Как да отгледаме пипер в оранжерия?

30.01.2023
2023-01-30 17:47:00

Снимки: Pixabay.com

Пиперът е обичан зеленчук и се отглежда почти във всяка градина. По-рядко обаче се среща в оранжерии, защото се смята за капризен. Всъщност не е трудно да отгледате богата реколта от сладък пипер, нужно е само да спазвате определени правила, които ще систематизираме в подробна инструкция.

Пиперът обича топлото. Той идва в Европа от Америка през 17 век. И заради климатичните условия не успява да се приспособи навсякъде. Ако районът, в който ще го отглеждате, е по-хладен, решението е да се отглежда в оранжерия.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ПИПЕР В ОРАНЖЕРИЯ?

Микроклимат

За да се развиват добре растенията се нуждаят от подходящи условия. Това е най-важното. Затова микроклиматът в оранжерията е важен. Какъв трябва да бъде той:

  • Температура на въздуха – най-подходяща е 25 градуса.
  • Влажност – пиперът се нуждае от 70-75% влажност. Колебанията в нейните показатели са вредни за растенията. Най-често това е и причината за дребните плодове.
  • Светлина – пиперът се нуждае от достатъчно количество светлина. В противен случай ще расте бавно. Не се препоръчва да се засажда гъсто.
  • Почва – растението вирее добре на плодородна почва. Най-добре расте на лека почва.
  • Привързване – пиперът расте на опори. Трябва още при засаждането да подготвите коловете и да опънете телта. В последствие ще привържете и самите растения.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ПИПЕР В ОРАНЖЕРИЯ?

Правила за поливане

Схемата на поливане на пипера е веднъж на всеки 5 дни. Литър вода за младо растение и 2 л за вече пораснало. Най-добре е да правите това сутрин. За целта трябва да се използва дъждовна вода.

Необходимо е растението да се полива кореново. Водата не трябва да попада върху листата. След поливане оранжерията трябва да се проветри, а след ден - да се прекопае. Не забравяйте, че за да се избегне прегряване на почвата, тя трябва да се мулчира с 4 см слой хумус.

Мулчирането има много предимства:

  • почвата остава рохкава;
  • корените винаги имат достатъчно кислород;
  • плевелите се развиват по-бавно.
  • Ежедневното проветряване на оранжерията е важно. Достатъчно е да отваряте прозорците от едната страна.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ПИПЕР В ОРАНЖЕРИЯ?

Подхранване на пипера

Пиперът се нуждае от минерални вещества. Препоръчително е да го подхранвате два пъти месечно. Двадесет грама калиев хлорид, четиридесет суперфосфат, двадесет амониев нитрат на десет литра вода ще бъдат достатъчни. Първото подхранване трябва да се извърши няколко седмици след засаждането на разсада.

Вместо минерални торове можете да използвате и органични торове. Ние предлагаме говежди, пилешки и конски тор. Препоръчваме ви в този случай да разредите тора с вода в съотношение 1:3. След това го оставяте да престои в оранжерията 3 дни и го разреждате с вода. Съотношението трябва да е 1:10. След това поливате пипера с този разтвор. Нормата е по 1 л на растение.

Вредители

Листна въшка - Храни се с растителни сокове. За защита е необходимо да се проветряват оранжериите и пипера трябва да се третира с подходящи препарати. Ние препоръчваме да използвате органични продукти като Биона Лимон.

Оранжерийна белокрилка - Ларвите й се хранят със сок от пипер. По време на вегетационния период културата трябва да се напръска с  Биона Флай

Червен паяк акар. Бавно унищожава растението. За борба с него препоръчваме пиперът да се третира с Елекса- 4F.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ПИПЕР В ОРАНЖЕРИЯ?

Как да се справим с болестите по пипера?

Мозайка - Засегнатите листа се свиват. Растенията, засегнати от това заболяване, трябва да бъдат унищожени.

Бактериален рак - Листата увяхват от едната страна. Всички болни растения трябва да бъдат премахнати и след това третирани с Биона Кобре.

Бяло гниене - Първо, горната част на растението ще избледнее, след това стъблото ще стане меко. За да се предотврати разпространението на болестта, е необходимо пиперът да се третира с медсъдържащи препарати като Бордо микс, Меден оксилхлорид и др.

Връзване на пипера

Подгответе опорите предварително, завържете растенията към тях с помощта на канап. Тъй като издънките се удължават, най-силните трябва да бъдат увити с канап. Не забравяйте за оформянето - оставяме няколко силни издънки, останалите трябва да бъдат прищипани.

На сутринта трябва да разклатите опорите - това ще помогне за появата на завръзи.

Реколта

Беритбата трябва да се извършва в момента на узряване на пипера, от средата на лятото до септември. Не късайте плодовете, те трябва да се отрежат внимателно с ножче заедно с дръжката. Пиперът, който не е добре узрял, може да се сложи в хладилника.