Как да предпазим доматите от мана?

27.09.2018
2018-09-27 00:00:00

Маната се развива след продължително мъгливо време, дъждове и изобщо при висока влажност на въздуха, особено силно – при понижаване на нощните температури. Често се предава от картофите, затова е известна и като картофена мана.

Ако растенията се отглеждат в парник или оранжерия, много е важно да се проветрява добре и въздухът да е сух, тъй като при едновременна висока влажност и висока температура прашецът в цветовете на доматите се стерилизира и те опадват. При такива условия маната се появява много бързо.

Заболяването поразява всички наземни органи на доматите. Върху стъблата и дръжките на листата се появяват петна, обикновено удължени, които често се сливат. По самите листа избиват сиво-кафеникави петна с неправилна форма, които при влажно време се покриват с бял, пухкав, мазен налеп. Съцветията почерняват и чашелистчетата изсъхват. Върху самите зеленчуци се появяват размити кафяви петна, които постепенно се разширяват и обхващат цялата повърхност.

За предотвратяване на появата на заболяването е необходимо да се приложат най-напред превантивни мерки. Започва се още преди пресаждането в почвата – разсадът се пръска 2 пъти през 10-15 дни с различни препарати, например с меден хлорид и бордолезов разтвор. Две седмици след пресаждането му в почвата се пръска за трети път, а ако лятото се случи дъждовно, се налага пръскане с фунгициди поне още 2 пъти. В комбинация с фунгициди и инсектициди, можете да включвате и Био Хийл, който спомага за стреса и устойчивостта на растенията към температурни промени.