Как да отгледаме богата реколта от домати – тайни на подхранването

13.07.2023
2023-07-13 16:39:00

Снимки: Pixabay.com

Доматите са любим зеленчук и присъстват в почти всички градини, а лятото ни радват със свеж вкус и аромат. Но за да се насладите на богата реколта, е важно да можете да се грижите за растенията през лятото. В тази статия ще научите какви продукти да използвате за пръскане на доматите през юни и юли за защита и подобряване на реколтата, както и какви торове и други процедури трябва да се прилагат.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ БОГАТА РЕКОЛТА ОТ ДОМАТИ – ТАЙНИ НА ПОДХРАНВАНЕТО

Борба с болести и вредители

Доматите са деликатни и взискателни растения, които са подложени на различни опасности през лятото. Гъбички, бактерии, насекоми и други вредители могат да унищожат реколтата и да развалят настроението на градинарите. За да предпазите доматите от болести и неприятели, е необходимо редовно да пръскате листата.

С какво да пръскаме през юни?

През юни фитофтората представлява най-голямата заплаха за доматите. Това е гъбично заболяване, което засяга всички части на растенията: листа, стъбла и плодове. Фитофтората се разпространява бързо и може да причини смъртта на целия посадъчен материал. За предпазване се препоръчва използването на следните препарати:

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ БОГАТА РЕКОЛТА ОТ ДОМАТИ – ТАЙНИ НА ПОДХРАНВАНЕТО

БР Пауър - Препоръчваме приложението на Биона БР Пауър през периодите на вегетационен растеж с цел увеличаване на вегетативното развитие. Също така се препоръчва приложението на този продукт за борба с някои съдови заболявания като фитофтора. Продуктът е органичен биостимулатор, който насърчава растежа и покълването на растенията. Действа срещу съдови гъбички, като парализира заболяването отвътре. Освен това не блокира съдовете, тъй като има и съдоразширяваща функция. Препоръчва се неговата употреба в ранна пролет, цъфтеж и залагане на плодове, както и в моментите на стрес. Той има двойно системно движение, възходящо и низходящо, така че може да се използва както листно, така и коренно в зависимост от момента на цикъла на културата. Коригира дефицитите на мед, манган и цинк.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ БОГАТА РЕКОЛТА ОТ ДОМАТИ – ТАЙНИ НА ПОДХРАНВАНЕТО

Мимоза - Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето.  Уплътнява клетъчните стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените.

Ако установите признаци на заболяване, третирайте растенията с комбинацията БР Пауър и Кобре.

Кобре - Този продукт покрива хранителните нужди от мед във всеки етап от развититето на растението. Препоръчваме приложението на Биона Кобре в периодите с повишена влажност за предотвратяване на гъбични инфекции. Лечението с Биона Кобре намалява гъбичните заболявания, осигурявайки по-добра реколта и по-високо качество на плодовете.

Когато пръскате доматите, трябва да следите температурата на разтвора – той трябва да е топъл, но не горещ. Също така трябва да обработите равномерно всички части на растенията, така че да няма капки по листата. Биопрепаратите на Биона освен листно, може да прилагате и почвено чрез поливки.

С какво да пръскаме доматите през юли?

През юли борбата с фитофтората продължава, така че можете да използвате същите лекарства като през юни. В допълнение, през този период могат да се появят други заболявания, като:

Алтернарията е гъбично заболяване, което причинява кафяви петна по листата и плодовете. За да се борите с него, можете да използвате отново биологичните препарати на испанската фирма Биона: Кобре и Екуизил.

Напукването на плодовете е физиологично явление, което възниква поради резки промени в температурата и влажността. За да предотвратите напукването, можете да напръскате доматите с разтвор на калций.

Различните гниения са бактериални или гъбични заболявания, които заразяват плодовете и причиняват гниенето им. За защита от гниене можете да използвате биопрепаратите Кобре и Екуизил.

През юли също трябва да защитите доматите от вредители, като:

Паяжинообразуващ акар - малко насекомо, което се храни с растителен сок и оставя тънка мрежа върху листата. За да се борите с него, можете да използвате екопрепарата Елекса4-f Vitaterra. Подходяща е и комбинацията на биопрепаратите на Биона: Лимон + Енхансър.КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ БОГАТА РЕКОЛТА ОТ ДОМАТИ – ТАЙНИ НА ПОДХРАНВАНЕТО

Белокрилката е малка бяла мушица, която също се храни с растителни сокове и отделя лепкава течност, върху която се развива гъбата. За борба с него можете да използвате продуктите на Биона – Флай и Енхансър.

Листните въшки са малки зелени или черни насекоми, които също смучат растителни сокове и пренасят вирусни заболявания. За да се борите с него, можете да използвате Биона Енхансър и Биона Тич.

Когато пръскате доматите срещу вредители, трябва да имате предвид карантиния срок преди прибиране на реколтата или да изберете биопрепаратите, които Ви препоръчахме в статията.

Подхранване на доматите

Листните торове не само предпазват доматите от болести и неприятели, но и подхранват растенията. Това е особено важно за онези случаи, когато почвата не може да осигури достатъчно хранителни вещества за доматите. Листното подхранване помага за решаването на проблеми като:

  • липса на завръзи;
  • слаб растеж на стъблата и листата;
  • намален имунитет и устойчивост на стрес;
  • ниско плододаване и ниско качество на плодовете.

С какво да подхранваме доматите през юни и юли

За активен растеж и образуване на завръзи, доматите през юни се нуждаят от азот. Но излишъкът му може да доведе до бавен цъфтеж. Ето защо се препоръчва използването на сложни торове, които включват не само азот, но и фосфор, калий и други микроелементи. Препоръчваме използването на следните торове: Хидро голд супер, като го редувате с Биона Форте. 

Доматите през юли ни радват със своите сочни плодове, но за това  трябва да осигурим достатъчно ниво на калий в почвата. Калият не само подобрява вкуса и размера на доматите, но и ги предпазва от различни неприятности като болести и суша. Затова не забравяйте да подхранвате доматите с препарати, съдържащи калий

Препоръчваме специализираните торове за домати, които са органични и безвредни:

Тор за домати и пипер Planta,

Тор за домати с леонардит и сапропел,

Тор за домати и зеленчукови,

Тор гранулиран органо-минерален за домати и пипер

Течен тор за домати и зеленчуци,

Водоразтворим тор за домати и пипер Planta,

Органичен тор за домати,

Течен органо-минерален тор за домати и пипер,

Гранулиран органо-минерален тор за домати и пипер.

Пръскайте на всеки 10-14 дни.

Доматите са много здравословни и вкусни зеленчуци, които можете да отглеждате във вашия двор. Но за да получите добра реколта, трябва да знаете как да се грижите за растенията през летните месеци.