Как да отгледаме добър разсад за пипер?

17.02.2020
2020-02-17 15:57:00

Снимки: Pixabay.com

Пиперът е изключително любим зеленчук и заедно с доматите и краставиците, задължително ще го намерите във всяка градина. Вече е време е да помислите за засяването на разсада за пипер. Февруари-март е идеалното време за това.

Какъв сорт да изберете?

При нас ще намерите разнообразие от сортове пипер, както добре познати и изпитани, така и нови, внесени за пръв път в България. С много интересен цвят, но и с превъзходен вид е например виолетовият ни пипер или Калифорнийското чудо с цвят на шоколад.

Разгледайте предложенията ни и сме сигурни, че ще изберете своите сортове. Може да заложите на разнообразието, за да опитате различни варианти, освен това е доказано, че когато в градината си отглеждате един до друг различни сортове плодовете винаги са по-големи и по-добри.

Подготовката е важна

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДОБЪР РАЗСАД ЗА ПИПЕР?Съветваме ви при производството на разсад за пипер да използвате специалните ни торфени субстрати. Те са фини, допълнително обогатен с микроелементи и NPK торове. Освен това са екологично чисти – при производството им са използвани само чисти органични материали и натурални минерални добавки.

Фината структура на сместа подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане. Това е важно, защото трябва да знаете, че пиперът е „нежно растение“ и неговите корени са фини. Затова даже някои специалисти съветват, за да се запазят корените разсадът да не се пикира.

Отново за да запазите корените е добре да използвате специалните ни биоразградими саксии за разсад. Тях може да ги засеете директно в почвата. След разграждането си те дори ще подхранват младите растения. А и няма да има опасност да нараните корените на пипера.

Екопродукти за силен и здрав разсад

Тъй като пиперът често страда от болести ви препоръчваме при засяването на семената да използвате двата ни органични топ продукта Био Хийл и Микориза.

Био хийл е произведен от хуминови киселини, морски водорасли и с включена Триходерма харзианум. Тези три съставки обеззаразяват семената, гарантират дружното израстване на младите растения, формират силна и здрава коренова система.

Микоризата пък образува мрежа от хифи, които действат като коренни власинки и доставят на растуението допълнително хранителни вещества. Слабите корени на пипера имат нужда точно от подобна помощ.

ЗасяванеКАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ДОБЪР РАЗСАД ЗА ПИПЕР?

Семената се засяват на разстояние 2 см едно от друго или директно в отделни кофички. Както споменахме пикирането може да се пропусне, за да не се наранят корените на пипера. Добре е също така предварително да обработите семената с Био Хийл, за да ги обеззаразите.

Светлина и влажност

Пиперът не обича нито прекалена влага, нито суша. Правилото за златната среда за него важи с пълна сила. Разсадът се нуждае от светлина. Най-добре е да го отглеждате до прозореца, но ако нямате възможност ще трябва да помислите за допълнително осветление.

Покълване след 7 дни

Семената на пипера покълват до 7 дни след сеитбата. След като покълне е добре да намалите температурата в помещението. Най-важното за всички разсади е тяхното закаляване, това важи с особено сила за пипера.

Закаляването е важно

Преди да пресадите разсада на пипера на постоянно място трябва постепенно да го адаптирате за новите условия като увеличавате времето на престоя му там. След като сте го закалили, непосредствено преди разсаждане, е добре да го оставите един или два дни при новите условия за цял ден. Здравият и силен разсад ще ви гарантира богата и вкусна реколта!