Как да предотвратим опадването на завръзите на овошките?

02.06.2023
2023-06-02 09:43:00

Снимки: Pixabay.com

Пролетта е времето, когато градината се събужда от зимния си сън и всичко в нея започва активно да расте и да цъфти. За да се гарантира здравето на дърветата и изобилната реколта от вкусни плодове, е необходимо да се изберат и прилагат правилните торове. В тази статия ще ви разкажем как да подхранвате различните видове овощни дървета през пролетта, така че завръзите да не падат.

Ябълка и круша – с какво да ги подхраним през пролетта?

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОПАДВАНЕТО НА ЗАВРЪЗИТЕ НА ОВОШКИТЕ?

Ябълките и крушите се нуждаят от азот, за да образуват пъпки. Ето защо първото подхранване на тези дървета се извършва през април, когато пъпките започват да се оформят. За да направите това, можете да използвате урея или амониев нитрат, разредени с вода в съотношение съответно 1:15 или 1:20. Разтворът се прилага кореново в количество от 10-15 литра на дърво. Изключително ефективен е торът на фирма Хидроферт Гроу куик. Той е органичен азотен течен тор, който съдържа свободни аминокиселини, които лесно се абсорбират.

Второто торене на ябълковите и крушови дървета се извършва след цъфтежа. В този период дърветата се нуждаят от фосфор и калий за укрепване на завръзите и повишаване на зимната издръжливост. За да им осигурите необходимите елементи, използвайте суперфосфат или калиев хлорид, разреден с вода в съотношение съответно 1:10 или 1:15. Разтворът се прилага кореново.

Как да защитим сливите и джанките?

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОПАДВАНЕТО НА ЗАВРЪЗИТЕ НА ОВОШКИТЕ?

Сливите и черешите също се нуждаят от азот, за да растат и цъфтят. Затова се подхранват със същата урея или амониева селитра като ябълките и крушите, но в по-малки дози - 0,5-1 супена лъжица на 10 литра вода. Разтворът се прилага листно, чрез пръскане на дърветата през април.

След цъфтежа сливите и черешите се нуждаят от фосфор и калий, за да образуват плодове. Отново можете да използвате същия суперфосфат или калиев хлорид, както при ябълките и крушите, но отново в по-малки дози - 1-2 супени лъжици на 10 литра вода. Дърветата се пръскат с разтвора през май.

Вишни и череша

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОПАДВАНЕТО НА ЗАВРЪЗИТЕ НА ОВОШКИТЕ?

Една от основните причини за опадването на завръзите са болести като кокомикоза и монилиоза. Тези гъбични инфекции отслабват дърветата и водят до опадване на завръзите и листата. За защита на черешите и вишните от болести се препоръчва двукратно пръскане с препарати, съдържащи мед. Ние препоръчваме комплексния меден разтвор  биопрепарата Биона Кобре.  Първото пръскане трябва да се извърши преди разпукването на пъпките, а второто - след образуването на завръзите. За борба с кокомикозата можете да използвате бордолезов разтвор (1%) или разтвор на меден оксихлорид в съотношение 30г на кофа вода. Бордолезовият разтвор е ефективен и срещу монилоза, но пръскането се извършва преди и след цъфтежа.

Недостатъчното поливане и торене също могат да допринесат за опадването на завръзите на череши и вишни. В суха и гореща пролет трябва да поливате в кръга около стъблото. Около 20 литра на квадратен метър за възрастни дървета и половината от тази норма за млади насаждения. Поливайте редовно, особено по време на цъфтеж и завръз на плодове. Наторете след цъфтежа със сложен тор в съотношение 50 г на 1 м². Това ще помогне за укрепване на дърветата и запазване на завръзите. Можете също да използвате органична инфузия: 2-3 кофи птичи тор по време на пролетно поливане.

По-богата реколта от праскови и кайсии

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОПАДВАНЕТО НА ЗАВРЪЗИТЕ НА ОВОШКИТЕ?

Един от начините за повишаване устойчивостта на кайсията и прасковата към неблагоприятни условия е присаждането с подходяща подложка. Подложката може да бъде фиданка от слива, кайсия, бадем, дюля или череша. Присаждането може да се извърши през пролетта или лятото, като се използват различни методи. Присадените дървета се адаптират по-добре към почвените и климатичните условия, по-добре понасят суша, измръзване и болести.

Болестите също могат да бъдат причина за опадването на завръзите на кайсията и прасковата. Най-честите заболявания са къдравост на листата, монилиоза, кокомикоза и опадане на листата. За да се предпазят дърветата от болести, е необходимо да се извършват превантивни третирания с фунгициди в различните фази на развитие: преди разпукнатего на пъпките, след цъфтежа, след образуването на завръзите и след прибиране на реколтата. Също така е важно да се събират и унищожават листните отпадъци и изгнилите плодове, да се извършва редовно подрязване и да се отстраняват болните клони.

Други причини за опадването на завръзите?

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОПАДВАНЕТО НА ЗАВРЪЗИТЕ НА ОВОШКИТЕ?

В допълнение към липсата на хранителни вещества, причините за опадването на завръзите могат да бъдат:

  • Неблагоприятни метеорологични условия като топлина, суша, вятър, дъжд или екстремни температурни промени. Тези фактори могат да стресират растенията и да нарушат техните физиологични процеси. За да се предпазите от тях, можете да използвате засенчване, поливане, мулчиране и подслон на растенията.
  • Неправилна грижа за растенията, включително недостатъчно или прекомерно поливане и торене, ненавременна резитба или формиране на короната. Тези действия могат да нарушат водно-солевия баланс, да увеличат риска от болести и вредители и да намалят пропускането на светлина и вентилацията на растенията. За да предотвратите тези проблеми, трябва да спазвате режима на поливане и подхранване, да извършвате правилно подрязване.
  • Болести и вредители, които могат да увредят цветовете, завръзите и плодовете на растенията. Сред най-често срещаните заболявания са кокомикоза, монилиоза, краста, ръжда и др. За да предпазите дърветата ви препоръчваме да пръскате превантивно с биологичните препарати на Биона, което са натурални и безвредни. Освен това изключително полезни са и продуктите на фирмата слещу вредители.  

Падащите завръзи са тъжна гледка за градинаря. Това може значително да намали добива. За да се предотврати или намали този проблем, е необходимо да се вземат предвид характеристиките на всяко дърво и да се спазва правилна агротехника.