Как да отгледаме добър разсад за зеленчуци?

23.11.2018
2018-11-23 00:00:00

Производството на висококачествен разсад е в основата на отглеждането на здрави, силни и високодобивни растения. Преди да се пристъпи към засяване, трябва да се подготвят площите. Чрез инкорпориране се внася A-Z Fert - балансиран минерален и органичен тор, който комбинира в състава си макро- и микроелементи с качествени органични компоненти и биологичен органичен въглерод. Продуктът е с по-високо съдържание на хранителни вещества и е по-ефективен от обикновените органични и минерални торове. Високият процент биологичен въглерод прави A-Z Fert продукт, който подобрява физическите характеристики на почвата (структура, пропускливост, способност за задържане на вода и мекота). A-Z Fert подобрява развитието на добрите микроорганизми в почвата и предотвратява растежа на почвените патогени, тъй като съдържа в себе си инокулат от полезната гъба Trichoderma charzianum. Тя унищожава патогенните гъби в почвата като питиум, фитофтора, Rhizoctonia, Fusarium, които са причина за гниенето. Съдържа също естествен тор. Внасянето на този тор става два пъти в годината:

- предзимно, след приключване на стопанската година

- на пролет преди засаждане на зеленчуците.

Нормата на декар е 40кг.

Важна стъпка в производството на разсадите е подготовката на торфено-почвената смес, в която ще се засеят семената. Фирма "Аграра" ООД е изключителен представител на фирма Sulinkiai, Латвия за внос на торфено-почвени субстрати. Препоръчваме добавянето на биологичния препарат Био Хийл към торфенопочвения субстрат, предназначен за семена и разсади. Био Хийл е уникален продукт, богат на хуминови киселини, съдържащ Trichoderma harzianum и 5% екстракт от морски водорасли. Съчетанието от тези полезни вещества в продукта гарантира:

- подобряване на кълняемостта на семената и растежа на разсада;

- подпомага растежа на кореновата система;

- повишава обема на катионния обмен и абсорбцията на хранителните елементи;

- стимулира растежа;

- подпомага натрупването на полезни микроорганизми около корените.

Освен това Био Хийл предпазва младите растения от редица почвени патогени като Питиум, Фузариум, Ризоктония и Фитофтора, след засаждане в основната леха.

При пикиране на растенията препоръчваме да се направят минимум три поливки с комбинация между биологичния препарат Нийм Кейър Fl (Neem Care Fl) и водоразтворимия кристален тор GRAN FOLIAR 10-40-10 + Micro.  Нийм Кейър Fl (Neem Care Fl) е високоактивен органичен тор, предназначен специално за развитието на корена. Прилагането му подпомага образуването на по-голям брой и по-дебели корени, както и коренови власинки. GRAN FOLIAR 10-40-10 + Micro е напълно водоразтворим микрокристален тор, богат на фосфор, получен от висококачествени суровини. Подходящ за най-усъвършенстваните напоителни системи.

Комбинацията от двата продукта стимулира изравнения разтеж, увеличава обема на кореновата система и стимулира общото израстване на разсадите.

При засаждането на младите растения в основната леха все още има вероятност от ниски температури и неблагоприятни атмосферни влияния. За по-бързо преодоляване на стеса от присаждането, препоръчваме да се направи първа поливка с иновативния препарат Root Guard. Това е продукт, който съчетава в себе си хранителни елементи, субстанции, стимулиращи растежа, и почвената гъба Tricodherma Harzianum. Доказано е, че тази гъба се свързва с растението и ограничава растежа на почвени и листни бактерии, вируси и патогени. Прилагането на Root Guard подпомага оформянето на по-здрави и устойчиви корени. Root Guard е богат на аминокиселини, хуминови киселини и морски водорасли и осигурява биостимулиращ ефект, който води до развитие на здрави корени и по-добро абсорбиране и усвояване на всички хранителни вещества. Това създава равновесие между растителното и кореновото развитие. След прихващането на растенията, да се направят още две поливки през около 20-30 дена.

Автор: инж. агроном И. Георгиева