Как да отгледате ранни домати – практични съвети

18.03.2021
2021-03-18 19:21:00

Снимки: pixabay.com

Доматът е любим зеленчук. Сочен, зрял, ароматен и вкусен... Той е традиционна култура и няма градина, в която да не заема почетното място. Отглеждането му е почти като философия. Всеки има своя теория. Ще чуете различни съвети, изпитани методи, работещи решения... и всичко това в търсенето на идеалния сорт или в отглеждането на по-богата реколта от домати. Освен че искаме да отгледаме най-вкусния домат, искаме и да е най-ранния. Нетърпеливи сме да откъснем първите узрели домати и се опитваме да изместим зреенето им колкото се може по-напред във времето.

Подготвили сме ви няколко полезни съвета, как да отгледате ранни домати.

На първо място трябва да имате предвид региона, в който ще отглеждате доматите. Какви са неговите климатични характеристики? Кога се затопля трайно времето? Какви са валежите и температурите. Важно е също така да имате предвид и характеристиката на почвата, в която ще отглеждате доматите. Също така дали ще ги отглеждате в оранжерия или на открито. Това са все важни характеристики, от които зависят следните въпроси: 

  1. Какъв сорт да изберете?
  2. Колко растения ще са ви нужни?
  3. Кога да се засеят семената?

Кога и какви сортове да засаждаме?

За юнска реколта са подходящи раннозреещи сортове. Как да изчислим кога точно да засеем семената? Най-важното е – прочетете опаковката. Да, точно така! На самата опаковка производителите са написали в какви срокове узрява съответният сорт. Ранните сортове узряват след 3-3,3 месеца след покълването. За среднозреещите домати срокът е след 4 месеца, а за късните – 4,3 месеца след покълване. Добавете към тях и 7 дена, нужни за покълването. И така се изчислява срокът, когато трябва да засеете семената.

Подготовка на семената

Семената първо задължително трябва да се дезинфекцират, независимо дали са Ваши собствени или купени. Някои градинари използват калиев перманганат, други пепел, но ние ви препоръчваме да използвате нашия топ продукт Био Хийл. След като засеете семената просто направете поливка с Био Хийл. Не е нужно предварително да ги киснете и да престояват в него.

КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ РАННИ ДОМАТИ – ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ

Много градинари препоръчват, за да се увеличи кълняемостта и за допълнително хранене, семената се накисват в сок алое за 24 часа. Разрежда се с вода в равни пропорции. Най-добрият вариант за такава процедура е лист от тригодишно растение. Слагате го в хладилника за една седмица, нарязвате го на ситно и изцеждате сока.

Закалените семена по-лесно ще понесат неблагоприятните условия и така доматите ще узреят по-рано. Когато семената набъбнат ги поставете в хладилник за 8 часа и след това се изнасят да постоят в топла стая. Когато семената покълнат трябва да ги засеете в почвата. Важно е корените да са все още малки, за да се предотвратят евентуални щети.

Каква почва е подходяща за отглеждане на разсад?

Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и лека. Качеството й определя степента на оцеляване на посевите. В нашите магазини ще намерите торф специално за отглеждане на разсади. Той е съобразен изцяло с нуждите на младите растения, освен това е обеззаразен и сигурен. Специалната формула на субстрата го прави подходящ за растеж на растенията в ранните етапи на развитие, гарантиращ равномерно появяване и развитие на разсада. Фината структура на сместа подпомага бързото покълване и лесната адаптация след пресаждане.

Ако решите да използвате почва от собствената си градина, тя трябва да се дезинфекцира. Отново може да използвате Био Хийл.

Как да отглеждаме разсада?

Отначало разсадът расте в голям съд и оптималната температура е около 23-25 градуса Целзий. Когато покълне разсадът се премества на хладно. Иначе ще се източи и издължи. Подобен режим е добре да спазвате около седмица. След това върнете разсадът на топло и му осигурете допълнително осветление.

Следващата стъпка е пикирането на разсада. Той трябва да се зарови до листата на котиледона. След една седмица разсадът трябва да се подхрани и полее за първи път. За тази цел е подходящо да използвате течен минерален тор. Процедурата се повтаря след 14 дни.

Оранжерийни домати

Хубавото на оранжерията е, че дава възможност на градинаря да се наслаждава на реколта до края на ноември. Но тя задължително трябва да се обеззарази, ако в предишния сезон растенията са боледували. Когато слънцето е ярко, оранжерията трябва да е отворена. В горещината завръзите загиват и растенията се опрашват по-малко.

Още полезни съвети за отглеждането на домати ще намерите в статиите ни в блога. Нашите агрономи са на Ваше разположение и ще ви помогнат при възникнали въпроси и проблеми, които срещате в отглеждането на любимия зеленчук.