Как да отглеждаме захарно цвекло?

26.07.2021
2021-07-26 17:11:00

Снимки: Pixabay.com

Захарното цвекло е двугодишно растение и се отглежда за производство на захар в много страни. Първата година то образува коренова система и кореноплод, а през втората година стъбло, листа, цветове и плодове.

На захарното цвекло се падат 30% от общото световно производство на зеленчуци, посочва руското издание Сельхозпортал. От захарното цвекло се добива не само захар, но и етанол, който се използва в алкохолната промишленост. Листата на захарното цвекло се използват за храна на животните.

Захарното цвекло вирее добре в умерен слънчев климат. Не са му необходими обилни и проливни дъждове, но и не понася засушаванията.

Оптималната температура за поникването на цвеклото е около 20-25 градуса, а за растеж и развитие – 30 градуса. За синтеза и натрупването на захар температурните норми се колебаят около 25-30 градуса.

Почва

Подходящи са добре дренирани, глинести почви, добре обогатени с органични и минерални комплекси, с ниво на рН от 6,5 до 7%. Структура на почвата е от особено значение, защото цвеклото се развива както трябва, когато аерацията и дренажът на почвата са добри.

КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЗАХАРНО ЦВЕКЛО?

Захарното цвекло расте слабо в кисела почва и реколтата ще бъде бедна. Затова не ви препоръчваме да засаждате цвеклото в почва с ниво на pH по-ниско от 6%.

Преди сеитбата почвата трябва да се подготви добре. Тя трябва да се разоре, да се премахнат плевелите, след което повърхността се бранува и изравнява, така че семената да могат да покълнат лесно в нея. Браздите за засаждане трябва да бъдат направени на достатъчно разстояние една от друга, около 50 см.

Важно! За да предпазите цвеклото от болести е добре да внесете в почвата допълнително бор. Този елемент е изключително важен за доброто развитие на захарното цвекло.

Засаждане

Захарното цвекло се засажда  в рохкава, добре наторена почва, когато нейната температура достигне 6 градуса. Захарното цвекло не се страхува от краткотрайни застудявания, но е важно да знаем, че за развитието и растежа на растението е необходимо температурата да надвишава 20 градуса.

Захарното цвекло е топлолюбиво растение, което ще се развива много добре на черноземна почва и при регулярно торене. За засаждане на захарно цвекло трябва да избирате място, което е слънчево и добре дренирано. На сянка цвеклото ще се развива добре на ръст, но няма да образува кореноплоди.

Не се препоръчва да засаждате цвекло на места, където преди това сте отглеждали зърнени и бобови култури. Сее се на редове, като между тях трябва да има разстояние около 50 см. Дълбочината на засяване на семената е не повече от 4 см.

КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЗАХАРНО ЦВЕКЛО?

Важно е много внимателно да изберете мястото, където ще отглеждате цвеклото. Не бива да има много буци и плевели, те могат да затруднят развитието на кореноплодите. Цвеклото е добре да се подхранва с калиеви торове. Нужно му е и достатъчно количество слънчева светлина.

Захарното цвекло не изисква много място, можете да го засеете заедно с други зеленчуци. Добри съседи са му лука, морковите, зелето и картофите.

Поливане

Поливането е изключително важно за цвеклото. Но трябва да имате предвид, че застоя на вода е пагубен за него. Затова най-важен е добрия дренаж и достатъчните поливки. Поливането се спира две седмици преди прибирането на реколтата.

Плевене

В началото, когато младите растения са ниски трябва да плевите редовно цвеклото, за да не позволите плевелите да го задушат.

Прибиране на реколтата

Захарното цвекло узрява за около 3 месеца. Пожълтелите листа и показалият се над повърхността кореноплод е доказателство, че реколтата е готова да бъде прибрана. Цвеклото се съхранява в прохладно, добре вентилирано място, като е важно да избягвате попадането на слънчеви лъчи върху него.