Как да подобрим кълняемостта на семената?

25.01.2022
2022-01-25 13:47:00

Снимки: Pixabay.com

Вероятно многократно сте чували от опитни градинари, че няма как всички засяти семена да поникнат. И в това твърдение вярват не малко хора. Ние твърдим обратното – 100% кълняемост на семената е възможна и напълно постижима. При това доказано! Нашите клиенти, следвайки съветите на агрономите ни, ще потвърдят този факт.

Как да постигнем 100-процентова кълняемост?

Ето и някои от съветите, които нашите агрономи споделят с Вас. Сигурни сме, че спазвайки ги, че се радвате на добра кълняемост на семената и богата реколта.

1.   Изборът на семена е най-важен!

Няма как да получим висока кълняемост ако посевният материал не е качествен. Най-важно е семената да са добре узрели, за да могат да дадат качествен кълн и оттам разсад и реколта. Без преувеличение – но всичко започва с малкото семенце. То е най-важното! Затова освен сортовете, избирайте и се доверявайте на доказани фирми и марки, които обработват и обеззаразяват семената си и гарантират добра кълняемост. Много наши клиенти споделят, че когато сами събират семена, не успяват да постигнат висока кълняемост. Това е така, защото не може да се провери и гарантира качеството на събраните семена. В доказаните в бранша фирми семената се проверяват и се обработват, за да се повиши тяхната кълняемост.

КАК ДА ПОДОБРИМ КЪЛНЯЕМОСТТА НА СЕМЕНАТА?

2.   Изберете пелетирани семена

Ние предлагаме специални пелетирани семена (пелети). Пелетирането е един от начините за обвиване на семена. Така се подобряват качествата им по отношение на добива и удобството при засяване. Семето се „облича“ с различни материали, за да придобие определени уеднаквени форма, размер, тежест и семенна повърхност. Новите свойства на семената ги правят по-лесни за обработка и повишават качеството на продукцията. При пелетиране, семената преминават процедура за стимулация на покълването - покриват се със специфичен водоразтворим материал, който по естествен път увеличава размера на посевния материал. Вследствие те стават по-тежки и придобиват уеднаквена гладка форма. Пелетирането подобрява кълняемостта и развитието на разсадите.

3.   Подгответе семената за посев

Тази процедура е от изключително значение и в никакъв случай не бива да се пропуска. Първо трябва да сортирате семената. Никога не използвайте повредени семена или такива покрити с плесен. След това семената трябва да се обеззаразят и обогатят.

Био Хийл – нашето основно оръжие! Този продукт е наистина уникален и всеки наш клиент, който го е пробвал остава възхитен от действието му. Напълно натурален и с уникален състав. Той е богат на хуминови киселини, Trichoderma harzianum и 5% екстракти от морски водорасли.

Trichoderma harzianum унищожава патогенните гъбички в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Също така намалява развитието на токсични съединения, които пречат на растежа.

Био Хийл подпомага по-доброто развитие на разсада:

  • елиминиране на патогенни гъби от почвата;
  • повишаване устойчивостта на растенията при внезапни и температурни промени, стрес и заболявания;
  • стимулира растежа;
  • подобрява кълняемостта на семената и растежа на разсада;
  • подпомага развитието на кореновата система.

Биона pH – друг натурален продукт за дезинфекция на семена. Той е органичен. Създаден е на основата на оцетна киселина. Получен е чрез естествена ферментация. Продукт с изключително киселинно рН, идеален за почистване на машини и дезинфекция на семена. Това е естествен продукт.

КАК ДА ПОДОБРИМ КЪЛНЯЕМОСТТА НА СЕМЕНАТА?

4.   Покълване на семената

Много от стопаните използват предварителното покълване на семената. Семената се поставят в мокра марля и те поникват. Може вместо марля да използвате памук, а някои от нашите клиенти са изключително доволни от хидрогела на Планта. Кристалите на Хидрогела при  досег с вода, увеличават няколко стотин пъти обема си. Може да добавите и хранителни вещества и така хидрогелът ще отдава вода и хранителни вещества на растенията.

5.   „Тайни“ при засяване на семената

Всяка култура има определени правила за сеитба, които трябва да се спазват. Често наши клиенти ни доверяват техните изпитани „тайни“ за висока кълняемост на семената. Споделяме някои от тях с Вас, може да подействат и при Вас:

- Пресейте почвата през ситно сито. С получения земен прах напръскайте семената. Тяхната кълняемост ще се подобри многократно. 

- Други наши клиенти споделят, че спазват следното старо и добре забравено правило. Те препоръчват да не се бърза със засяването на семената. Според тях трябва да закупите семена и да ги поставите на сухо място за 2-3 години. Това е метод, който дава отлични резултати.

Нашите агрономи са на Ваше разположение с още съвети за правилното засяване на семената и последващата грижа за разсада. Доверете се на опита им!