Как да подготвим за зимата тревните площи в двора?

16.10.2018
2018-10-16 00:00:00

Много от дворовете на съвременните български къщи са оформени с тревни площи, най-често райграс. На фона на прекрасния зелен килим още по-добре изпъква красотата на цветята, върху него децата могат да играят безопасно, вие да изпълнявате сутрешните си упражнения или просто да походите боси.

За да се радвате обаче на здрав и свеж тревен килим, ще трябва да го подготвите за зимата. Не са необходими много специални грижи, но покрай овощната или зеленчуковата градина не пропускайте да се погрижите и за моравата. Повечето от предлаганите на пазара в България тревни смеси са студоустойчиви, но въпреки това от края на октомври и през ноември започнете подготовката им за зимата.

Какво трябва да направите?

1. Почистете. С помощна на гребло оберете нападалите листа и увяхналите треви.

2. Окосете. Ще е нужно да окосите вече почистения райграс. За зимата трябва да го оставите малко по-дълъг: 5-7 см. През есента не е нужно да подстригвате райграса често, тъй като той забавя растежа си. Достатъчно е веднъж на две седмици. Последното косене преди зимата трябва да бъде през октомври. Задължително отстранете окосената трева.

3. Торене. Подхранването на почвата е важно мероприятие, за да може вашият тревен килим напролет отново да е зелен и свеж. Препоръчваме ви нашите комбинирани торове специално за тревни смеси:

- Водоразтворим тор за тревна площ Planta - Кристален NPK тор, подходящ за подхранване на тревни смеси, райсграс, декоративен троскот и др. Спомага за наситения им зелен цвят.

- Водоразтворим тор против мъх Planta - Предназначен е специално за борбата с мъха. Елиминира го и предотвратява повторната му поява. Влияе положително върху здравината на тревната площ.

- Тор против мъх Planta – Още един вариант да се справите с мъха. Продуктът същевременно подпомага растежа на моравата.

- Комбинирана тор за тревни площи и храсти VerdeVivo - Комбинирана тор за тревни площи и декоративни растения. Съдържание: N:P:K+Мg+SO3 - 18:5:6+2+35

- Гранулирана тор за тревна смес – Продуктът е специално разработен за поддръжка на моравата. Подобрява интензивността на зеленината, осигурява правилните условия за развитие. Съдържание: N:P:K - 16-8-11

- Тор за тревни площи Planta – С него вашата морава ще бъде добре подхранена и готова да посрещне изпитанията на зимата.

- Тор за тревни площи против заплевяване - Препоръчва се за наторяване на тревни площи, които са податливи на заплевеляване. Подходящото съдържание на азот стимулира бързото израстване на декоративната трева, която измества нежеланите плевели.

4. След торене задължително полейте тревата.

5. Аериране. Тук е нужно да надупчите райграса, за да може да влезе кислород. Това може да стане с вила или със специален инструмент. Оптималната дълбочина е не повече от 20 см. По този начин извършвате дренаж на почвата и осигурявате кислород на корените. Важно е да имате предвид, че след аерирането не бива да се ходи по райграса 2-3 дена.

6. Предпазване. Преди сланите и рязкото застудяване е добре да покриете тревните площи с торф или сух компост. Това ще подхрани уморената почва.

Ето че вашите тревни площи вече са готови за зимата, а през пролетта отново ще ви зарадват със свеж и зелен вид.