Как да получим добра реколта без да орем земята?

26.05.2021
2021-05-26 10:04:00

Снимки: pixabay.com

В последните години много градинари не орат земята през пролетта и есента, защото смятат, че е добре тя да се остави да почива. Въпреки това те имат богата и качествена реколта. Според това мнение, когато не разораваме почвата ние й даваме време за покой, тя оздравява, в нея се появяват полезни обитатели, които от своя страна я обогатяват с полезни вещества. В резултат стопаните получават богата и вкусна реколта.

Съседите се боят от плевели

Разбира се, тези стопани често чуват укори от съседи и познати, които са убедени, че само рохкавата и изорана почва е плодородна. Тези хора  смятат, че тя осигурява по-добра въздухо- и водопропускливост и корените се развиват по-добре, получавайки повече кислород. Те обаче никога не са се замисляли над факта, че почвата трябва да е здрава, устойчива и понякога да се оставя да си почине.

Вероятно сте забелязали, че изораният участък бързо губи влажността си в горещото време. И ако лятото е сухо и не се очакват много валежи, то може да се очаква, че:

  1. В края на лятото растенията ще загинат от липса на влага
  2. Почвата страда от екстремни температури и се напуква.

За да решат този проблем стопаните, които не са орали градината, все пак прекопават мястото на дълбочина 2-4 см. Това им помага да се избавят от засушаването и растенията се развиват по-добре от тези, отглеждани в изорани участъци.

КАК ДА ПОЛУЧИМ ДОБРА РЕКОЛТА БЕЗ ДА ОРЕМ ЗЕМЯТА?

Как да определим какво ще е лятото?

За да определите дали лятото ще е сухо или влажно, обърнете внимание на тунелите на къртиците. Още през ранна пролет те започват да прокопават новите тунели и оставят след себе си купчинки, които се забелязват отдалеко.

Ако къртицата е прокопала тунела си плитко – това означава, че се очаква повишена влажност, а ако са изкопани надълбоко – това ще ви покаже, че се очаква сухо лято. Тогава ще се наложи да вземете съответните мерки, за да предотвратите изсъхването на почвата.

Старите методи за садене

Всъщност отказът от оране не е нов. Този метод се използва отдавна. За пример може да ни послужи засаждането на зеле. За да  го засадим трябва да направим неголеми дупки – около 4-6 см, за да растат корените самостоятелно и да укрепнат в почвата.

Поливането трябва да е внимателно, за да не „измиете“ растението, затова водата се налива внимателно по краищата на дупката. Това трябва да се прави рядко, за да не се наруши балансът на водните слоеве. Оказва се, че по този начин могат да се засаждат и други зеленчукови и овощни култури.

Да! на мулчирането

Основно правило при отглеждането на зеленчуци по стария метод за засаждане на зеле е мулчирането. То съхранява и защитава повърхностния слой почва от изсъхване, напукване, съхранява влажността, служи като филтър за хранителните вещества и водата. За мулч може да използвате пясък или старо сено (окосена миналогодишна трева).

КАК ДА ПОЛУЧИМ ДОБРА РЕКОЛТА БЕЗ ДА ОРЕМ ЗЕМЯТА?

Разделяй и владей в градината

Правилното разделяне на градината на лехи е важно условие и има голямо значение за получаването на богата реколта от градина, която няма да бъде орана. За да разпределите правилно градината, направете пътечка по целия участък и после оформете няколко лехи. Оформяме пътечки около тях и започваме засяването на семената или разсаждането на разсада.

След прибирането на реколтата

Трябва да знаете, че рохкавостта на почвата се създава чрез засаждане на необходимите растения и подготовката й за следващата година. Тези растения са:

  • Синап;
  • Сминдух;
  • Фацелия;
  • Лупина.

Тези непридерчиви и полезни растения ще създадат благоприятна среда за следващата реколта, ще осигурят рохкавост на почвата и ще съхранят необходимите й качества до следващата пролет. За да се избегне обедняването и дегенерацията, давайте на Вашата земя почивка един път на 6-7 години и не я прекопавайте дълбоко, от това тя само страда.

По време на почивката може да разделите участъка на две или четири части и да засеете растенията, които искате да отглеждате само в едната половина, а другата да я оставите да почива. Следващата година постъпете обратно – засадете растенията на площта, която е почивала. Така хем ще си осигурите реколта, хем ще дадете на земята време за почивка и възстановяване.