Как да разберем, че тиквата е узряла?

20.10.2022
2022-10-20 14:29:00

Снимки: Pixabay.com

Тиквата е уникален зеленчук- полезен и много вкусен. С нея може да приготвите ароматни супи, ястия с месо, десерти... Универсална е! А печената тиква с мед и ядки е класическа и почти задължителна есенна рецепта! Освен вкусна тиквата е и изключително полезна, а тиквените семки са любими на много от нас. Ние предлагаме голямо разнообразие от различни сортове тикви, които може да засеете в градината.  

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТИКВАТА Е УЗРЯЛА?

За да можем да се насладим на вкусната тиква е нужно тя да бъде добре узряла. Да я приберем в подходящото време. Да, но как да разберем, че вече е напълно узряла?

Много градинари се ориентират по сроковете на зреене, които са указани върху опаковката със семена. Но, това може да е подвеждащо и неточно, защото в крайна сметка зреенето е тясно свързано с климатичните условия в конкретния регион и може да се измести напред или назад.

Затова, за да сте сигурни, че тиквите са добре узрели и готови за прибиране трябва да следите някои важни признаци.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТИКВАТА Е УЗРЯЛА?

Признаци, които ще ви покажат, че тиквата е узряла

Универсалните признаци не зависят от сорта на тиквата. Ако цветът й е ярък и наситен, това е категорично доказателство, че е узряла, както и пожълтелите листа. Ако листата са започнали да изсъхват – побързайте, тиквата вече е напълно готова.

Друг ясен признак е и сухата и твърда дръжка. В случай че  сортът тиква не е с тънка кора, може да я натиснете с пръст. Ако не остане вдлъбнатина, това показва, че е време да прибирате тиквите от градината.

И накрая, друг универсален знак е звъненето, което се чува при почукване върху узрялата тиква. Ако е неузряла този звук е глух.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТИКВАТА Е УЗРЯЛА?

Някои сортове тиква имат свои собствени признаци на узряване. Например, мускатната тиква към края на узряването придобива кафяв оттенък.

Разбира се, задължително е да отбележим, че далеч не всички тикви успяват да узреят в градината. На една голяма част от тях им се налага да доузряват след прибирането им.

Недоузрялата тиква – какво да правим с нея?

Ако зеленчукът не принадлежи към сорт, който узрява по време на съхранение и след като я срежете видите ,че все още е много зелена, не се притеснявайте. Винаги можете да я добавите към вкусни и здравословни ястия.

КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТИКВАТА Е УЗРЯЛА?

Ако тиквата е останала в градината и не може да узрее поради размера си, не си струва да чакате. Отстранете по-малките плодове и издънки, както и цветовете. Така всички хранителни вещества ще отидат в най-големия плод, което наистина ще му помогне да узрее.