Как да се грижим за лилиумите след като прецъфтят?

06.10.2022
2022-10-06 11:31:00

Снимки: Pixabay.com

Лилиумите са невероятно красиви, когато цъфтят. Уникалната им прелест превръща градината в място, като че ли излязло от приказките. Но малцина от градинарите знаят, че след като прецъфтят лилиумите се нуждаят от специални грижи, за да ни зарадват следващото лято с още по-красиви цветове.

Отрязване на цветоносите – кога?

Лилиумите са луковични растения, което означава, че тяхната луковица трябва да нараства и да натрупва хранителни вещества. За целта е нужна надземна част на растението, която участва във фотосинтезата. Затова е важно да не я режете много рано. Ако го направите луковицата няма да може да се „подготви“ за зимата. Това от своя страна означава, че през следващия сезон няма да има достатъчно сили и хранителни вещества, за да ви зарадва с обилен цъфтеж и едри цветове.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ?

Имайки предвид това можем да заключим, че стъблото и листата не трябва да се махат. Но когато цветовете на лилиума увяхнат, задължително трябва да отрежете горната част на стъблото, върху която започват да се образуват семенните шушулки. Защо това е важно? Така растението няма да изразходва сили да образува семена, а всички ще отиват за хранене на луковицата.

Какво ще се случи, ако не отрежете горната част на стъблото?

Нищо фатално! Луковицата няма да загине, но няма да цъфти така добре, както ако извършите процедурата. Освен това дъщерните луковици (детките) след отстраняването на горната част на стъблото ще се образуват по-бързо, тъй като растението няма да има алтернативна възможност за възпроизвеждане.

Останалата част от стъблото трябва да остане до есента. Ще я отрежете, когато листата пожълтеят и увяхнат. По принцип цветоносите, след като са изпълнили предназначението си могат да бъдат отрязани напълно, а през есента, когато се почиства градината, можете да ги премахнете (внимателно извадете, без да дърпате, за да не извадите луковица). Или можете да оставите „пънчета“ с височина около 10 сантиметра, за да не забравите за вашите насаждения до пролетта (звучи смешно, но това се случва).

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ?

Делене и пресаждане на луковиците – кога се прави?

По принцип пресаждането на лилиумите може да става по всяко време. Затова въпросът е по-скоро не кога, а в кой момент това ще е най-добре. Отговорът е очевиден – когато лилиумите преминат в състояние на покой, защото няма да се нарушат никакви важни процеси т.е. пресаждането няма да повлияе по никакъв начин на развитието на лилиумите и на последващия им цъфтеж.

Състоянието на покой зависи от вида и сорта на лилиума, както и от климатичните особености на региона. Затова може да настъпи или във втората половина на август или в началото на септември. Как да определите дали цветето е в състояние на покой. Това ще ви покаже самото растение – в перода на покой надземната част увяхва.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ?

Не е нужно всяка година да вадите луковиците на лилиумите. Това се налага само при топлолюбивите видове, отглеждани в хладен климат. Има случаи, в които изкопаването на луковиците е наложително:

  • Когато растението се е разрастнало прекалено. Тогава трябва да се извадите луковиците, да ги разделите и пресадите. В противен случай те стават все по-малки. А и когато са прекалено нагъсто нараства рискът от заболявания.
  • Когато сте забелязали, че лилиумът е заразен с болест. В този случай е необходимо да се изкопаят луковиците, за да се обработят с подходящ препарат и да се засадят отново, така че болестта да не се развие.
  • Когато лилиумът е неправилно засаден. Всеки може да допусне грешка, важно е да я поправим навреме.
  • Когато искате да размножите растението, което харесвате: за това не е необходимо да чакате, докато детките пораснат, защото можете да изкопаете луковицата и да използвате нейните люспи;
  • Когато лилиумът е топлолюбив (например ориенталските хибриди). В този случай изкопаването ще я предпази от измръзване.

Някои градинари съхраняват изкопаните луковици в сандъчета на тъмно и хладно. По-добре е обаче след изкопаването веднага да ги засадите на ново място.  Така ще имат време да се вкоренят добре до първите студове и да цъфтят обилно през следващия сезон. Луковиците на топлолюбивите видове се съхраняват във влажен субстрат (торф, опилки, мъх и други подобни) и на хладно (обикновено в хладилник). Не забравяйте да направите дупки в торбата за вентилация и редовно проверявайте посадъчния материал, който може да изсъхне или, обратно, да плесеняса.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ?

Да поливаме ли лилиумите след цъфтене?

Тук трябва да се съобразите най-вече с времето и с почвата. Ако пръстта  в цветната градина е изсъхнала, разбира се, растенията трябва да се поливат: стъблата и листата се нуждаят от влага, за да не увяхнат преждевременно, защото бъдещето на луковицата зависи от състоянието на надземната част на растението. Затова лилиумите не трябва да изпитват недостиг на влага, дори и ако са прецъфтели.

От друга страна, август рядко е сух: през нощта пада роса, през деня вали редовно, което не позволява на почвата да изсъхне. Следователно, от чисто практична гледна точка, поливането на лилиуми по това време не е необходимо.

Ако почвата в градината е плътна и влажна, то не е добре да прекалявате с поливките. Освен това температурите в края на лятото се понижават и прекалената влажност може да стане причина за гниене и болести. Ако почвата в градината е песъчлива и изсъхва бързо, то умереното поливане, съобразено с времето ще е от полза за растението.

Какви торове са подходящи след цъфтежа?

За да помогнете на луковицата да придобие сила, да се подготви за зимуване и да постави добра основа за цъфтеж през новия сезон, трябва да използвате калиеви и фосфорни торове. Идеалното решение са специализирани комплексни формули за луковици, балансирани според нуждите на растенията. Ние ви предлагаме специалния кристален тор за луковични на полската фирма Планта.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ?

Не е необходимо в този момент да използвате азотни торове – те стимулират растежа и затрудняват узряването на луковиците. Торовете трябва да се внасят не по-късно от август месец, до увяхването на надземната част на растението. Когато лилиумите преминават в състояние на покой, подхранването им е нецелесъобразно, защото хранителните вещества в този момент не се усвояват.

Как да подготвим лилиумите за зимата?

Студоустойчивите сортове лилиуми не се нуждаят от особена подготовка за зимата, тъй като те прекрасно преживяват студовете под снежната покривка. Освен това можете да мулчирате почвата и да поставите смърчови клони или храсти за задържане на снега.     

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЛИЛИУМИТЕ СЛЕД КАТО ПРЕЦЪФТЯТ?

Основните трудности обаче не са свързани със зимните студове, а с дългата топла есен, която провокира преждевременно събуждане на луковиците, въпреки че такова преждевременно събуждане обикновено не причинява сериозни щети на здрава и силна луковица. Но все пак цъфтежът следващото лято може да бъде по-слаб.