Как да подготвим божурите за студовете?

06.10.2022
2022-10-06 09:57:00

Снимки: Pixabay.com

Божурите, както и другите декоративни храсти, се нуждаят от правилна подготовка за предстоящите студове. Есента е най-подходящото време да го направите. Това ще им помогне да оцелеят през зимата и да ви радват с красивите си и пищни цветове през следващия сезон. Всъщност божурите са сравнително непретенциозни цветя. За разлика от хортензиите и розите те не изискват много сериозни грижи.

КАК ДА ПОДГОТВИМ БОЖУРИТЕ ЗА СТУДОВЕТЕ?

Торене

През лятото и пролетта божурите изразходват много сили за натрупване на листна маса, цъфтеж и образуване на пъпки. Навременното и правилно торене ще ви помогне да се радвате на тяхното великолепие дълго време. Освен това много малко хранителни вещества достигат до корените. Какво да правим? През есенните месеци внесете достатъчно торове за подземните части на растението.

Важно! Ако божурите ви боледуват, преди торенето трябва да ги излекувате. Справете се с основните болести и вредители по цветето и едва след това торете. Препоръчваме ви комбинацията от биопрепаратите на Биона - Екуизил + Мимоза.

През есенните месеци не е необходим много азот. Затова сега не използвайте оборски тор, селитра и карбамид. Те са подходящи за пролетта. През есента божурът има нужда от калий и фосфор, както и от магнезий и сяра.

Препоръчваме ви специалния тор на Планта за рози, който е подходящ и за всички цъфтящи растения. Осигурява набор от макро и микроелементи, необходими за правилното им развитие, стимулира избиването на страничните издънки и увеличава жизнеността на растенията.

Тъй като през есента има обилни валежи и почвата е почти постоянно влажна, не е нужно да разтваряте сухите торове и да поливате божурите. Това е подходящо за горещото лято. А сега през есента просто посипете гранулите и ги оставете да се разтворят от влагата.  

Корените на божура са разположени главно по периметъра на цветната корона. Няма смисъл да слагате тор в централната част на растението. Разрохкайте добре почвата около храста, разхвърляйте тора и старателно прекопайте.

КАК ДА ПОДГОТВИМ БОЖУРИТЕ ЗА СТУДОВЕТЕ?

Деление, пресаждане и засаждане

За божурите е най-добре ако всички тези операции ги планирате през есента. В края на август за цветето започва период на покой. През септември тънките корени не започват да растат и пъпките с цветя вече са се образували. Няма по-добро време за прилагане на мерки, свързани с нарушаването на целостта на корените.

При пресаждане изберете веднага постоянното място, което е подходящо за тях, защото те не се нуждаят от допълнително преместване. Всъщност божурите могат да растат на едно място и 20 години, без да е необходимо да ги местите. Само се уверете, че в близост няма високо дърво или мощен храст, които да правят сянка или да отнемат влагата. И ако няма проблем, спокойно може да не пипате божура с години.

КАК ДА ПОДГОТВИМ БОЖУРИТЕ ЗА СТУДОВЕТЕ?

Деленето на божурите се прави едва след петата година. На теория е възможно процедурата да се извърши малко по-рано, но това крие рискове и не винаги е успешно.

Най-лесната задача е да засадите божур. Избирате си от разсадник здраво растение с няколко пъпки, подготвяте дупка и го засаждате.

Подготовка за студовете

Тревистите сортове божури могат спокойно да преживеят зимата без защита. Това обаче не се отнася за растенията, които са засадени през текущия сезон. Те не са достатъчно вкоренени и могат да пострадат.

Препоръчително е да премахвате стъблата с листа дори и при здраво растение. Подрязването обаче е задължително за болни растения. Но не бързайте - твърде ранното подрязване също не е безопасно.

КАК ДА ПОДГОТВИМ БОЖУРИТЕ ЗА СТУДОВЕТЕ?

При подготовката за зимата се водете от прогнозата за времето, а не от календара. След първата слана листата на божура стават нежизнеспособни, те не са полезни за растението - отстранете ги. Изрежете на нивото на земята, не оставяйте пънове. Отстранете листата, но не ги слагайте в компоста, а ги изгорете.

Кръговете около дърветата посипете с дървени стърготини (опилки) или торф. Не забравяйте през пролетта внимателно да ги отстраните.

В случай че имате в градината си здрави, млади, цъфтящи божури, не предвиждате да променяте мястото на старите растения, нито да сеете нови – в такъв случай вашата подготовка за зимата ще се ограничи само с торене и изрязване на листата.