Как да отгледаме едри и месести домати?

20.01.2023
2023-01-20 10:40:00

Снимки: Pixabay.com

Най-важното, за да отгледаме едри, месести и вкусни домати, е правилната грижа. Доматът не е претенциозно растение, но изисква определени грижи, които трябва да се направят в точното време.

Как да поливаме?

В сухо време е препоръчително доматите да се поливат кореново или капково, но не и чрез дъждуване. Последното влияе отрицателно на цъфтежа и води до опадване на цветовете, а оттам и проблеми при завръза, както и при узряването на плодовете. Освен това чрез пръскането се повишава влажността на въздуха, а това е предпоставка за появата на гъбични заболявания.

През периода, когато плодовете вече достигнат диаметър 2 см, количеството вода трябва да се увеличи в зависимост от размера на лехата. За всеки квадрат са достатъчни от 5 до 12 литра.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЕДРИ И МЕСЕСТИ ДОМАТИ?

Колко често да поливаме?

Напълно достатъчно е да поливате доматите 2 пъти седмично. Но ако по някаква причина почвата се окаже изключително суха, не бива веднага да поливате обилно доматите, защото това може да довете до опадване или напукване на плодовете или растенията да се разболеят от върхово гниене. В случай на засушаване нормата за поливане е 1 л вода на растение.

Особености на торенето

Минералните торове се внасят веднага след поливане и е препоръчително да са течни. При първото торене, което традиционно се прави няколко седмици след засаждането на разсада, е препоръчително да внесете калиев сулфат и суперфосфат. При бедна почва се добавят допълнително 10 г амониева селитра на 1 кв.м.

Второто и третото торене се прави в периода на усилен растеж и оформяне на плодовете. За да се радвате на реколта, колкото е възможно по-рано, се препоръчва листно подхранване, състоящо се от суперфосфат, урея и калиев сулфат. Най-добре е да съчетаете торенето с обработката против вредители и болести и да го правите вечер. Така разтворът ще изсъхне по-бавно и ще се абсорбира по-добре със сутрешната роса.

За да се предотврати разпространението на гъбичките, няколко пъти на сезон, приблизително през втората половина на юли, растенията трябва да бъдат третирани с препарати, съдържащи мед. Ние предлагаме изключително разнообразие от тях: меден оксихлорид, меден тор, органичен медсъдържащ тор, Бордо микс.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЕДРИ И МЕСЕСТИ ДОМАТИ?

Как да избегнем дребните и кухи домати?

Причината за появата на кухини в доматите най-често е лошото опрашване. Причина за това може да са прекалено високите или обратно прекалено ниските температури.

Влажността в този случай също оказва влияние, защото доматите се характеризират с тежък прашец, който трудно се изсипва от прашниците. За да се справите с този проблем, достатъчно е само леко да разклатите растенията няколко пъти седмично, което ще допринесе за по-добро опрашване. Препоръчително е да правите това сутрин. Допълнително решение може да бъде редовното проветряване на оранжерията.

Дребни плодове се получават в някои от следните случаи:

  • голям брой колтуци;
  • недостатъчно осветление;
  • недостатъчен прием на калий;
  • значителна разлика между нощните и дневните температури.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЕДРИ И МЕСЕСТИ ДОМАТИ?

Защо е важно да премахваме долните листа?

Месец след като сте пресадили разсада ви препоръчваме от време на време сутрин да  премахвате долните листа на растението. До момента, когато доматите ще започнат да зреят листата до първата китка трябва да ги няма. След това трябва да продължите да махате листата, но не по-високо от третата китка. В рамките на една седмица не се препоръчва да премахвате по този начин повече от 3 листа от високите растения, и 1-2 за нискорастящите.

Това просто действие ще осигури по-добър обмен на въздуха в долната част на растението, ще го предпази от болести, а също и ще ускори узряването на доматите.

Как правилно да колтучим доматите?

Колтученето се прави постоянно. Достатъчно е да извършвате тази процедура веднъж седмично. Колтуците, които се намират в основата на листата, трябва да се премахват.

Растения трябва да са с едно или две стъбла, като се оставят от 2 до 4 китки. Така доматите узряват средно 15-20 дни по-рано в сравнение със случаите, в които не се колтучи.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЕДРИ И МЕСЕСТИ ДОМАТИ?

Няколко съвета от опитни градинари

  1. Доматите трябва да се засаждат на открито само тогава, когато вероятността от измръзване е преминала.
  2. В никакъв случай не трябва да се допуска засушаване и напукване на почвата, тъй като в този случай най-вероятно завръзите ще изсъхнат и ще опадат.
  3. Поддържайте оптимална влажност на въздуха в горещо време.
  4. Не се препоръчва използването на химически стимуланти на растежа, по-добре е да ги замените с органични такива. Ние ви препоръчваме:
  • Растежен биоактиватор – Течен биостимулатор за цялостно активиране на растежа. Може да се прилага през цялата година. Натурален, биологично активен екстракт от торф за силен и здравословен растеж. Ускорява растежа, увеличава и обогатява цъфтежа, влияе положително върху образуването на цветни пъпки, повишава добива, стимулира развитието на кореновата система, подобрява усвояването на хранителните вещества, повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятни условия на растеж.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЕДРИ И МЕСЕСТИ ДОМАТИ?

  • Биоактиватор за корени - Течен биостимулатор за активиране на растежа на корените. Може да се прилага през цялата година. Предназначение: биологично активният торфен екстракт е предназначен за третиране на семена, резници, кълнове, разсад, насаждения, пресадени растения.

Добре е да редувате състава на торовете, за да осигурите максимално добра грижа за вашите растения. При нас ще намерите изключително разнообразие от биоторове специално за домати. За да сте сигурни, че растенията получават всичко, от което имат нужда.