Как да се грижим за божурите през пролетта?

25.05.2023
2023-05-25 14:44:00

Снимки: Pixabay.com

Божурите са великолепни многогодишни цветя, които красят градините със своите буйни и уханни цветове. Но за да се радвате на обилен и здрав цъфтеж, трябва да знаете как правилно да се грижите за тях през пролетта. В тази статия ще ви споделим няколко съвета, които ще помогнат на вашите божури да разцъфтят в цялата си прелест.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БОЖУРИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Как да подготвим почвата през пролетта?

Първото нещо, което трябва да направите през пролетта, когато снегът се стопи и се появят първите издънки на божура, е да премахнете стария мулч, с който сте покрили растенията за зимата. Това е необходимо, за да се предотврати развитието на гъбични заболявания и вредители, които могат да се крият под слой от паднали листа, слама или иглички. Освен това премахването на мулча води до по-добро затопляне и вентилация на почвата.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БОЖУРИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

С какво да торим в началото на пролетта?

Втората стъпка се отнася до подхранването на божурите през пролетта. След като почистите почвата от мулча, трябва да внесете минерални или органични торове под храстите, които ще осигурят на растенията необходимите хранителни вещества за растеж и развитие. Първото подхранване се извършва в началото на пролетта, когато се появят първите листа. За да направите това, можете да използвате карбамид (20 г на храст), компост или хумус (2-3 кг на квадратен метър).

Препоръчваме да използване нашия органичен компост: универсален, както и конски компост. Предлагаме и хумус за цъфтящи и декоративни растения. Ефективен е също и Гранулиран тор за цъфтящи.

Второто подхранване се извършва две седмици след първото. За него са подходящи торове, съдържащи азот, фосфор и калий (30-40 г на храст).

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БОЖУРИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Как да защитим божурите от гъбни болести?

Третата тайна за добрия цъфтеж е свързана с профилактиката и лечението на божурите. През пролетта те са предразположени към различни гъбични инфекции, като сиво гниене, ръжда, кафяви петна и други. За да се предпазят растенията от тези проблеми, е необходимо да се извърши обработка със специални препарати. Например, след като снегът се стопи, можете да полеете почвата с разтвор на калиев перманганат (2 г на 10 литра вода), който ще унищожи патогените и ще подобри растежа на корените и издънките. Когато младите листа пораснат до 10-15 см, можете да ги напръскате с 1% разтвор на бордолезов разтвор или друг фунгицид. Подходящи за целта са и биопродуктите на Биона: Мимоза и БР Пауър.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БОЖУРИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Как да стимулираме образуването на цветове?

Второто подхранване на божурите през пролетта е когато започнат да образуват пъпки. Това ще помогне на растенията да произвеждат по-големи и по-красиви цветове. За това торене можете да използвате торове с високо съдържание на фосфор и калий, които насърчават цъфтежа. Например, суперфосфат (40 г на храст) и калиева сол (20 г на храст) и да ги разтворите в 10 литра вода. Поливайте божурите с този разтвор под корена, като избягвате да попадате върху листата и стъблата. Препоръчваме употребата на Кристален тор за цъфтящи.

Как правилно да поливаме божурите през пролетта?

Те обичат влагата, но не понасят застояла вода в почвата. Затова  трябва да се поливат рядко, но обилно, така че водата да проникне в дълбочината на корените. Средно един възрастен храст изисква 2-3 кофи вода на поливане. Честотата на поливане зависи от времето и състоянието на почвата: ако изсъхне бързо, тогава трябва да поливате по-често, ако задържа влага за дълго време, тогава по-рядко. Важно е да се предотврати изсушаването на почвата, особено по време на периода на цъфтеж на божурите.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БОЖУРИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Листно торене на божурите

Това е начин за наторяване на растенията през листата, който позволява по-бързо и ефективно доставяне на хранителни вещества до клетките. Листното подхранване се извършва след основното кореново подхранване, като се започне от втората седмица на май до края на цъфтежа на божура. За да направите това, можете да използвате различни разтвори на минерални или органични торове, например разтвор на амониев нитрат (10 г на 10 литра вода) или разтвор на лопен (1 литър на 10 литра вода). Напръскайте божурите с тези разтвори по листата сутрин или вечер при топло и тихо време. Препоръчваме да използвате и продукта: Супер подхранващ тор.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БОЖУРИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА?

Как да удължим цъфтежа?

Много е важно премахването на увяхналите цветове на божурите. Това не само подобрява естетичния вид на растенията, но също така помага за удължаване на цъфтежа и поддържа здравето на божурите. Изсъхналите пъпки отнемат силата на растенията и могат да станат източник на инфекции. Затова те трябва да се отрежат с ножици и да се изхвърлят. Не оставяйте изсъхнали пъпки по храстите или на земята, тъй като те могат да станат източник на инфекция.

Това са основните грижи за божурите през пролетта, които ще ви помогнат да отгледате красиви и здрави цветя. Следвайте тези прости правила и се наслаждавайте на красотата и аромата на божурите през цялото лято!