Как да прогоним къртиците и сляпото куче от градината?

20.09.2018
2018-09-20 00:00:00

Борбата с къртиците и сляпото куче е една от най-трудните битки на градинарите. Проблемът е, че тези животни харесват същия тип почви, каквито и човекът – плодородните, защото в тях живеят червеи и подземни насекоми, с които се хранят. Влажната почва предоставя добри условия за живот и къртиците често я предпочитат. Макар и понякога нещата да изглеждат отчайващи и тунелите да са из цялата ви градина, всъщност решение на проблема има и то не е едно.

Ето няколко начина да се справите. Вие сами ще прецените, кой е най-подходящият за вас.

Тагетес - растението има остра и силна миризма, която подземните гризачи не понасят. Можете да засеете тагетес по периферията на вашата градина и така ще постигнете двоен ефект – ще предпазите насажденията си от къртици и ще внесете красота и цвят в двора си.

Фритилария (Ходжово лале) - е друг вариант за прогонване на сляпо куче и къртици. Тя е многогодишно растение, с високо и красиво стъбло. Има силен и тежък аромат на луковицата, който с успех прогонва вредителите. Важно е да имате предвид, че всички части на цветето съдържат отровни вещества и трябва да пазите децата и домашните си любимци от него.

Карбид - Препарат под формата на гранули, който е предназначен да контролира популацията на къртиците по спортни съоръжения, тревни площи, лехи, места за почивка, игрища, площадки, полиетиленови оранжерии и градини. Сложете около 10-15г от препарата в дупката и покрийте внимателно с почва без да разрушавате тунела. Намокрете с вода и повторете действието няколко пъти в месеца, докато престанат да се появяват нови къртичини.

Уреди и капани - В нашите агроаптеки ще намерите уреди за прогонване на къртици, както и различни видове капани- (челюстен) и (тунелен).