуланта Био хийл в комбинация с Гроу куик. Коренищата ще са предпазени от заболявания, подхранени и ще се адаптират много бързо във вашата градина.

Ижн.агр.И. Георгиева