Как да размножим ягодите?

27.10.2022
2022-10-27 13:23:00

Снимки: Pixabay.com

Ягодите могат да плододават обилно и с пълна сила в продължение най-много на 4 години. След това плодовете стават по-дребни, количеството на реколтата намалява, а растенията започват да боледуват от брашнеста мана, сиво гниене и други болести. Имайте предвид този факт, когато засаждате ягоди в градината. Трябва да отчетете и сеитбооборота: на място, където сте отглеждали ягоди може да засеете отново едва след 5 години.

Как правилно да подготвим лехата?

На първо място най-важно е да изберете мястото. Почвата може да е от всякакъв тип, но е важно да я наторите добре предварително. Препоръчваме ви няколко уникални продукта за целта:

КАК ДА РАЗМНОЖИМ ЯГОДИТЕ?

Минерален тор за ягоди: Гранулиран тор, подходяща за подхранване на градински и саксийни ягоди. Този тор допринася за здрави и сладки плодове, увеличава добива и устойчивостта на растенията.

Водоразтворим тор за ягоди -  Кристален тор, подходяща за подхранване на градински и саксийни ягоди. Продуктът стига за 250л разтвор. 

Имайте предвид и сеитбоборота.

Добри предшественици на ягодите са: детелина, бобови растения, тикви, тиквички, лук, чесън, спанак. Други добри варианти са и места, на които преди това сте отглеждали репички, моркови, целина. Не бива да засаждате ягоди след домати, пипер, картофи и зеле, тъй като те боледуват от едни и същи болести.

КАК ДА РАЗМНОЖИМ ЯГОДИТЕ?

Размножаване на ягодите чрез „мустаци“

Градинските ягоди почти през целия вегетационен период дават т.нар. „мустаци“. Наричат ги още въздушни корени, пълзящи издънки и др. Дори и без участието на човека те лесно се вкореняват и се превръщат в нови розетки. Ако решите да размножите ягодите, отделянето на майчините растения трябва да стане през есента. Важно е обаче те да са здрави и да са на възраст 1-2 години.

През пролетта всички мустаци от маркираните растения се отстраняват, като се оставят само 5-те най-дебели въздушни корени. На пълзящо стъбло се отглеждат по три розетки, които след това се вкореняват. Оказва се, че едно такова растение е в състояние да даде 15 нови храста.

Ако сте начинаещ любител изберете по-лесния вариант – оставете само 4 въздушни корена.

КАК ДА РАЗМНОЖИМ ЯГОДИТЕ?

Кога е подходящото време?

Вкореняването на мустаците на градинските ягоди може да се направи от средата на юни. От всеки плодоносен храст трябва да вземете 3-4 издънки, като върху тях има по една розетка. По този начин можете много бързо да оформите цяла леха с разсад. Той не изисква някакви специални грижи. Развива се за около месец. Това време е напълно достатъчно за вкореняване и развитие на розетките.

След това растенията трябва да бъдат изкопани и пресадени на постоянно място. До края на юли ще имате добре развит разсад.

КАК ДА РАЗМНОЖИМ ЯГОДИТЕ?

Размножаване чрез делене на корените

По принцип по този начин се размножават ремонтантните ягоди и тези, сортове, които не образуват издънки. Но не малка част от градинарите предпочитат този вид пред размножаването с мустаци. За делене са подходящи възрастните растения. Освен това е важно те да са напълно здрави, със силна и развита коренова система. Количеството корени зависи от сорта. Деленето се прави през пролетта или в края на вегетационния период. Предварително от избрания храст се отстраняват цветоносите. Премахват се и изсъхналите листа. Можете да накиснете корените във вода, за да премахнете от тях пръстта. След това с нож се отрязва част от розетката, заедно с корените. Долната част на корените се изрязва с ножица. Така се получава самостоятелно растение.

КАК ДА РАЗМНОЖИМ ЯГОДИТЕ?

Размножаването през пролетта включва засаждането на разсада в парник или оранжерия. А ако деленето се прави през есента, то тогава новите растения можете да съхранявате в хладилник като добре измиете долната част на коренището.

И двата метода на размножаване на ягодите имат плюсове и минуси и само чрез опит може да прецените, кой е по-добър във вашия случай.