Как да отгледаме прекрасни салатки в оранженията?

04.11.2019
2019-11-04 00:00:00

Ще ви предложим няколко комбинации от интересни биопродукти, които любителите на свежите салати могат да приложат при отглеждането им.

Оформете лехите, в които ще засадите салатките.

Преди разсаждане полейте или по-добре натопете разсада за около половин час в разтвор на Био Хийл. В корените на салатките ще проникне гъбата Триходерма, която се съдържа в този продукт. В него също има и екстракти от водорасли, които ще дадат бърз старт на младите растения.

Използване на Био Хийл 40- 50 гр за 10 л разтвор.

След като приключите с разсаждането е добре да полеете. Пригответе разтвор от препарата Гроу куик - той съдържа течен органичен азот, висок процент хуматни киселини, водорасли, свободни аминокиселини. Поливката с Гроу куик ще помогне на салатките бързо да развият корена си в лехата, бързо да се адаптират и да започнат да наедряват веднага.

Няколко дена след разсаждането полейте с комбинация от Вигор Л Рапидо - изцяло натурален продукт и Хидро Хумик. Тази комбинация ще помогне на салатките да ускорят растежа си и бързо да увеличат обема на розетката. Подобряват се органолептичните им качества, цветът им става интензивно зелен.

Прилагайте тази комбинация през около 10- 15 дена.

Норма на приложение: Вигор Л Рапидо 25 мл/10 л и Хидро Хумик 15 мл/10л.

Салатките основно се отглеждат в есенно- зимния сезон, когато температурите са ниски.

Една от зимните гъбни болести е сивото гниене. За да предпазите салатките, отглеждани в оранжерии, от болестта, трябва да се спазват няколко условия на средата: проветрявайте поне веднъж на ден. Високата въздушна влажност, съчетана с ниска температура, провокира бързото развитие на патогена на сивото гниене. Болестта се разнася много бързо. Затова проветряването, намаляването на излишната влага и лекото окопаване ще предотврати появата и задържането на болестта.

Ако въпреки това болестта навлезе в оранжерията, използването на химическите препарати за растителна защита е неминуемо. Ние предлагаме на вашето внимание една биоалтернатива за предпазване от сивото гниене през есента.

Препаратът Прополис - той е природен продукт, който увеличава естествените защитни сили на растенията. Притежава антисептично и защитно действие. Салатките напръскани с него са предпазени от сивото гниене. Той притежава и лечебно действие. Прополисът се използва от момента на разсаждането до момента на прибирането на салатките. Той подобрява устоойчивостта на салатките към болести.

Приложението му е през 10 - 15 дена в норма 25 мл/ 10л вода.

Автор: инж. агроном И. Георгиева