Как да пресадим орхидеята?

12.01.2021
2021-01-12 18:33:00

Снимки: Planta.pl, Pixabay.com

Орхидеите са едни от най-популярните домашни цветя. Те радват все повече хора с красивите си цветове. Отглеждат се на закрито, главно поради разнообразието от цветове и дългия период на цъфтеж.

Стъпка по стъпка

Най-често срещаната и култивирана орхидея е Фаленопсис /Phalaenopsis/, която можем да закупим на достъпна цена в цветарски магазин, градински център или супермаркет. Орхидеите са епифити, които растат при естествени условия по стволовете и клоните на дърветата. Купуваме ги в прозрачни саксии, пълни с насипен субстрат. Такъв рохкав субстрат позволява на растението да се развива правилно. Условията в домовете ни обаче далеч не са естествени. Не винаги осигуряваме на растенията правилното количество светлина. Често растенията се поливат твърде много, което води до гниене и смърт на корените. Повредените корени карат растението бързо да се влоши и да умре. Ако забележим, че нещо не е наред с нашата орхидея, нека погледнем нейните корени. Те трябва да са твърди и светлозелени, а ако започнат да се появяват изсъхнали или изгнили корени ще трябва да ги отстраните своевременно.

Пресаждане на орхидеи

Прeсаждането на орхидеи е едно от основните лечения. Трябва да го провеждаме приблизително на всеки 2 години. Това се дължи на факта, че субстратът се разлага, става все по-компактен и достъпът на корените до въздух е затруднен. Субстратът също е подложен на засоленост чрез използването на торове, а по стените на саксиите могат да се появят гъбички. Също така твърде порасналите корени, които излизат от саксията, са сигнал за пресаждане на растението.

Срок за пресаждане

Както всички стайни растения, орхидеите е най-добре да се пресаждат през пролетта. Повредените корени след това се регенерират по-лесно. Ако обаче има нещо нередно с нашата орхидея, по-добре е да я пресадите веднага, отколкото да изчаквате до пролетта. Правилото е, че не пресаждаме цъфтящи екземпляри. Ако не можем да изчакаме цъфтежа на орхидеята, по-добре е да отрежем цъфтящата издънка, така че след пресаждането растението да вложи цялата си енергия в регенерацията на корените.

КАК ДА ПРЕСАДИМ ОРХИДЕЯТА?

Субстрат и саксия

За пресаждането на орхидеи използваме специален субстрат с ефирна структура. Най-добър е субстратът, който се състои от няколко оптимално подбрани съставки. Един от тях може да бъде борова кора с голяма повърхност и стабилна структура, химически неутрална експандирана глина /керамзит/, характеризираща се с висока въздухопроводимост и порьозност и торф. Тези съставки осигуряват повишен въздушен капацитет и пореста структура на торфа, като същевременно поддържат подходящата влага. Можем да ги намерим в специално съставен субстрат за орхидеи от Planta. В нашите агроапреки предлагаме и комплекти прозрачна саксия с торфен субстрат за орхидеи в два размера. Това е чудесно решение за подобряване на процеса на разсаждане.

За орхидеите най-подходящи са прозрачните саксии с правилно профилирано дъно. Те ви позволяват да следите състоянието на корените, а формата на дъното на саксията улеснява оттичането на излишната вода. Когато пресаждаме орхидеи, не винаги трябва да сменяме саксията. Случва се обаче корените да надраснат саксията и в този случай трябва да ги отрежем или просто се нуждаем от по-голяма саксия. Пластмасовите саксии след известно време губят своите функционални и естетически свойства. За това комплектът субстрат + саксия ще бъде перфектен. Когато купуваме такъв комплект, имаме специална саксия и достатъчно количество субстрат, за да презасадим едно растение.

Етапи на пресаждането

1. Подгответе саксия, субстрат и специални градински ножици                                          

2. Полейте орхидеята преди пресаждането, корените трябва да са еластични и да не се чупят по време на пресаждането                 

3. Внимателно извадете орхидеята от саксията. Ако е необходимо, отрежете саксията              

4. Внимателно отстранете стария субстрат, като внимавате да не повредите нежните корени

5. Прегледайте корените и внимателно отстранете всички изсъхнали, изгнили и мъртви

6. Почистената по този начин орхидея е готова за прехвърляне в нов субстрат          

7. Изхвърлете стария субстрат и отстранените корени           

8. Изсипете малко пресен субстрат на дъното на саксията

9. Внимателно подредете корените на орхидеята и ги покрийте с новия субстрат

10. Не месете субстрата, за да не счупите деликатните корени

КАК ДА ПРЕСАДИМ ОРХИДЕЯТА?

 И какво следва?

След пресаждането оставете растението настрана. След няколко дни поливаме и след няколко седмици можем да започнем да го подхранваме със специален тор за орхидеи.  

Пресаждане и вида на орхидеята

Популярните фаленопсиси са моноподиални или едноосни орхидеи. Те не произвеждат псевдолуковици и коренища. Засаждаме такива орхидеи в центъра на саксията.

Друг род са симподиалните орхидеи, които образуват пълзящо коренище и стъблото често се превръща в псевдолуковица. Когато пресаждате такива орхидеи, не забравяйте, че новата издънка трябва да е в центъра на саксията, а най-старата на нейния ръб. Коренищата и пъпките не трябва да бъдат покрити със субстрат.

По материали на Planta.pl