Как да отгледаме красиво мушкато?

09.05.2022
2022-05-09 14:50:00

Снимки: Pixabay.com

Мушкатото е традиционно и обичано цвете в България. Отглеждали са го нашите баби и всеки помни красивите цветове и ярките багри по прозорците на къщите. Пищността на цветовете и наситените багри са причина мушкатото да се среща дори и в аристократичните домове в Средновековна Европа.

Днес селекционерите ни предлагат изключително разнообразие от сортове мушката – едроцветни, пъстри, двуцветни и много други. Като цяло то е непретенциозно растение. Отглежда се лесно и бързо се размножава. Ако полагате нужните грижи, то ще ви радва с цветовете си целогодишно.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ КРАСИВО МУШКАТО?

Как можете да се сдобиете с красиво мушкато? Най-лесният начин е чрез резници. Самото вкореняване на резниците не е сложен процес, но все пак има правила, които е добре да спазвате и с които ще ви запознаем. Размножаването чрез резници става много бързо и след 2-3 месеца вече ще сте горд собственик на буен храст.

Основни правила за вкореняване на резници от мушкато

Преди да пристъпите към засяване на цветето, трябва да изберете правилните резници. Много е важно те да са здрави. За да си осигурят бърз растеж и множество издънки много производители използват много и в по-големи дози стимулатори на растежа. Такива растения само в началото изглеждат здрави. След време се изтощават, започват да боледуват и в крайна сметка загиват. Освен това те няма да са подходящи за резници. Най-добре е да вземете мушкато от приятели, които сами отглеждат цветя.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ КРАСИВО МУШКАТО?

Резитба на резниците

  1. Резниците е най-добре да се отрязват от върха на мушкатото. Изберете точно онези издънки, които или вече цъфтят, или се подготвят да цъфтят. Това ще означава, че са узрели.
  2. Отрязваме резниците с остър нож, за да не нараним цветето. Не използвайте ножици за целта.
  3. Избирайте възможно най-дебелите издънки. Те са по-силни, по-добре се вкореняват и растат по-бързо. Разбира се и и от по-тънките издънки може да отгледате красиво мушкато, но най-вероятно ще отнеме повече време.
  4. Резницата трябва да е дълга 7-8 см и да има 2-4 листа. Твърде дългите клони са по-малко издръжливи, тъй като нямат корени и не получават правилно хранене по цялата дължина.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ КРАСИВО МУШКАТО?

Грижи за мушкатото

За да отгледате красиво и пищно мушкато у дома трябва да спазвате някои основни правила, които не са сложни.

  1. Резниците трябва да се режат в началото и средата на пролетта. Дните са по-дълги, става по-топло, а цветето расте по-бързо и по-активно.
  2. Мястото, където сте отрязали резницата, трябва да обработите със слаб разтвор на калиев перманганат. След това оставете да изсъхне на топло място за поне 15-20 часа. Можете да посипете местата, където сте рязали, и с прах от активен въглен.
  3. След това веднага засаждате. Пясъкът трябва да е умерено мокър. Вместо пясък можете да подготвите лек субстрат. В равни пропорции смесвате градинска почва, торф и пясък. Много експерти съветват да добавите дървесна пепел към почвата. Не се опитвайте първоначално да вкорените резниците във вода. Корените във водата ще се появят след 10 дни, а това може да доведе до гниене и, разбира се, смърт на растението. Разпределете подготвената пръст в малки чаши, на дъното на които трябва да има дупки. Оттам излишната вода ще се отцеди. След това засадете резниците на дълбочина 1,5-2 см в земята. Препоръчва се също да поставите чашите с растения в найлонови торбички и да ги затворите отгоре. Но не много плътно, за да може да преминава въздух. Необходимо е всеки ден да проветрявате и поливате резниците.
  4. Важно е да осигурите на разниците постоянен температурен режим – в интервала 20-25 градуса. При по-висока или по-ниска температура няма да се оформи коренова система. Растението трябва колкото се може по-дълго да е на светло.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ КРАСИВО МУШКАТО?

Това е всичко. След около 2 седмици върху резниците ще започнат да се появяват първите листа. Това е доказателство, че вкореняването е завършено. Можете да премахнете найлоновите торбички. Ако се грижите добре за цветето, то ще расте бързо. След време трябва да го прехвърлите в по-големи саксии. В началото на лятото мушкатата вече могат да бъдат пресадени в градината.

Агрономите на Аграра съветват да използвате специалния кристален тор на Планта за мушката. Оптималният състав на макроелементи и високото съдържание на магнезий, осигурява растежа на растенията, буен цъфтеж и интензивно оцветяване на листата.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ КРАСИВО МУШКАТО?

Препоръчваме също и гранулираният тор на Планта за мушката и сакъзчета. Изключителна ефикасна и подпомагаща доброто развитие на мушкатата е и поливката с комбинация от Алга микс + Матурандо.

Алга микс – е органичен продукт и съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията.

Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подобрява кълняемостта на семената, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

Матурандо - течен тор, богат на фосфор (15%) и калий ( 20%), получени от най-висококачествени суровини. Благодарение на негова формула, съдържаща висок процент хелатирани с EDTA микронутриенти, абсорбцията на продукта е по-бърза.

Наличието на хелатиращи агенти прави микроелементите достъпни при рН между 4,5 и 7,5, като се избягват ненужни отпадъци от иначе нестабилни хранителни елементи. Продуктът не съдържа сулфати, карбонати и хлориди и може да се използва както за третиране на листа, така и на корени.