Как да подхранваме саксийните цветя?

23.06.2020
2020-06-23 08:58:00

Снимки: pixabay.com

Независимо дали са засадени в градината или в саксии у дома цветята ни радват със своята красота, а ароматът на някои от тях е упойващ. Те внасят настроение и цвят в живота ни и неслучайно няма човек, който да не е попаднал в плен на тяхната красота.

Отглеждането им носи позитивна енергия, наслада и много спокойствие, което ни е така нужно в натоварения делник.

Добрата грижа изисква те да се добре подхранени. Цветята, отглеждане в саксии, имат нужда от повече торене, защото растат в малък по обем почва.

Как да разберете дали е време за подхранване?

Както винаги сме казвали, самото растение ще ви подскаже. Стига само да можете да разчитате правилно знаците, които ви дава. Ако забележите слаб растеж, тънки стебла и повехнали листа това е знак, че цветето се нуждае от допълнително подхранване.

Кога се подхранват цветята?

Това зависи много от самия вид.

Но най-общо саксийните цветя трябва да започнете да подхранвате през пролетта. През цялото лято продължавайте с торенето. През есента спирате подхранването, за да подготвите саксийните цветя за предстоящия зимен покой. Подхранването се извършва през 8-10 дни.  

КАК ДА ПОДХРАНВАМЕ САКСИЙНИТЕ ЦВЕТЯ?

Важно е да знаем!

  • Винаги подхранвайте върху влажна почва.
  • Добре е да сменяте почвата или субстрата.
  • Водата, с която разтваряте торовете трябва да бъде със стайна температура.

Как да изберем продукт?

Как да се ориентирате и какво да изберете от богатия избор, който предлага пазара? Ние ще ви препоръчаме няколко доказани и проверени продукта и формули за подхранване.

Флорео – специални торове за цветя

КАК ДА ПОДХРАНВАМЕ САКСИЙНИТЕ ЦВЕТЯ?На първо място ви предлагаме да се запознаете с кристалните торове на полската фирма Планта. Те са водоразтварими и много добре се абсорбират от растенията. Освен това Планта разработва специални серии за всички цветя. Торовете, в тези случаи, са съобразени със специфичните нужди на всеки вид.

Може да намерите кристални торове за азалии, рододендрони, далии, клематиси, мушката, петунии, рози, хортензии, за цъфтящи, зелени и луковични растения. Благодарение на богатото съдържание на макро и микроелементи, кристалните торове осигуряват обилен и дълготраен цъфтеж на цветята. Листата им са зелени и лъскави и целият вид на цветето е изключително здрав.

Течни торове на Планта

Планта предлага и течни торове, които също са разработени за специфичните нужди на отделните видове цветя. Оптималните пропорции на макро- и микроелементи, съдържащи се в тях, повишават здравето на растенията.

Предлагат се варианти за подхранване на зелени растения, бругманзия, кактуси, мушката, сакъзчета, орхидеи, палми, юки, драцени, папрати, петунии, цитруси и много други. Има и по-общи варианти за подхранване – за цъфтящи цветя и универсален.

Апликатори за подхранванеКАК ДА ПОДХРАНВАМЕ САКСИЙНИТЕ ЦВЕТЯ?

Това е иновативен и много удобен начин за подхранване на саксийните цветя. Апликаторът съдържа 40 мл тор, който осигурява хранителни вещества за период от 4 седмици. Просто го забивате в саксията. Толкова лесно  и удобно.  

Торни пръчици

КАК ДА ПОДХРАНВАМЕ САКСИЙНИТЕ ЦВЕТЯ?Торните пръчици също са нов и лесен метод за подхранване. Те представляват концентрирана наторяваща субстанция в удобна за използване форма на пръчици. Достатъчно е да забиете пръчицата в саксията, за да се активира освобождаването на минералните вещества, необходими за правилния растеж и развитие на цъфтящите растения.

Балансираното съдържание на макро- и микроелементи осигурява оптимални условия за развитието на растенията, а също така спомага за продължителния и обилен цъфтеж на различните видове. Една доза от пръчиците наторява Вашите растения за период от 2 месеца.

Биопродукти за подхранване

Предлагаме на Вашето внимание и няколко екологични продукта, които ще подпомогнат развитието на цветята.

Био Хийл – това е уникален продукт, не само защото е богат на хуминови киселини, но и поради наличието на Trichoderma harzianum и 5% екстракти от морски водорасли. Trichoderma harzianum унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа.

Органо-минерален тор Биволска кръв - Балансираният състав гарантира специфично торене с постепенно използване на хранителни вещества от растенията. Веществата, които остават в почвата, постоянно подобряват структурата на растенията.

Състав на 100г:

  • Азот (N) Общо - 15%
  • Азот (N) органичен - 1%
  • Азот (N) Ureic - 14%
  • Въглерод (C) Органичен с биологичен произход - 3%

Биохумус - Универсален биологичен тор от Калифорнийски червей за наторяване на всички видове растения. Влияе върху правилния растеж и развитие на растенията, като им осигурява необходимите хранителни вещества и подобрява състоянието на растенията.

КАК ДА ПОДХРАНВАМЕ САКСИЙНИТЕ ЦВЕТЯ?

Алга микс Това е органичен азотен тор, който е разрешен за употреба в биоземеделието. Алга Микс е органичен продукт, защото съдържа 100% морски водорасли (Sargassum, Aschophyllum Nodosum и Laminaria). Обогатен е допълнително с естествени фитохормони (растителни), ензими, протеини, витамини, аминокиселини и полизахариди. Продуктът основно се използва като регулатор на растежа за насажденията.

Благодарение на обогатената си формула, стимулира развитието на растенията, прави ги по-здрави и по-устойчиви. Използването му увеличава добивите, удължава периода на растеж, узряването и съхранението на плодовете, подобрява кълняемостта на семената, подпомага развитието на корена, повишава устойчивостта на растенията към стрес, намалява значително разграждането на хлорофила като подобрява клетъчния метаболизъм.

Матурандо - Матурандо е течен тор, богат на фосфор (15%) и калий ( 20%), получени от най-висококачествени суровини. Благодарение на негова формула, съдържаща висок процент хелатирани с EDTA микронутриенти, абсорбцията на продукта е по-бърза. Наличието на хелатиращи агенти прави микроелементите достъпни при рН между 4,5 и 7,5, като се избягват ненужни отпадъци от иначе нестабилни хранителни елементи.

Продуктът не съдържа сулфати, карбонати и хлориди и може да се използва както за третиране на листа, така и на корени.

Биона Форте - Биона форте е напълно безостатъчен продукт. С високите си концентрации на Фосфор и Калий този продукт стимулира развитието на мощна коренова система и едновременно с това индуцира цъфтежа.

Биона Форте подобрява толерантността на растенията към температурни промени, воден стрес, прави ги устойчиви на атаките на вредители и болести. Приложението на този продукт подобрява органолептичните качества на растенията.

Биона Сет - Поради специфичното си съдържание Биона Сет индуцира залагането на качествени цветни бутони, подобрява цъфтежа като стимулира образуването на полена, стимулира цъфтежния  процес. Приложението е листно, по този начин продуктът се възприема по-бързо и много по-ефективно от растенията.

Какъвто и продукт и начин на подхранване да изберете ще осигурите на Вашите растения достатъчни хранителни вещества. Но не забравяйте, че те имат нужда и от нещо много важно - Вашата любов, за да разцъфнат красиви и омайни.