Как да произведем качествен цветен разсад?

31.01.2019
2019-01-31 00:00:00

Снимка: Pixabay.com

В тази статия ще насочим вашето внимание към производството на качествен цветен разсад.

Разбира се, успехът зависи от много фактори: осветление, отопление, подхранване и др.

Подготовката на торфенопочвения субстрат е от съществено значение. Предлагаме на вашето внимание торфен субстрат предназначен за семена и млади растения на фирма Сулинкай, Латвия. Торфът е фин, меко структуриран, с всички необходими за изхранването на младите растения вещества, с pH 5,5-6,5.

Препоръчваме към субстрата да се добави биологичния препарат Био Хийл. В него има добавена почвената гъба Триходерма харзианум, която обикновено се разполага около корените на растенията и ги предпазва от почвени патогени като Питиум, Ризоктония, Фузариум. Освен това в БиоХийл има екстрат от водорасли и хуминови киселини, които подпомагат младите кълнове в израстването.

Засяването на семената става в топъл субстрат, в подходящи разсадни формички с 198 гнезда. Попълването на формата на разсад става като торфеният субстрат се разстила внимателно до достигане на горния й ръб, без да се натъпква. Преди сеитбата субстратът се навлажнява с темперирана вода, т.е. водата да е с температура около стайната. След засяването, семената се покриват с тънък слой торфенопочвен субстрат и се оросяват с вода.

При подходящо отопление, температура на въздуха между 18-22 градуса, осветление и висока влажност на въздуха, семената на повечето цветни растения поникват след около 5-8 дни. Междувременно се следи за равномерната влажност на торфения субстрат като се оросява с вода.

Не преполивайте и не пресушавайте младите разсади! Рискувате младия корен да загние от прекомерна влага или да изсъхне от засушаване. Използването на Био Хийл предотвратява кореновото сечене, което може да се появи по разсадите.

Пикиране на разсада:

Пикирането на цветните разсади се извършва когато младите растения вече имат по 3 двойки същински листа. Изваждането на пониците става внимателно, след засаждане се прави поливка с препаратите Хидро Хумик  и Роот Гард. Комбинацията от двата препарата осигурява защита на младите корени от почвени патогени и равномерно израстване на надземната част на цветните разсади.

Няколко дена след пикирането, разсадите се поливат с Алга Микс и Вигор Л Рапидо. Тази комбинация дава мощна сила на израстване на цветните разсади и залагането на цветните пъпки.

При появата на първата цветна пъпка, се осигуряват 2-3 поливки с микрокристалния тор Гран Фолиар 20:20:20.

След залагането на повече цветни пъпки, започва да се полива с микрокристалния тор Гран Фолиар 10:10:30.

Автор: инж. агроном И. Георгиева