Как да разберем, че овошките са болни?

17.10.2022
2022-10-17 14:46:00

Снимки: Pixabay.com

Пролетта събужда не само растенията, но и техните врагове – болестите, които са успели успешно да презимуват зимата, скрити в горните слоеве на почвата. За да успеете да защитите дръвчетата и да спасите реколтата трябва да започнете пръскането и грижата още рано напролет.

Кои са най-честите болести по овошките?

Това са гъбните болести, които най-често нападат овощните дръвчета.

Краста

Гъбичките, невидими за човешкото око, са причинителят на това често срещано заболяване. Те започват да растат веднага след като се появят първите пъпки по дърветата. Младите листа, разположени в горната част на клоните обикновено са най-засегнати. Можете да разпознаете наличието на такава зараза по мъхестия налеп по обратната страна на листата.  Това е струпване на спори, които след определено време започват да потъмняват и се превръщат в кафяви петна. Опасността е, че тази болест преминава и в съцветията и плодовете и всички засегнати части загниват. Ако не се вземат мерки за спасяване на градината, след определен период дори самите дървета се заразяват с краста: кората им се напуква, издънките стават по-малки, а плодовете просто не узряват.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Алтернариоза

Алтернариозата е друго гъбично заболяване, чиято зараза се предава по вятъра и капките влага от едно растение на друго. Предава се и по различни култури – например ябълки и круши. Можете да разберете, че растението е било заразено с Алтернариоза по наличието на малки тъмни петна по листата, които се появяват в края на пролетта или началото на лятото. Постепенно те се разпространяват по цялата повърхност на листата, оформяйки петна, подобни на изгаряне. Тази гъба заразява и плодовете. Наличието на светли петна с тъмен кант са доказателство за зараза с алтернариоза. В никакъв случай не бива да съхранявате плодове с петна заедно с другите, защото заразата ще се прехвърли върху всички.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Гниене на плодовете

Друга коварна гъба е Ascomycetes. Проявява се главно през периода на узряване на плодовете, за костилковите е опасна и през пролетта. Нежните части на растението се покриват с постепенно нарастващи петна. След това те потъмняват и проникват дълбоко в растението, в резултат на което отделните му части постепенно умират. Опасността от инфекция се крие във факта, че след това се разпространява към основните клони, което води до монилиално увяхване. Проблемът идва и от факта, че гниенето на плодовете може дори да бъде объркано с увреждане от измръзване. Други симптоми на заболяването са и увяхването на съцветията и младите издънки, а плодовете гният директно върху дървото. По този начин може да изгубите голяма част от реколтата. Дори и плодовете, които сте успели да запазите за съжаление не могат да се съхраняват дълго и загниват много бързо. Освен това студоустойчивостта на заразените дървете намалява и това може да доведе до смърт.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Кокомикоза – най-опасното гъбно заболяване

Друго опасно гъбично заболяване, което поразява костилковите овощни дръвчета. Симптомите включват малки, постепенно нарастващи червено-кафяви петна, които се образуват по листата в края на май. В резултат на това засегнатите области започват да пожълтяват и да се къдрят и накрая листата падат, често могат да се наблюдават и дупки. Ако болестта се развие достатъчно интензивно, тогава дървото може да загуби до 80% от листата си преждевременно. В резултат на това то умира напълно.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Кластероспориоза

Гъбно заболяване, което засяга предимно праскови, кайсии и череши. Проявява се като малки кръгли кафяви петна с характерен червен кант. Постепенно в лезиите се образуват дупки, листата изсъхват и опадват. Ако инфекцията се е разпространила достатъчно силно, издънките стават кафяви и падат. Засегнати са и плодовете, върху които се образуват малки лилави вдлъбнатини, чиито ръбове са огънати нагоре. Растежът на плодовете забележимо се забавя, те са деформирани, покрити със струпеи, вкусът им става много по-лош.

Брашнеста мана

Бялото прахообразно покритие е доказателство за подобна инфекция. Инфекцията започва с онези листа, които са по-близо до земята, и постепенно се разпространява в цялото растение. Усуканите листа и гниещите плодове са ясни симптоми за наличието на такова заболяване. Това заболяване намалява добива на растението с около 30%.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Как да спасим овошките?

При първите симптоми трябва веднага да реагирате. Напръскайте дръвчетата с подходящ препарат. Ние ви предлагаме да използвате биопродукти. Такива са препаратите на испанската фирма Биона. При заразяване с гъбни болести по овошките много ефективни са:

Биона Кобре – комплексен меден препарат. Той покрива хранителните нужди от мед във всеки етап от развититето на растението. Препоръчваме приложението на Биона Кобре в периодите с повишена влажност за предотвратяване на гъбични инфекции. Лечението с продукта намалява гъбичните заболявания, осигурявайки по-добра реколта и по-високо качество на плодовете. Приложенията могат да бъдат листно и почвено и двете апликации имат високо ниво на абсорбция и асимилация.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Биона Екуизил – действа много добре при струпясване, брашнеста мана и къдравост при прасковата. Предназначен е за защита от гъбични фитопатогенни агенти. Създаден е на основата на растителен екстракт от Полски хвощ (Equisetum arvense). Действа като превантивен и лечебен продукт срещу гъбична инфекция от Oomycetes – оомицетни гъби и други. Действа върху болести като мана, брашнеста мана, сиви петна, гниене.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Биона Мимоза – създаден е на основата на растителни екстракти от Мимоза тенуифлора и Кверкус робур, с добавени киселини, органични киселини и карбоксили. Действието му е насочено срещу патогените на Фузариум, Ризоктония, Склеротиния, Питиум, Алтернария. Действа и срещу болестотворните бактерии, като провокира образуването на съединения, устойчиви на гниенето.  Уплътнява клетъчните  стени на растенията. Образува филм върху самите растения, като по този начин ги прави защитени от патогените. Препоръчваме ви употребата на Биона Мимоза) през периодите на вегетативен растеж на културите, при наличието на подходящи условия за развитието на гъбни заболявания.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ОВОШКИТЕ СА БОЛНИ?

Биона БР Пауър – е органичен биостимулатор, който насърчава растежа на растенията. Действа срещу съдови гъбички, като парализира заболяването отвътре. Освен това не блокира съдовете, тъй като има и съдоразширяваща функция. Препоръчва се неговата употреба в ранна пролет, цъфтеж и залагане на плодове, както и в моментите на стрес. Той има двойно системно движение, възходящо и низходящо, така че може да се използва както листно, така и коренно в зависимост от момента на цикъла на културата. Коригира дефицитите на мед, манган и цинк.