Как да подготвим розите за презимуване?

26.11.2019
2019-11-26 14:57:00

Снимка: Pixabay.com

Всички рози се нуждаят от известни грижи, за да могат да презимуват. Независимо, че климатът в момента се променя много бързо и зимата в много райони на България е по-мека, ще предложим няколко съвета за грижи за розите през зимата.

На първо място спрете да стимулирате към цъфтеж розите. Премахнете шипките, отстранете счупените клонки.

Премахнете всички окапали листа. По тях обикновено зимуват патогени на гъбни заболявания, крият се насекоми, акари и голи охлюви.

Оформете чашката около клонките и стъблата на розите. Присадката на розата трябва да е на повърхността на почвата или малко под нея. Може да загърлите с почва присадката, да насипете мулч около нея или да натрупате здрави листа.

Катерливите рози са изложени на силните зимни ветрове. Бихте могли или да обвиете клоните на катерливите рози с мулч, с фолио срещу измръзване или просто на свалите розите на повърхността на земята и да ги „завиете“ с мулч.

Преди обаче да предприемете зимната защита на розите срещу студа трябва да ги подрежете добре. Нашата препоръка е храстовидните рози да се подрязват на 4-та , 5-та пъпка, тъй като късния студ би могъл да предизвика измръзване. Високата резитба ще предпази долните пъпки от измръзване и през пролетта те ще се развият пълноценно.

Също така препоръчваме използването на зимни торове с бавно отлагане, които ще предпазят кореновата система от измръзване и ще заздравят надземните части и ще ги предпазят от болести и вредители.

На последно място препоръчваме да се направи зимно пръскане с Адама течен меден сулфат и Адама Калиев сапун.

През месец февруари при тихо и време с положителни температури, може да направите второто зимно пръскане на розите.

Автор: инж. агроном И. Георгиева