Как да отглеждаме правилно дини и пъпеши?

19.09.2018
2018-09-19 00:00:00

Снимка: Planta.pl

Дините и пъпешите се отглеждат почти във всяка градина в България. Климатичните условия у нас са подходящи за тях. Всички обичаме разхлаждащата свежест на динята през горещото лято и медената сладост на пъпеша. Макар и да изглежда лесно, отглеждането им има някои специфични особености, които трябва да бъдат спазени, за да се насладим на добра и вкусна реколта.

Оптималната температура за растеж и развитие на дините и пъпешите е 18-25°С. Когато почвата трайно се затопли до 12-15°С и вече няма опасност от слани, може да се пристъпи към сеитба им. За едновременно поникване на семената най-добре е да се използват рътени такива. Семената покълват при трайно задържане на температурата на почвата над 14-16°С. Трябва да прецените добре климатичните условия, защото при температура 1°С младите кълнове загиват, а при установяване на продължително ниски температури, под температурата на поникване, набъбналите семена в почвата загниват.

Дините и пъпешите обичат топли, рохкави и проветриви почви, снабдени с хранителни вещества в лесноусвоима форма. Най-добре се развиват на богати и дълбоки глинесто-песъчливи почви, добре наторени през есента с основната обработка. Дините и пъпешите се засаждат в края на април. Оптималното разстоянието между редовете е 2 метра, а между гнездата в реда - 0,75-1 метър. Ако се сеят семена, в едно гнездо се полагат по 4-6 семки. Десет дни след поникването на семената се пристъпва към първото окопаване на растенията, а две-три седмици след това се прави второ. В едно гнездо се оставят по две растения, като се избират най-добрите от поникналите.

Поливането е докато плодовете стигнат 15 см в диаметър. Липсата на влага в началото на разклоняването, цъфтежа и нарастването на плодовете предизвиква задържане на растежа и развитието, масово окапване на цветовете и почерняване и окапване на младите завръзи. Въпреки мощната коренова система, високата смукателна способност на корените, силно разклонените листа и восъчния налеп по зелените части на растението, за да придобият отлични вкусови качества дините се нуждаят от напояване.

Появата на гланц по плодовете и окапването на власинките по дръжките са признаци, че може да започне беритбата. Това се става през юли-август.

Оказва се, че динята и пъпеша освен много вкусни са и  полезни. Динята пречиства организма, подобрява кръвообръщението и улеснява уринирането. Богата е на витамин С, калий, желязо, силен антиоксидант е и е полезна при анемии.

Пъпешът пък може да ни помогне в борбата със стреса. Френски учени установили, че специфичните вещества, които се съдържат в плода, успешно се справят със симптомите на стреса. Освен това пъпешът се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, тъй като има свойството да изхвърля лошия холестерол от организма.

Предлагаме на вашето внимание и специалните книги за производство на пъпеши и отглеждане на дини, в които ще се запознаете с видовете сортове, начините на отглеждане, календар и препаратите за защита и сроковете за беритба. Книгите можете да закупите от нашите магазини или през сайта, където ще намерите и още полезна литература.  

Автор: инж. агроном И. Георгиева