Как да съхраним карфиола?

11.12.2023
2023-12-11 14:50:00

Снимки: Pixabay.com

Карфиолът е много вкусен и полезен зеленчук. По количества на отглеждане се нарежда на второ място в света след зелето. Карфиолът се нарича още цветно зеле, но не заради цвета му, а заради външния му вид - главата около стъблото с разклоненията прилича на цветове на съцветие.

Известни са различни сортове карфиол, които могат да се различават по размер, форма на листата, цвят и плътност на главата, продължителност на вегетационния период. Начините на сеитба и отглеждане са същите като при зелето, въпреки че карфиолът е по-капризен и реагира чувствително на промените в околната среда.

Как да съхраняваме карфиол!

Основни моменти при събирането на реколтата

Карфиолът се страхува от отрицателни температури и затова трябва да се прибере преди началото на силните студове. Също така, качеството на запазване на главите зависи от сорта, торенето през сезона, климатичните условия и състава на почвата.

Ако отглеждате ранни сортове, те ще започнат да узряват 2-3 месеца след получаване на първите издънки, обикновено това е юни. Средните сортове дават реколта през втория и третия летен месец, късните сортове трябва да се берат в края на лятото до средата на септември (основното е нощните температури да не падат под нулата). За зимно съхранение е добре да използвате късни и средно късни сортове - те издържат най-добре.

За да се ориентирате кога е подходящото време да оберете карфиола, следете външните характеристики на растението. Започнете да прибирате реколтата, преди главата да придобие рохкава структура (но цветята вече трябва да са плътни и еластични). Планирайте брането в сухо, тихо време, отстранете около 2 см от стъблото заедно с покриващите листа и изнесете главите на карфиола на добре проветриво и неслънчево място.

Съхраняване на карфиол

Начини на съхранение

Оптималният метод за дългосрочно съхранение на карфиола е замразяването на порции в торбички. В тази форма зеленчукът може да остане до 9 месеца без загуба на вкус и качествени характеристики. Главите трябва първо да бъдат добре измити, изсушени, като повредените части се отстраняват, останалите части се нарязват на малки парченца и се разделят на съцветия. Едва след това поставете в пакети в порционна форма. Понякога карфиолът се бланшира за няколко минути преди замразяване, след което съцветията се охлаждат и изсушават.

Ако искате да консумирате карфиола пресен, съхранението е малко по-трудно, защото съцветията издържат буквално няколко дни при стайна температура. За да увеличите срока на годност, дръжте зеленчука, след като го извадите от градината, в хладилника или мазето. Съхраняван на хладно, той може да издържи няколко седмици. Ако съхранявате карфиола в хладилник, изберете долния рафт – нарича се още рафт за зеленчуци. Всеки кочан се увива отделно в хартия, плик или стреч фолио.

Зимно съхранение на карфиол

Важно! Не забравяйте да премахнете листата от основата на главата преди съхранение - в противен случай те ще омекнат и ще изгният.

На всеки няколко дни, изваждайте главата карфиол и я проверявайте за тъмни или меки петна. Ако намерите такива, отрежете до здрава тъкан и след това поставете съцветията обратно в торбата. Сменете  мократа хартия (ако използвате такъв тип опаковка) със суха.

Друг начин за съхранение на карфиол в хладилник е в буркани със саламура. Така престоява няколко месеца. Основното е да приготвите правилно соления разтвор: 50 г сол на литър вода и внимателно да разделите главите на съцветия. Преди консумация извадете карфиола от буркана и го изплакнете от саламурата.

Ако сте избрали да съхранявате карфиола в мазето не забравяйте да следите за оптималните условия за съхранение. Те са: без достъп на светлина, при температура около нулата, с висококачествена вентилация и нормална циркулация на въздуха. Оптималната влажност е 85-90%. Не забравяйте постоянно да наблюдавате състоянието на главите на карфиола, както при съхраняването в хладилник.